Raziskovalne novice

Prof. Dr. Tomaž Prosen je prejel prestižno nagrado »Physik-Preis Dresden«

Prof. dr. Tomaž Prosen, vir: UL FMF

Datum objave: 06.06.2022

Kategorija: Raziskovalci v objektivu

Prof. dr. Tomaž Prosen, fizik in raziskovalec Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani je prejel nagrade »Physik-Preis Dresden«. Nagrada je  del programa odličnosti Nemškega zveznega ministrstva za izobraževanje in Nemške raziskovalne fundacije. Podeljuje jo Tehnična Univerza Dresden (Technische Universität Dresden), skupaj z različnimi neuniverzitetnimi institucijami, kot so inštituti družbe Max PlanckFraunhofer ter znanstvenima združenjema Leibniz in Helmholtz.

Ugledna nagrada »Physik-Preis Dresden« je bila ustanovljena 2017 s ciljem, da se nagradi znanstveno odličnost predvsem na področju fizike kompleksnih sistemov in spodbudi mednarodno povezovanje in sodelovanje najbolj zanimivih, izjemnih in priznanih raziskovalcev ter njihovih skupin. Letošnji prejemnik te nagrade je prof. dr. Tomaž Prosen, ki na Fakulteti za fiziko in matematiko Univerze v Ljubljani preučuje kvantno mehaniko in teorijo kaosa. Prof. dr. Tomaž Prosen je prejemnik ERC projekta ( ERC Advanced Grant), ki je bil podeljen leta 2016 kot drugemu   slovenskemu raziskovalcu. Leta 2009 je bil prejemnik nagrade »Wilhelm Friedrich Bessel Award« , ki jo podeljuje fundacija Alexandra von Humboldta. Leta 2005 pa je bil tudi dobitnik najvišjega znanstvenega priznanja v Sloveniji -  Zoisove nagrade za izjemne dosežke.

“Področje mojega dela je teoretična in matematična fizika neravnovesnih oz. dinamičnih pojavov. Mogoče ga odlikuje nekakšna nenavadna kombinacija točnega reševanja abstraktnih matematičnih modelov z ravno pravimi, tipičnimi lastnostmi in uporaba zelo splošnih principov statistične fizike in teorije kaosa, kot je npr. ergodičnost. V nekoliko bolj fizikalnem žargonu bi rekel, da iščem točno rešljive modele neravnovesne univerzalnosti. Oziroma rigorozno mikroskopsko razlago običajnih in neobičajnih makroskopskih dinamičnih pojavov. Kombinacija teh pristopov se je predvsem v zadnjem desetletju in pol izkazala za zelo produktivno in je vodila do kar nekaj pomembnih, odmevnih in včasih presenetljivih rezultatov. Zato me zelo veseli, da so v tujini te dosežke prepoznali s takšno nagrado,« je povedal prof. Prosen, ki bo imel ob podelitvi v Dresdnu, danes ob 16.00 uri,  tudi znanstveno predavanje.

Dekan Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, prof. dr. Tomaž Košir je ob novem prestižnem mednarodnem priznanju, povedal: ”Tudi ta nagrada potrjuje odličnost, ki jo dosegajo raziskovalci naše fakultete. Ugledna mednarodna nagrada je pomembna za ugled naše fakultete in s tem tudi Univerze v Ljubljani v mednarodnem raziskovalnem prostoru.”

Video izjava je na voljo na povezavi: SLO verzija (povezava) in ANG verzija (povezava).

nazaj na seznam