Raziskovalne novice

S cinkovimi spojinami nad virus SARS-CoV-2

Avtor slike: Simon Kajtna

Datum objave: 06.09.2022

Kategorija: Naš prispevek k ciljem trajnostnega razvoja OZN

Cilji trajnostnega razvoja: 3 Zdravje in dobro počutje (kazalniki)

Raziskovalci s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo s cinkovimi spojinami nad SARS-CoV-2

Koronavirus SARS-CoV-2 je v zadnjih dveh letih in pol dodobra zaznamoval naša življenja. Ob izredno hitrem razvoju in odobritvi različnih cepiv je ves čas potekalo tudi raziskovanje terapevtskih možnosti za zdravljenje koronavirusne bolezni COVID-19. Še posebej so zaželena zdravila za peroralno uporabo, ki bi jih oboleli lahko preprosto uporabljali v domači oskrbi. Skupina, ki jo vodi prof. dr. Iztok Turel s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (UL FKKT), je pripravila in testirala cinkove spojine, ki so pokazale zelo dobro aktivnost proti virusu SARS-CoV-2. Rezultati so zanimivi tudi zato, ker je ena od preučevanih spojin, cinkov kompleks s piritionom, že dolgo znana in ima dokazane protimikrobne lastnosti (uporablja se v nekaterih šamponih kot sredstvo proti nastanku prhljaja, ki ga povzročajo glive kvasovke iz rodu Malassezia). Preučevanje uporabe že znanih učinkovin za zdravljenje drugih bolezni je v današnjem času zelo popularna strategija, saj lahko precej skrajša postopek odobritve zdravila za uporabo.

Cink je za življenje človeka in tudi drugih živih bitij nujno potreben element in je vključen v številne procese. Med epidemijo COVID-19 so precej raziskovali pomen tega elementa, natančneje cinkovih(II) spojin, in ugotovili so, da je cink pomemben tudi za delovanje koronavirusa SARS-CoV-2. Raziskovalci  so ugotovili, da cinkove spojine odlično zavirajo encima katepsin L in PLPro, ki sta pomembna za vstop virusa v gostiteljske celice oz. njegovo razmnoževanje. Na osnovi teh vzpodbudnih rezultatov je nato španska skupina v »ex vivo« sistemu na osnovi človeških pljučnih tkiv potrdila zelo učinkovito protivirusno delovanje cinkovega piritiona. Rezultati te skupne raziskave so bili nedavno objavljeni v reviji Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry, v teku pa so še nadaljnje raziskave s tega področja. Odkritje zaviralnega učinka cinkovih spojin na koronavirus je pomembno za boljše razumevanje delovanja virusa, kot tudi za razvoj potencialnih cinkovih protivirusnih zdravil. Novica o raziskavi je bila objavljena tudi na prvem programu RTV SLO [https://365.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174893819].

V raziskavi, ki je trajala dobro leto, in jo je v Sloveniji finančno podprla Javna agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS), je sodelovalo pet znanstvenikov s Katedre za anorgansko kemijo in Katedre za biokemijo UL FKKT ter štirje z Inštituta Vall d’Hebron (VHIR) iz Barcelone: Jerneja Kladnik, Ana Dolinar, Jakob Kljun, David Perea, Judith Grau-Expósito, Meritxell Genescà, Marko Novinec, Maria J. Buzon in Iztok Turel.

Cink_Sars

Slika prikazuje cinkovo spojino s piritionom, ki zavira vstop virusa SARS-CoV-2 v celico in njegovo razmnoževanje (Avtor: Simon Kajtna).

 Povezava do članka: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14756366.2022.2108417

nazaj na seznam