Raziskovalne novice

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Univerze v Ljubljani (UL), dr. Judit Kis-Halas

Datum objave: 29.01.2021

Kategorija: Raziskovalci v objektivu, ERC in MSCA, Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN

Cilji trajnostnega razvoja: 5 Enakost spolov (kazalniki)

Cilj projekta je opisati in razumeti ženski vidik duhovnosti, ki med drugim zajema čarovniške prakse, ezoterične pojave in verska prepričanja. Da bi osvetlili te procese z ženske perspektive, so v središče pozornosti postavljeni specifični akterji v sodobni religiji: modre ženske.

Med modrimi ženskami so bile v preteklosti tudi poznavalke magije, zdravilstva in vedeževanja, nekatere pa so imele tudi verske funkcije, bile so na primer prerokinje in svečenice. Videti je, da so svojo pomembno funkcijo ohranile tudi v današnjih urbanih in vaških skupnostih. Njihova priljubljenost se povečuje z novodobnimi trendi alternativne medicine ter novimi verskimi in duhovnimi gibanji. Raziskava bo osredotočena na proučevanje različnih vrst sodobnih modrih žensk v urbanih in vaških skupnostih na jugozahodnem Madžarskem ter v severni Hrvaški in Sloveniji. Zajemala bo tudi raziskovanje načinov pridobivanja, širjenja in sprejemanja njihovega znanja nove vrste, ki je globalizirano in temelji na uporabi interneta. Trenutno raziskovalno delo se opira na raziskovalkine pretekle etnografske in zgodovinske raziskave na Madžarskem v okviru projekta ERC Vernakularna religija na meji med vzhodnim in zahodnim krščanstvom: stalnost, spremembe in medsebojni vplivi (sporazum št. 324214) pod mentorstvom prof. Éve Pócs; glejte http://eastwest.btk.mta.hu/.

Projekt je prejel sredstva iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 v okviru sporazuma o dodelitvi sredstev Marie Skłodowska-Curie št. 898740. Projekt pod mentorstvom prof. Mirjam Mencej se izvaja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Univerze v Ljubljani. Dosežki se redno objavljajo na spletnem mestu projekta https://etnologija.ff.uni-lj.si/modre-zenske-wise-women

nazaj na seznam