Raziskovalne novice

Študenti Univerze v Ljubljani bodo izdelali prvo avtonomno jadrnico na svetu, ki bo preplula Atlantik

Del sodelujočih študentov skupaj s koordinatorjema projekta prof. dr. Gregorjem Dolinarjem, prodekanom Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, in Rokom Capudrom, vodjem Zavoda 404

Datum objave: 14.04.2016

Kategorija: Interdisciplinarne raziskave

Ljubljana, 13. 4. 2016 - Študenti Univerze v Ljubljani so se odločili sprejeti mednarodni izziv Microtransat, ki kljub številnim poskusom uglednih tujih univerz že desetletje ostaja nerešen. V marcu 2016 so začeli z načrtovanjem in gradnjo jadrnice. Želijo si, da bi jadrnica čez dve leti, kot prva avtonomna jadrnica na svetu, sama preplula Atlantik.

Gre za največji študentski interdisciplinarni projekt Univerze v Ljubljani, ki ga izvajata Univerza v Ljubljani in Zavod 404. Pri njem sodeluje okoli sto študentov s petih fakultet, članic Univerze v Ljubljani: Fakultete za elektrotehniko, Fakultete za matematiko in fiziko, Fakultete za pomorstvo in promet, Fakultete za računalništvo in informatiko in Fakultete za strojništvo. Pri tem študente usmerjajo profesorji, uspešni raziskovalci ter strokovnjaki iz gospodarstva. Zaradi obsežnosti projekta delujejo v osmih tehničnih ekipah, od katerih vsaka pokriva svoje ključno področje: elektroniko, umetno inteligenco, strojništvo in jadralstvo.

Ekipa za oblikovanje trupa že izdeluje načrt za obliko jadrnice, a končna oblika jadrnice še ni dorečena, saj morajo člani ekipe preučiti vsa tveganja in rešitve, ki bi uspele kljubovati vsem razmeram na Atlantiku. Veliko bo k uresničitvi njihovega načrta pripomogel tudi Gaber Bregant iz podjetja Ocean Tec, kjer bodo jadrnico v ocenjeni vrednosti 45.000 evrov brezplačno izdelali. Ocean Tec je uspešno slovensko podjetje, ki je od leta 2006 izdelalo več kot 50 plovil, med katerimi je najdaljše dolgo več kot 12 metrov.

Ena izmed tehničnih omejitev izziva je dolžina jadrnice, ki je lahko dolga največ 2,4 metra. Poleg tega mora jadrnica vsakih šest ur sporočiti svojo lokacijo. To stori preko satelitov, od koder lahko tudi pridobi vremenske podatke in podatke o prometu na Atlantiku. Drugi podatki, ki jih posredujejo senzorji, morajo biti obdelani na jadrnici. Ker na krovu ni posadke, mora jadrnica sama sprejemati vse pomembne odločitve o poteku plovbe. Le-to ji bo omogočal zmogljiv mikroračunalnik z zanesljivimi algoritmi umetne inteligence, ki jih razvijajo v kar treh študentskih ekipah.

In zakaj smo se študenti lotili projekta? Peter Jare, študent strojništva Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani, pravi: »Že sama ideja tekmovanja je neverjetno privlačna. Mislim, avtonomna jadrnica, ki sama prepotuje atlantski ocean, kako naj to ne bi bilo zanimivo!« Študenti Univerze v Ljubljani menijo, da imajo dovolj tehnološkega znanja, bo pa velik izziv povezati tako veliko ekipo, da bo delovala usklajeno, pravijo. Pri tem jim s svojimi izkušnjami pomaga Rok Capuder, vodja Zavoda 404, ki ima za seboj že kopico uspešnih projektov (prva slovenska podmornica Calypso, LEDCepelin, 3BOT, ...)

 

Avtor fotografij je Milan Simic.

nazaj na seznam