Raziskovalne novice

Laboratorijska halja s super močmi

Halji s super močmi

Foto: Pisarna za prenos znanja UL

Datum objave: 19.06.2019

Kategorija: Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN,

Cilji trajnostnega razvoja: 9 Industrija, inovacije in infrastruktura (kazalniki)

Vsak izumitelj, ki Pisarno za prenos znanja Univerze v Ljubljani obvesti o službenem izumu, prejme ekskluzivno laboratorijsko haljo s super močmi. Halja, ki je plod sodelovanje med Pisarno za prenos znanja UL, Narovoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani (UL NTF) in Kemijskim inštitutom (KI), simbolizira prenos znanj iz laboratorija v praktično rabo. Desni rokav je namreč obdelan z inovativnim postopkom, ki daje bombažu posebne samočistilne in vodoodbojne lastnosti, hkrati pa ohranja njegovo zračno prepustnost.

Postopek, poimenovan »lotusov efekt«, je skupni izum UL, UL NTF in KI. Varovan je s patentom št. EP2990527. Halja omogoča testiranje izuma, saj je le desni rokav obdelan z »lotusovim efektom«.

Tudi vzorca, ki krasita moško in žensko laboratorijsko haljo, sta nastala v sodelovanju z UL NTF, pod mentorstvom prof. Almire Sadar. Oblikovala ga je študentka Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Jovana Radivojčević, ena od osmih nadobudnih mladih oblikovalcev, ki je na predlog Pisarne za prenos znanja UL ponazorila »lotusov efekt« na natečaju.

Poleg laboratorijske halje smo z »lotusovim efektom« obdelali še kape s ščitnikom, ki so s tem postale uporabne tudi za zaščito pred dežjem. Tudi te smo opremili s posebnim dizajnom študentke Jovane Radivojčević.

Izumitelji »lotusovega efekta« so: doc. dr. Brigita Tomšič, asist. dr. Jelena Vasiljević in prof. dr. Barbara Simončič z UL NTF ter dr. Milena Zorko, doc. dr. Ivan Jerman in prof. dr. Miran Gaberšček s KI.

Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani je most med raziskovalno in gospodarsko sfero. Smo podpora raziskovalcem na področju prenosa znanja, kjer vodimo postopek prevzema službenega izuma, skrbimo za pravno varstvo intelektualne lastnine, ustvarjamo priložnosti za sodelovanje z gospodarstvom in pomaga pri ustanavljanju odcepljenih podjetij.

nazaj na seznam