Raziskovalne novice

Velik uspeh slovenskih raziskovalcev v boju proti multirezistentnim bakterijam

Vodje treh institucij, ki sodelujejo pri izvedbi projekta (od leve proti desni: prof. dr. Hrvoje Petković s Katedre za mikrobiologijo, biotehnologijo in varnost živil na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, prof. dr. Rolf Muller, direktor inštituta HIPS (Institute for Pharmaceutical Research Saarland, Inštitut Helmholtz iz Nemčije) in poslovni direktor Acies Bio dr. Enej Kuščer.

Datum objave: 11.03.2015

Raziskovalci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in podjetja Acies Bio d.o.o. iz Ljubljane so razvili nov antibiotik nove generacije, učinkovit proti multirezistentnim bakterijam.

Zaradi razširjenega pojava odpornosti na antibiotike predstavlja pomanjkanje protimikrobnih učinkovin danes veliko težavo pri zdravljenju bakterijskih infekcij. Najbolj kritično je trenutno področje zdravljenja težkih bolnišničnih okužb, ki jih povzročajo po Gramu negativne bakterije, kot je npr. Pseudomonas aeruginosa, pogosta povzročiteljica okužbe ran po kirurških posegih in opeklin, pljučnice, sepse in okužb pljuč pri pacientih s cistično fibrozo, ki se pogosto končajo s smrtnim izidom.

Raziskovalci s Katedre za mikrobiologijo, biotehnologijo in varnost živil, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so v sodelovanju s podjetjem Acies Bio d.o.o. (Ljubljana) z novejšimi postopki genskega inženirstva skonstruirali antibiotik karboksiamido kelokardin. Antibiotik, ki sodi v skupino atipičnih tetraciklinov, odlikuje izjemna aktivnost proti številnim patogenom, še posebno pa je pomembna njegova aktivnosti proti bakterijam, povzročiteljicam bolnišničnih okužb, odpornim na številne antibiotike, ki se danes uporabljajo v zdravljenju težkih infekcij. Svoje delo so slovenski raziskovalci v soavtorstvu članov mednarodnega konzorcija predstavili v ugledni znanstveni reviji Angewandte Chemie.

Naslov publikacije:  Construction of a New Class of Tetracycline Lead Structures with Potent Antibacterial Activity Through Biosynthetic Engineering

Avtorji: Urška Lešnik, Tadeja Lukežič, Ajda Podgoršek, Jaka Horvat, Tomaž Polak, Martin Šala, Branko Jenko, Kirsten Harmrolfs, Alain Ocampo-Sosa, Luis Martinez-Martinez, Paul R. Herron, Štefan Fujs, Gregor Kosec, Iain S. Hunter, Rolf Muller in Hrvoje Petković

Povezava na publikacijo: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25650563 

dodatne informacije o raziskovalni skupini in publikaciji

Kontakt:
prof. dr. Hrvoje Petkovič,
e-mail:
tel.: +386 (0)40 488498

Fotografije: Acies Bio d.o.o.

nazaj na seznam