Raziskovalne novice

Uspešna prijava postdoktorskega projekta dr. Hassana Ebeida ISLAPAP na razpisu Marie Skłodowska Curie

Datum objave: 21.06.2021

Kategorija: Raziskovalci v objektivu, ERC in MSCA

Dr. Hassan Ebeid bo na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo izvajal postdoktorski projekt ISLAPAP pod mentorstvom prof. dr. Matija Strlič.

Projekt ISLAPAP bo osredotočen na raziskave islamskega papirja in črnil, ki so sorazmerno malo raziskani v primerjavi z evropskimi. Raziskave bodo osredotočene na analizo srednjeveških in modernih rokopisov, kot tudi na izdelavo oziroma na recepture izdelave papirja ter črnila. Rezultati bodo bistveno pripomogli k razvoju smernic za preventivno konserviranje predvsem v knjižnicah in arhivih, ki hranijo zbirke islamskega papirja.

ISLAPAP

Slika: Shematski prikaz projekta ISLAPAP

 

Raziskovalec

Slika: Osebni arhiv

Dr. Hassan Ebeid Dr. Hassan Ebeid prihaja z Univerze Ain Shamas v Kairu. Svoj doktorski študij je opravljal na Univerzi v Northumbriji, Velika Britanija, kjer je raziskoval materiale in tehnike, uporabne za barvanje in preventivno zaščito islamskega papirja. Zadnja leta pa je poučeval konserviranje na več univerzah v Egiptu.

 

 

 

Mentor

Slika: Osebni arhiv

Matija Strlič Prof. dr. Matija Strlič je vodja Heritage Science Lab Ljubljana na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Glavno področje njegovega delovanja je dediščinska znanost, trenutno zelo aktivno sodeluje pri vzpostavitvi Evropske raziskovalne infrastrukture za dediščinsko znanost (projekta E-RIHS in IPERION) in pri vzpostavitvi slovenskega vozlišča E-RIHS.si.  

nazaj na seznam