Raziskovalne novice

Prof. dr. Svanibor Pettan z UL FF izvoljen za predsednika Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo (ICTM)

Prof. dr. Svanibor Pettan, Ljubljana, 2019. Foto: Lasanthi M. Kalinga Dona.

Datum objave: 24.11.2021

Kategorija: Raziskovalci v objektivu, Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN

Cilji trajnostnega razvoja: 4 Kakovostno izobraževanje, 16 Mir, pravičnost in močne institucije (kazalniki)

Prof. dr. Pettan je ustanovitelj študija etnomuzikologije na Slovenskem in med vodilnimi raziskovalci aplikativne etnomuzikologije na svetu.

Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo (ICTM - International Council for Traditional Music), ki je bilo ustanovljeno leta 1947 v Londonu leta pod imenom International Folk Music Council, danes šteje približno 1500 članov iz več kot 120 držav sveta. Je vodilno svetovno združenje etnomuzikologov in etnokoreologov, ki podpira raziskovanje, prakso, dokumentiranje, ohranjanje in razširjanje tradicijske glasbe in plesa vsega sveta in je v formalnem svetovalnem odnosu z UNESCO-om. Združenje organizira svetovne konference, simpozije študijskih skupin, kolokvije in forume ter izdaja Yearbook for Traditional Music in Bulletin of the ICTM. Posebej omembe vredne so študijske skupine (trenutno jih je 26) definirane geografsko ali tematsko, ki samostojno organizirajo simpozije.

Prof. dr. Svanibor Pettan, raziskovalec, redni profesor in vodja katedre za etnomuzikologijo na Oddelku za muzikologijo na UL FF , je bil med leti 2011 in 2017 generalni sekretar ICTM. V času njegovega mandata je združenje imelo sedež na Univerzi v Ljubljani in zahvaljujoč izjemno uspešnemu delovanju vrisalo našo univerzo, Ljubljano in Slovenijo na svetovni etnomuzikološki zemljevid. V zahvalo so člani ICTM oktobra 2021 nagradili prof. Pettana z izvolitvijo na najbolj prestižen, predsedniški položaj. Med njegovimi predhodniki na tem položaju so izjemni glasbeniki in raziskovalci glasbe in/ali plesa, kot na primer Ralph Vaughan Williams (Združeno kraljestvo), Jaap Kunst (Nizozemska), Zoltán Kodály (Madžarska), Anthony Seeger (ZDA), Krister Malm (Švedska), Adrienne L. Kaeppler (ZDA) in Salwa El-Shawan Castelo-Branco (Portugalska).    

Ob izvolitvi za predsednika ICTM je prof. Svanibor Pettan obljubil, da si bo prizadeval za nadaljnjo širitev svetovne mreže, vključevanje različnih svetovnih lokacij ter medgeneracijski dialog znotraj združenja; da bo spodbujal raznolikost tem in pristopov v raziskovanju tradicijske glasbe in plesa, ter sodelovanje z marginaliziranimi posamezniki in skupnostmi in uporabo etnomuzikoloških znanj in veščin pri doseganju socialne pravičnosti. Poudaril je tudi, da si bo prizadeval za »prijazno, aktivno, na izkušnjah in sodelovanju temelječe, spoštljivo vodenje, občutljivo na kulturne posebnosti, zdravstvene, ekološke in druge izzive našega časa«.

Svanibor Pettan. Svetovna konferenca ICTM. Astana, Kazahstan, 2015. Foto: arhiv Kazaške nacionalne univerze umetnosti.Svanibor Pettan. Svetovna konferenca ICTM. Astana, Kazahstan, 2015. Foto: Arhiv Kazaške nacionalne univerze umetnosti.

Prof. dr. Pettan, ki je doktoriral na University of Maryland v ZDA, je zaslovel predvsem z raziskavami glasb na kontinuumu med vojno in mirom ter glasb manjšinskih skupnosti. Poleg tega sodi med vodilne raziskovalce na polju aplikativne etnomuzikologije, pred leti je tudi so-uredil The Oxford Handbook of Applied Ethnomusicology. Območja njegovega terenskega raziskovanja so Slovenija, Hrvaška, Kosovo, Avstralija, Egipt, Norveška, Šrilanka, Tanzanija in ZDA. Izsledki njegovih raziskav so objavljeni v različnih državah in jezikih ter v raznovrstnih formatih (knjiga, članek, nosilec zvoka, razstava fotografij, dokumentarni film). Izstopa njegov seznam gostujočih profesur na štirih celinah (v zadnjih letih na univerzah v Berkeleyu, na Dunaju in v Zürichu) ter več kot sto vabljenih predavanj v štiridesetih državah sveta. Na Slovenskem je ustanovil študij etnomuzikologije in izoblikoval predmete od dodiplomske do doktorske ravni. V letu 2021 je kot vodja raziskovalne skupine s knjigo zaključil projekt Glasba in etnične manjšine: (trans)kulturna dinamika v Sloveniji po letu 1991.

»Kot znanstvenika me glasba ni zanimala izključno kot umetnost, ampak tudi kot neko sredstvo, s katerim se lahko pripomore, da je naš svet boljši« je dejal profesor Svanibor Pettan v svojem zelo zanimivem portretu na RTV Slovenija. Prijazno vas vabimo tudi k ogledu kratkega intervjuja Združenja za etnomuzikologijo, kjer prof. Pettan govori o svojih začetkih v etnomuzikologiji, ustanovitvi aplikativne etnomuzikologije kot univerzitetne študijske smeri in drugih svojih etnomuzikoloških raziskavah: Interview with Svanibor Pettan (University of Ljubljana, Slovenia) (video je v angleščini).

Pettan TajskaSvanibor Pettan z ženo in študenti, Tajvan 2014. Foto: Osebni arhiv S. Pettana

 

nazaj na seznam