Raziskovalne novice

Uspešna izstrelitev prvih slovenskih satelitov v vesolje

Slovenska satelita sta del prvega preizkusa koncepta za odprave malih vesoljskih plovil, imenovanega Small Spacecraft Mission Service (SSMS).
Foto: Center odličnosti Vesolje-SI

Datum objave: 07.09.2020

Kategorija: Interdisciplinarne raziskave, Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN

Cilji trajnostnega razvoja: 14 Življenje v vodi (kazalniki)

Po večkratnih poskusih, ko so izstrelitev rakete Vega preprečili covid-19 in vremenske razmere, sta slovenska satelita Nemo HD in Trisat končno poletela v vesolje. Ta dosežek je zelo pomemben tudi za Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani (UL NTF).

Pomembno vlogo pri izstrelitvi satelita Nemo HD imata direktor Centra odličnosti Vesolje-SI in profesor na UL NTF prof. dr. Tomaž Rodič ter alumen UL NTF in sodelavec Centra odličnosti Vesolje-SI dr. Martin Lamut. Satelit Nemo HD so razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI. Dr. Rodič in dr. Lamut sta že maja prispela v Francosko Gvajano, saj je bila izstrelitev prvotno načrtovana za konec meseca. Ko je bila zaradi vremena prestavljena, sta dr. Rodič in dr. Lamut z mikrosatelita Nemo HD odstranila nekatere občutljive dele ter ga priključila na podporno opremo za vzdrževanje varnega stanja podsistemov med čakanjem. 3. septembra 2020 sta bila oba navzoča, ko so razmere končno dopuščale izstrelitev. "Po dolgih letih priprav in številnih neuspelih poskusih so moji občutki že skoraj otopeli. Na koncu pa se je priložnost pojavila tako nepričakovano in vrtoglavo hitro. Šlo je neverjetno gladko. Po treh minutah od vžiga motorjev je bil satelit že v vesolju. Malo smo si oddahnili med mirno balistično fazo, potem pa v štirideseti minuti gladka ločitev od nosilne strukture," je dr. Rodič povedal za STA (več si lahko preberete v članku Uspešna izstrelitev rakete s prvima slovenskima satelitoma, STA, 3. 9. 2020). S pomočjo Nemo HD bo mogoče Zemljo spremljati interaktivno. To pomeni, da bodo lahko ob preletu zemeljske postaje v realnem času prejemali sliko iz satelita. Opravljal bo vse klasične naloge daljinskega opazovanja mest, kmetijskih in gozdnih površin ter invazivnih rastlinskih vrst.

Satelit Trisat so v sodelovanju s podjetjem SkyLabs, d. o. o. v celoti razvili na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze Mariboru (UM FERI). Vodja projekta Trisat doc. dr. Iztok Kramberger z UM FERI je dejal, da so bili veseli, ko je izstrelitev uspela, a da se zdaj začenja resno delo. Trisat je namenjen testiranju robustnosti nove vesoljske elektronike. Z njegovimi posnetki si obetajo napredek na področju spremljanja onesnaženosti površine morij z oljnimi madeži ali plastiko, določevanja žarišč velikih požarov in zaznamovanje vulkanskega prahu v višjih plasteh ozračja za potrebe letalske industrije.

nazaj na seznam