Raziskovalne novice

Prof. dr. Kristina Djinović Carugo postala članica EMBO

Prof. dr. Kristina Djinović Carugo je v maju postala članica Evropske organizacije za molekularno biologijo.

Datum objave: 27.05.2016

Kategorija: Raziskovalci v objektivu,

Evropska organizacija za molekularno biologijo (EMBO) enkrat letno voli nove člane in letos so jih sprejeli 58. Med njimi tudi dva Slovenca, Jerneja Ule in Kristino Djinović Carugo, ki sicer raziskujeta pretežno v tujini, prof. dr. Djinović pa tudi na Univerzi v Ljubljani.

Prof. dr. Kristina Djinović Carugo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani predava predmeta Metode določanja 3D strukture makromolekul ter Moderni in komplementarni pristopi v strukturni biologiji na magistrskem študijskem programu Biokemija (skupaj s prof. dr. Janezem Plavcem). Je tudi mentorica dveh mladih raziskovalcev na Katedri za biokemijo. Njeno raziskovalno delo je usmerjeno v razumevanje interakcij med proteini, ki sodelujejo pri krčenju mišic.

Nedvomno je članstvo v EMBO izraz prodornosti in raziskovalne uspešnosti naše nekdanje študentke in zdaj svetovno priznane znanstvenice. S tem tudi študij Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, pri katerem prof. Djinovićeva aktivno sodeluje že dlje časa, pridobiva na ugledu in prepoznavnosti. 

Evropska organizacija za molekularno biologijo (EMBO) je prestižno združenje raziskovalcev s področja ved o življenju, ki ima za vodilo raziskovalno odličnost. Izdaja štiri revije, podeljuje štipendije in organizira znanstvena srečanja, s tem pa krepi mednarodno sodelovanje na najbolj prodornih področjih znanosti. Med okrog 1700 člani EMBO z vsega sveta je tudi 84 nobelovcev. Iz Slovenije sta člana samo prof. Vito Turk in prof. Boris Turk.  

Avtorica fotografije je Ulrike Keller, Max F. Perutz Laboratories.

nazaj na seznam