Raziskovalne novice

PROF. DR. MARKO TOPIČ LETOŠNJI DOBITNIK PRESTIŽNE EVROPSKE NAGRADE ALEXANDER EDMOND BECQUEREL

Datum objave: 25.08.2022

Kategorija: Raziskovalci v objektivu, Interdisciplinarne raziskave, Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN

Cilji trajnostnega razvoja: 9 Industrija, inovacije in infrastruktura (kazalniki)

Prof. dr. Marko Topič je prejemnik nagrade “European Becquerel Prize for Outstanding Merits in Photovoltaics” za izjemne prispevke na področju fotovoltaike. Ti vključujejo njegovo akademsko in znanstvenoraziskovalno delo z razvojem številnih optičnih in električnih simulatorjev ter merilnih sistemov, ki jih uporabljajo številni laboratoriji in industrija, njegovo izjemno angažiranost pri oblikovanju močne fotovoltaične skupnosti v Evropi in po svetu ter njegovo delo v vlogi predsednika Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko (ETIP-PV.eu).

Prof. Topič si ves čas svojega delovanja prizadeva za spodbujanje izmenjave znanja in ljudi, podpira prisotnost industrijskega PV-sektorja v EU ter zagotavlja pomoč številnim znanstvenikom in inženirjem, dejavnim tako v akademskih krogih kot v fotovoltaični industriji. Od leta 2006 več kot uspešno vodi Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer je tudi predstojnik celotne Katedre za elektroniko. Je tudi pridruženi profesor na Koloradski državni univerzi ter član Inženirske akademije Slovenije in Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Od leta 2014 je predsednik Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko - ETIP-PV.eu. Predsedoval ali sopredsedoval je številnim mednarodnim konferencam o fotovoltaiki in deluje v več svetovalnih svetih ali odborih raziskovalnih ustanov po svetu.

“Nagrada, ki jo je prejel prof. Marko Topič, ponovno dokazuje mednarodno uspešnost in prepoznavnost Univerze v Ljubljani in njenih raziskovalcev, kar nedvomno potrjuje tudi nedavni dvig na Šangajski lestvici, kjer se je Univerza v Ljubljani ponovno vrnila med 500 najboljših univerz na svetu. Nagrada prof. Marku Topiču je še posebej pomembna, saj deluje na izjemno pomembnem aktualnem področju fotovoltaike, ki se kaže kot ena od rešitev pri reševanju težav s klimatskimi spremembami, ki pa, kot lahko vidimo v letošnjem poletju, prizadevajo tudi že Slovenijo,” je povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič.

Uradna podelitev nagrade bo potekala na otvoritvenem delu 8. svetovne konference o fotovoltaični pretvorbi energije (WCPEC-8),ki bo potekala od 26. do 30. septembra 2022 v Milanu.

Več informacij na https://www.becquerel-prize.org.

nazaj na seznam