Raziskovalne novice

Inovativni projekt "Novi načini varovanja najpomembnejših kulturnih rastlin" zmagovalec Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2018

Datum objave: 26.04.2018

Kategorija: Raziskovalci v objektivu

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je danes podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2018. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom Novi načini varovanja najpomembnejših kulturnih rastlin, na drugo mesto se je uvrstil projekt Ali-mAb kromatografija in na tretje mesto projekt Hibridna toplotna naprava. Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli denarno nagrado iz Rektorjevega sklada v skupni vrednosti šest tisoč evrov, ekskluzivno članstvo v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju in podporo pri komercializaciji inovacije.

Natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerza v Ljubljani že več let poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem in je odlična spodbuda za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, da s svojimi inovacijami vstopijo na trg in idejo komercializirajo. Z natečajem pripomoremo k ustvarjanju odličnosti in kakovosti Univerze v Ljubljani, ki se že več let zapored uvršča med najboljše univerze na svetu. »Ta podatek ni zanemarljiv, kajti kmalu, natančneje 3. decembra 2019, bomo slovesno obeležili stoletnico delovanja Univerze v Ljubljani, najstarejše in največje visokošolske in znanstvenoraziskovalne ustanove v Sloveniji. Takrat bomo na vse naše dosežke, ki smo jim bili priča v tem času, še posebej ponosni. Mednje sodi tudi današnji dogodek,« je ob tej priložnosti povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič. 

»Zelo pester nabor prijav skozi leta jasno kaže, da se odlične ideje rojevajo in razvijajo na vseh področjih delovanja univerze: v tehniki, naravoslovju, družboslovju, pa tudi v humanistiki in umetnosti. Z oblikovanjem inovacijskega ekosistema, katerega del je tudi Ljubljanski univerzitetni inkubator, želimo v prihodnje še bolj aktivno spodbuditi prenos znanja iz akademskega sveta v poslovno prakso,« je v svojem nagovoru poudarila prorektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Tanja Dmitrović.  

Prva podelitev Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani je potekala leta 2010. »Kar 210 inovacij se je v tem času potegovalo za nagrado in nekaj manj kot dvajset odstotkov je takšnih, ki jim je tudi uspelo priti na trg,« je povedala direktorica Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja dr. Lidija Honzak. Za letošnjo nagrado se je potegovalo 27 projektov. Strokovna komisija je izbrala osem finalistov in izmed njih tri zmagovalne. Med člani ekip je trideset odstotkov žensk in kot pravi dr. Honzak, je želja, da se v prihodnje ta delež dvigne na petdeset odstotkov.

Da Univerza v Ljubljani aktivno podpira in vzpodbuja prenos znanja v gospodarstvo, je potrdil tudi

predstavnik lanskoletne zmagovalne ekipe natečaja za Rektorjevo nagrado dr. Jernej Vidmar, ki je s svojo skupino razvil interaktivno regulacijo oblike zazidave: »Veseli me, da se pomembnosti prenosa znanja iz akademskega v poslovni svet zaveda tudi Univerza v Ljubljani, kar se v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem izkazuje ravno v tekmovanju za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo.« 

Letošnja zmagovalna inovacija Novi načini varovanja najpomembnejših kulturnih rastlin je že požela mednarodno pozornost. »Ta nagrada je veter v hrbet, ki nam bo pomagal na nadaljnji poti,« je dejal član zmagovalne skupine doc. dr. Izidor Sosič. »Za našo inovacijo sta se zanimali že dve podjetji iz tujine, eno iz Nemčije in eno iz Belgije. Glede na to, da je gre za novo skupino tarč, na katero se lahko usmerimo v boju proti rastlinskim škodljivcem, je zanimanje sorazmerno veliko,« je povedal prof. dr. Gregor Anderluh, tudi član zmagovalne ekipe. 

Predstavitve finalistov in njihovih inovacij so na voljo na tej povezavi.

Fotogalerijo si lahko ogledate na tej povezavi.

Nagrajenci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani so:

1. mesto
Novi načini varovanja najpomembnejših kulturnih rastlin
Biotehniška fakulteta in Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani, Kemijski inštitut

2. mesto
Ali-mAb kromatografija
Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani

3.mesto
Hibridna toplotna naprava
Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani

 

Strokovna komisija je zmagovalne inovacije izbrala na osnovi naslednjih kriterijev:

 • jasnost opisa ideje,
 • inovativnost projekta,
 • tehnološka perspektivnost proizvoda/storitve, ki je predmet projekta,
 • raven tveganja glede na ocenjen tržni izplen,
 • velikost tržnega potenciala,
 • izpostavljenost konkurenci in konkurenčne prednosti,
 • kakovost ekonomike projekta,
 • kakovost načrtovane organizacije izvedbe projekta,
 • primernost tima za izvedbo projekta,
 • kakovost razmerij do Univerze v Ljubljani,
 • razvitost inovacije,
 • vpliv na izboljšanje kakovosti življenja,
 • predstavitev skupine na intervjuju.

Avtor fotografije v nadaljevanju je Foto studio Nora, d. o. o.

nazaj na seznam