Raziskovalne novice

Doc. dr. Matija Pretnar dobitnik prestižne nagrade na področju programske opreme »Test of Time Award«

Na sliki: Doc. dr. Matija Pretnar, vir:UL FMF

Datum objave: 18.04.2022

Kategorija: Raziskovalci v objektivu, Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN

Cilji trajnostnega razvoja: 4 Kakovostno izobraževanje, 9 Industrija, inovacije in infrastruktura (kazalniki)

»Test of Time Award« je nagrada, ki jo podeljuje Evropska krovna konferenca o teoriji in praksi programske opreme ETAPS. Doc. dr. Matija Pretnar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani si nagrado deli s kolegom in mentorjem, prof. dr. Gordonom D. Plotkinom z Univerze v Edinburgu.

Nagrado, ki dokazuje in potrjuje relevantnost njune predikcije izpred 10-ih let, in sicer na področju razvoja programskih jezikov, sta raziskovalca prejela za objavo v članku Handlers of Algebraic Effects, ki je bil predstavljen na konferenci European Symposium on Programming ESOP 2009. Konferenca je potekala pod okriljem Evropske konference o teoriji in praksi programske opreme - ETAPS in predstavlja vodilno evropsko konferenco na področju programskih jezikov.

»Računalnike (npr. take v avtomobilih) programiramo prek osnovnih ukazov (prižgi luč, izmeri trenutno hitrost, zmanjšaj dotok goriva, …), ki jih sestavljamo v strukture kot so pogojni stavki (če je trenutna hitrost večja od tiste na tempomatu: zmanjšaj dotok goriva) ali zanke (ob pritisku na gumb za zaklep trikrat ponovi sledeče: prižgi žaromete, ugasni žaromete). V nagrajenem članku sva z mentorjem predstavila novo tako strukturo: prestreznike učinkov. Z njimi lahko na preprost način izrazimo več do sedaj znanih konstruktov, kot na primer sistematično preiskovanje vseh možnih stanj ali pa sočasno izvajanje več ukazov (kar je danes, ko se programi izvajajo tako lokalno kot v oblaku, še posebej koristno)«, je ob nagradi povedal doc. dr. Matija Pretnar, ki na UL FMF poučuje računalništvo, trenutno pa raziskuje učinkovito izvajanje prestreznikov. »Nagrade sem izjemno vesel, a mojih načrtov za naprej ne bo veliko spremenila. Še naprej se bom posvečal raziskavam prestreznikov in svojemu pedagoškem delu«, je ob nagradi povedal doc. dr. Pretnar.

Prof. dr. Tomaž Košir, dekan Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani pa je ob tem uspehu povedal: »Čestitam kolegu za tako pomembno priznanje. S tem dokazuje raziskovalno odličnost, ki je pomemben fokus dela in aktivnosti naše fakultete. Močno si prizadevamo tudi za prenašanje raziskovalnih rezultatov v naše pedagoško delo, k čemur Matija Pretnar pomembno prispeva.« 

nazaj na seznam