Raziskovalne novice

Projekt Genom človeške ribice

Datum objave: 29.03.2018

Kategorija: Najodličnejši raziskovalni dosežki, Interdisciplinarne raziskave,

Cilji trajnostnega razvoja: 3 Zdravje in dobro počutje, 15 Življenje na kopnem (kazalniki)

Slovenski, kitajski in danski znanstveniki so sklenili sodelovanje, ki bo privedlo do pomembnega preboja na področju genomike. Skupaj bodo določili celoten genski zapis človeške ribice, ki je kar petnajstkrat večji od človeškega genoma. Projekt bo v mnogočem oral ledino in bo preizkušal meje zmogljivosti najsodobnejših tehnologij, s tem pa bo zahteval tehnološke zmogljivosti, kakršnih v Sloveniji nimamo.

Z Univerze v Ljubljani bosta pri projektu sodelovali dve skupini biologov pod vodstvom prof. dr. Nine Gunde-Cimerman in prof. dr. Roka Kostanjška z Biotehniške fakultete (UL BF), ki bosta odgovorna za zagotavljanje vzorcev in biološko razlago pridobljenih podatkov. Kitajski inštitut BGI bo
prispeval tehnične zmogljivosti in sodeloval pri analizah podatkov, Inštitut za regenerativno medicino Lars Bolund (Aarhus, Danska in Qingdao, Kitajska) pa bo poskrbel za interpretacijo podatkov v medicinskem kontekstu.

Rezultati tega sodelovanja bodo objavljeni v mednarodnih znanstvenih revijah in bodo predstavljali velik napredek v raziskavah človeške ribice.


Avtor fotografij je Foto studio NORA.

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji.

nazaj na seznam