Raziskovalne novice

Novinar New York Timesa pod vodstvom našega raziskovalca spoznaval značilnosti zlatih šakalov

Foto: Janez Tarman

Datum objave: 17.01.2019

Kategorija: Raziskovalci v objektivu,

James Gorman, znanstveni novinar New York Timesa, je pod vodstvom raziskovalca doc. dr. Mihe Krofla z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (UL BF) spoznaval značilnosti zlatih šakalov in sodeloval pri njihovem popisovanju v naravi. Skupaj z dvema prostovoljcema so popisovali šakale na območju Ljubljanskega barja, Notranjske in Primorske, novinar pa je o svoji izkušnji napisal in objavil daljši prispevek v časopisu New York Times.

V članku James Gordon z opisom pokrajine in dejavnosti predstavi tudi značilnosti in razširjenost šakala. V Evropi populacija šakalov danes številčno že močno presega volkove; medtem ko je uradno ocenjeno število šakalov 117.000, je volkov v Evropi približno 17.000.

S širitvijo šakala po Evropi se trenutno ukvarja večja mednarodna skupina raziskovalcev pod vodstvom dr. Mihe Krofla in doktorskega študenta z Univerze Harvard Nathana Ranca. Z novimi raziskavami želijo dopolniti znanje predhodnih raziskav, ki so jih objavili v priznanih mednarodnih revijah in v katerih so na primer ugotovili, da so se šakali najverjetneje začeli širiti kot posledica iztrebljanja volkov. 

Pomemben del članka v New York Timesu je posvečen tudi odnos družbe do šakala in kako se je ta spreminjal skozi zgodovino. Šakali so v Evropo prvič prišli že pred več tisočletji, vendar so bili do nedavnega omejeni le na nekatere otoke in obale Sredozemlja in Črnega morja. Širiti so se začeli šele v zadnjih dveh stoletjih, po upadu populacij volkov, rast populacij pa je postala še posebej izrazita v zadnjih 20 letih.

nazaj na seznam