Raziskovalne novice

Strukturiranje neravnovesnih nematskih tekočin z mikrofluidičnimi tokovi in laserskimi pulzi

Datum objave: 19.02.2019

Skupina raziskovalcev Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (Tadej Emeršič, Uroš Tkalec) in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (Žiga Kos, Simon Čopar, Natan Osterman) je v sodelovanju z raziskovalcema z Institute for Molecular Engineering na University of Chicago (Rui Zhang, Juan J. de Pablo) predstavila nov pristop za kontrolirano strukturiranje toka kompleksnih tekočin z lasersko pinceto.

Gre za prvi primer stabilizacije mikroskopskih domen z orientacijskim redom v enokomponentni, čisti tekočini, ki jih lahko nadzorovano tvorimo, preoblikujemo in transportiramo z uporabo zunanjih polj. Rezultati eksperimentov, numeričnih simulacij in teoretičnega modela odpirajo nove možnosti raziskav neravnovesne dinamike v aktivnih snoveh in bioloških sistemih z nematskim redom ter obenem omogočajo uporabo predlaganih konceptov za selektivno enkapsulacijo dispergiranih molekul in koloidnih delcev v laminarnem toku kompleksnih tekočin.

Ugotovitve raziskav so bile objavljene v ugledni reviji Science Advances, v znanstvenem članku z naslovom "Sculpting stable structures in pure liquids".

nazaj na seznam