Skoči na vsebino

Srčna UL

Na študentsko življenje ima večina med nami lepe spomine. Pri delu pa spoznavamo, da je za marsikaterega študenta izkušnja precej drugačna. Marsikdo mora za to, da lahko študira, služiti denar s študentskim delom za kritje stroškov najemnine, hrane, nakupa študijskih pripomočkov idr. Kot da to ni izziv, pa marsikdo poleg tega finančno pomaga še svojcem, se srečuje z zdravstvenimi težavami, smrtjo v družini, nasiljem in/ali drugimi stiskami.

Trenutne socio-ekonomske razmere v svetu stisko samo še poglabljajo. Višanje cen življenjskih potrebščin prinaša nove izzive in stiske med študenti. Zato v okviru dobrodelne akcije SRČNA UL ponovno zbiramo sredstva za študente Univerze v Ljubljani, ki so se znašli v finančni stiski.

Namen projekta, v katerem sodelujemo z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, je reševanje kratkoročnih finančnih težav študentk in študentov, ki zaradi aktualnih razmer s svojimi dohodki ne morejo kriti življenjskih stroškov ali stroškov, povezanih s študijem. Sredstva se nakazujejo na transakcijski račun Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki tudi sodeluje pri končni razdelitvi sredstev študentkam in študentom v finančni stiski.

Dobrodelni koncert Srčna UL

Univerza v Ljubljani vabi na Dobrodelni koncert Srčna ULki bo potekal v torek, 6. 12. 2022, ob 20.00, v dvorani Julija Betetta na Akademiji za glasbo (Kongresni trg 1). Na koncertu nastopajo študentski simfonični orkester Grex Symphoniacorum UL, Combo band UL AG in Ansambel saksofonov 96, ki bodo udeležence popeljali v praznično obarvan mesec december. Vstopnico za koncert si udeleženci zagotovijo s posredovanim potrdilom o nakazilu 30 EUR ali več na e-naslov  (posnetek zaslona SMS donacij/potrdilo o plačilu).   

Sredstva lahko nakažete na transakcijski račun Zveze prijateljev mladine Slovenije (podatki v polju »Kako lahko pomagate?) ali poslanimi tremi sporočili na 1919 s ključno besedo SRCNAUL10. Vsa zbrana sredstva bodo v celoti namenjena študentkam in študentom Univerze v Ljubljani, ki so se znašli v finančni stiski.

Kako lahko pomagate?

(P)OSTANITE SRČNI TUDI VI IN S POSLANIM SMS-om

z besedilom SRCNAUL5 ali SRCNAUL10 na 1919 prispevajte 5 ali 10 EUR.

 

Pošljite SMS sporočilo na številko 1919 s ključno besedo

SRCNAUL5 (prispevali boste 5 EUR)

ali

SRCNAUL10 (prispevali boste 10 EUR)

za pomoč študentom*

 

*Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, T2, A1 in Telemacha.
Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletni strani www.zpms.si.

Prispevajte z nakazilom

Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

TRR DH: SI56 6100 0000 3512 232

Sklic: SI00 07-245104

Namen: POMOČ ŠTUDENTOM

Koda namena: CHAR

nalazilo

Zakaj zbiramo donacije?


Pričevanja študentov Univerze v Ljubljani

"V času epidemije se je moja finančna in bivanjska stiska poglobila do skorajšnjega roba. Ker so državne štipendije že leta kronično prenizke, da bi lahko omogočale dostojno preživetje, sem bila tudi sama primorana poleg študija opravljati študentsko delo. Pred epidemijo sem imela aktivne, kar tri študentske napotnice, dve študentski službi sta zaradi protivirusnih ukrepov usahnili, v izvedbo na daljavo pa se je preselila zgolj tista, ki pa je imela najnižji prihodek zaradi najmanj pogoste frekvence dela. Zato v času zaprtja javnega življenja kar nekaj mesecev nisem zares vedela, ali bom zmogla plačevati svoje položnice oz. ali bom imela za hrano. Knjige in študijska literatura sta se tako in tako izkazali za luksuz, o katerem ne smem niti sanjati. Kot da finančna stiska ni bila dovolj, je vlada z odlokom zaprla še študentske domove in upravnik mi je grozil z deložacijo - grožnje so se vrstile kljub temu, da sem imela mnenje območnega Centra za socialno delo, da vrnitev na stalni naslov zame ni bila realna opcija."

"V času epidemije sem morala z mamo zaradi nasilja v družini odditi varno hišo, kjer sem študirala po najboljših močeh in se z mamo psihično prebijala iz dneva v dan."

"Zaradi epidemije in preventivnih ukrepov, ki so omejevali javno življenje, ne morem opravljati študentskega dela, ker je v podjetju kjer delam prišlo najprej do ''odpuščanja'' študentov. V zadnjih mesecih sem komaj shajala iz meseca v mesec in živela od prihrankov. Mama je ostala brez službe, očeta pa nimam, zato mi starši ne morejo finančno pomagati za bivanje v Ljubljani."

"V prvem valu epidemije sem odšla domov, saj se mi je to zdela najboljša odločitev glede na razmere. Prihajam z velike družine, z veliko šolajočih otrok, zato je bil pogosto problem v pomanjkanju računalnikov oziroma v prekrivanju 3 ali več predavanj na enkrat, ki pa hkrati predstavlja preveliko internetno obremenitev. Zato sem se v drugem valu odločila ostati v Ljubljani v Študentskem domu, kjer pa me je pričakala velika socialna izoliranost od vrstnikov ter pomanjkanje denarja za osnovne potrebščine. Predavanja so dobila nove časovne premike, zato smo imeli predavanja preko celega dneva, kar je bilo to zelo težko usklajevati s kakršnim koli študentskim delom, ki jih tudi ni bilo na razpolago."

Želite donacijo izvesti v imenu vašega podjetja?

Za pogodbo o doniranju denarnih sredstev za dobrodelno akcijo Zveze prijateljev mladine Slovenije in Univerze v Ljubljani - Srčna UL nam pišite na .

Si študent/-ka, ki potrebuje pomoč?

Z dnem 10. oktober 2022 sta odprta dva razpisa:

The granting of financial assistance to students of the University of Ljubljana affected by the Ukrainian crisis: warm-hearted UL 4 

Pomoč lahko vsebuje sofinanciranje:


Za pomoč v okviru razpisa Srčna UL 3 za študente Univerze v Ljubljani v finančni stiski se lahko prijavijo študenti Univerze v Ljubljani, z veljavnim statusom študenta v študijskem letu 2022/2023, ki so se znašli v stiski in izpolnjujejo enega izmed naslednjih pogojev: 

Razpisna dokumentacija: razpis SRČNA UL 3 in prijavni obrazec SRČNA UL 3


Za pomoč v okviru razpisa Srčna UL 4 Ukrajina se lahko prijavijo študenti Univerze v Ljubljani, z veljavnim statusom študenta v študijskem letu 2022/2023, ki so se znašli v stiski in izpolnjujejo enega izmed naslednjih pogojev: 

Razpisna dokumentacija: razpis SRČNA UL 4 in prijavni obrazec SRČNA UL 4

A public call: warm-hearted UL 4 and application form warm-hearted UL 4

Do danes smo zbrali

5.030 €

Znesek vključuje donacije, prejete na TRR in znesek sredstev, zbranih s SMS donacijami v obdobju od oktobra 2022 do danes.
Informacijo o zbranih sredstvih posodabljamo na dva tedna. Nazadnje posodobljeno: 21. 11. 2022