Raziskovalne novice

Pospešitev prehoda na trajnostno zatiranje škodljivih organizmov v kmetijstvu

Kmetijska zemljišča v analizi (avtor slike Matjaž Glavan)

Datum objave: 02.06.2021

Kategorija: Interdisciplinarne raziskave, Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN

Cilji trajnostnega razvoja: 1 Odprava revščine, 2 Odprava lakote, 3 Zdravje in dobro počutje, 6 Čista voda in sanitarna ureditev, 12 Odgovorna poraba in proizvodnja, 14 Življenje v vodi, 15 Življenje na kopnem, 17 Partnerstva za doseganje ciljev (kazalniki)

Uporaba pesticidov predstavlja tveganje za zdravje ljudi in okolja, saj nedavne ugotovitve raziskav kažejo na povezavo med izpostavljenostjo pesticidom in povečanim tveganjem za zdravstvene težave, vključno s Parkinsonovo boleznijo, reproduktivnimi in razvojnimi težavami ter rakom. Ob tem imajo vpliv tudi na zdravje tal, kakovost voda in biotsko raznovrstnost. 

Slika 4 Kmetijska zemljišča v analizi

Kmetijska zemljišča v analizi (avtor slike Matjaž Glavan)

Na novo zagnani projekt SPRINT (Prehod k trajnostni zaščiti rastlin: Globalni zdravstveni pristop; https://sprint-h2020.eu/), ki je financiran s strani programa Obzorje 2020, je sestavljen iz konzorcija raziskovalnih inštitutov iz 11 evropskih držav, skupaj s kolegi iz Argentine in Organizacijo Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Univerza v Ljubljani sodeluje s tremi članicami Biotehniško fakulteto, Medicinsko fakulteto in Veterinarsko fakulteto. V Sloveniji v projektu sodeluje 12 kmetijskih gospodarstev (6 ekoloških in 6 konvencionalnih) z območja Ljubljane, Trebnjega in Brežic. SPRINT bo razvil zbirko orodij za globalno oceno zdravstvenega tveganja z namenom ocene vpliva pesticidov in njihovih ostankov na okolje, kmetijske rastline, živino in na zdravje ljudi. SPRINT bo združil znanje in podatke z vse Evrope, da bi našel načine za izboljšanje trajnostne uporabe pesticidov.

V sodelovanju s kmeti in oblikovalci politik bodo raziskovalci našli načine, kako podpreti prehod na bolj trajnostno zaščito rastlin. Profesorica Violette Geissen iz Univerze Wageningen, ki vodi konzorcij SPRINT, je dejala: "Vesela sem, da smo začeli s tem projektom, ki bo odgovoril na številna vprašanja, ki so življenjskega pomena za evropske državljane. Zbrali smo znanstvenike, ki imajo dolgoletno strokovno znanje in izkušnje, ki jih lahko delijo o tej temi. Prepričana sem, da lahko podpremo regulatorje in oblikovalce politik pri oblikovanju informiranih odločitev o uvajanju bolj trajnostnih rešitev v kmetijske prakse. Začeti nov projekt ni lahko, toda trenutne težave z uporabo pesticidov pomenijo, da ne moremo odlašati. Skupaj se veselimo pomembnega prispevka k strategijama EU Farm to fork (Od vil do vilic) in za biotsko raznovrstnost.

 Violette Geissen - Foto_Volkskrant

Profesorica Violette Geissen iz Univerze Wageningen (avtor slike Volkskrant)

Strategija EU Od vil do vilic prvič postavlja cilje za zmanjšanje uporabe pesticidov na ravni EU. Strategija določa cilj zmanjšanja uporabe in tveganja kemičnih pesticidov za 50% in zmanjšanje uporabe nevarnejših pesticidov za 50% do leta 2030. Na občutljivih območjih, kot so urbane zelene površine, pesticidi niso dovoljeni, kar bo pozitivno vplivalo na opraševalce. Poleg tega bo do leta 2030 vsaj 25% kmetijskih zemljišč v EU vključenih v ekološko kmetovanje. 

Matjaž Glavan (avtor slike Klemen Razinger)

Matjaž Glavan

 

 

 

Več informacij:

Matjaž Glavan ()

(https://www.bf.uni-lj.si/sl/raziskave/raziskovalni-projekti/183/sustainable-plant-protection-transition:-a-global-health-approach)

Twitter: -@SPRINTH2020 #SPRINTEU

Spletna stran: - Sprint-H2020.eu 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Vabilo k sodelovanju v raziskavi

V raziskavo bodo vključeni tudi sosedje kmetij in splošni potrošniki. V kolikor bi se v raziskavo radi vključili tudi vi (potrošniki) in preverili vašo izpostavljenost pesticidom in vaše zdravje je sedaj čas, da se prijavite. Konec junija 2021 bomo namreč izvedli obširno jemanje vzorcev (krvi, urina, blata in nosne sluznice). Prijavni obrazec za sodelovanje v raziskavi je na voljo na tej povezavi: https://form.jotform.com/211511896051350. Prijave sprejemamo do 15. junija 2021. Število prostih mest je omejeno mest 24.

Deležnike iz ministrstev, podjetij, interesnih združenj in nevladnih organizacij vabimo, da se pridružijo projektu SPRINT z deljenjem svojih izkušenj. Prijava preko povezave: http://eepurl.com/hwZtUD.

Wageningen University and Research organizira spletni dogodek za deležnike, ki bo v torek, 22. junija 2021 ob 15.00. Več informacij in dnevni red so na voljo na teh povezavah (meeting invitation, agenda). Na dogodek se prijavite na tej povezavi - VPIŠI SE.  

nazaj na seznam