Raziskovalne novice

Nagrajen inovativni sistem kriogenega odrezavanja

Na fotografiji sta levo asist. dr. Damir Grguraš, in desno Luka Sterle, mag. inž. str.
Avtor fotografije: UL - Pisarna za prenos znanja

Datum objave: 21.12.2020

Kategorija: Raziskovalci v objektivu, Interdisciplinarne raziskave, Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN

Cilji trajnostnega razvoja: 6 Čista voda in sanitarna ureditev, 9 Industrija, inovacije in infrastruktura, 12 Odgovorna poraba in proizvodnja (kazalniki)

ArcLub One je večkrat nagrajen inovativni sistem kriogenega odrezavanja, ki omogoča odrezavanje predvsem t.i. težko-obdelovalnih kovin brez uporabe okolju in zdravju škodljivih emulzij. Uporaba inovativnega sistema tudi znatno zmanjša porabo vode, saj je voda osnova emulzij, ki so trenutno v uporabi. Nov sistem nudi še eno veliko prednost, in sicer višjo produktivnost.

ArcLub One sta razvila asist. dr. Damir Grguraš in Luka Sterle iz Fakultete za strojništvo, z njim sta v  prvi polovici novembra prejela Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani, 25. novembra pa sta postala še zmagovalca tekmovanja EIT Jumpstarter 2020 Grand Final, v kategoriji EIT Manufacturing,

Asist. dr. Damir Grguraš in Luka Sterle, sta o svoji inovaciji povedala sledeče: » ArcLub One je rezultat uspešnega ekipnega dela in prikazuje ključni prenos znanja iz raziskovalnega v industrijsko okolje. S tem sistemom želimo pomagati slovenski in evropski industriji obdelave kovin, predvsem tistim, ki se ukvarjajo z odrezavanjem t.i. težko-obdelovalnih kovin. ArcLub One namreč omogoča odrezavanje takih kovin brez uporabe okolju in zdravju škodljivih emulzij, hkrati pa ponuja tudi višjo produktivnost. Naš cilj je, da industrija odrezavanja opusti uporabo škodljivih emulzij in, da z uporabo sistema ArcLub One skupaj dosežemo čisto in trajnostno proizvodnjo, ki bo pomembno prispevala predvsem na področju čiste vode ter odgovorne porabe.«

Pri inovaciji gre za sistem za dovod kapljevite faze kriogenega medija v rezalno cono pri kriogenem odrezavanju. Sistem z združitvijo kriogenega medija CO2 in mazalnega medija zagotavlja trajnostno in čisto odrezavanje težko obdelovalnih materialov, kot so nerjavna jekla, titanove in nikljeve zlitine. Pri tem se podaljša obstojnost rezalnih orodij do 200 odstotkov, poveča se produktivnost, stroški odrezavanja pa se znižajo tudi do 50 odstotkov. Sistem ArcLub One je že v fazi patentne prijave in je pripravljen za uporabo v industrijskem okolju.

Njegov potencial je zaznala tudi Univerza v Ljubljani, ki mu je podelila Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani v kategoriji raziskovalke in raziskovalci, nekaj dni kasneje pa sta raziskovalca asist. Dr. Damir Grguraš in Luka Sterle z inovativnim sistemom premagala še evropsko konkurenco  na tekmovanju EIT Jumpstarter 2020 Grand Final, v kategoriji EIT Manufacturing.

Tekmovanja EIT Jumpstarter 2020  se je udeležilo 120 ekip, medtem ko se jih je v veliki finale uvrstilo 36. Finalisti so tekmovali v kategorijah EIT Health, EIT Food, EIT RawMaterials, EIT InnoEnergy, EIT Urban Mobility in EIT Manufacturing. 

 

nazaj na seznam