Srčna UL

Na študentsko življenje ima večina med nami lepe spomine. Pri delu pa spoznavamo, da je za marsikaterega študenta izkušnja precej drugačna. Epidemija je stisko ponekod še poglobila. Marsikdo mora za to, da lahko študira, služiti denar s študentskim delom, zato da si plačuje stroške najemnine, hrano, nakup študijskih pripomočkov idr. Kot da to ni izziv, pa marsikdo zraven finančno pomaga še svojcem, se srečuje z zdravstvenimi težavami, smrtjo v družini, nasiljem in/ali drugimi stiskami. S projektom SRČNA UL smo v letu 2021 zbrali in dodelili finančna sredstva študentkam in študentom v finančnih stiskah.

 

Akcija SRČNA UL v kateri smo zbirali in dodelili finančna sredstva študentkam in študentom Univerze v Ljubljani, ki so se znašli v finančni stiski, je zaključena. Med 54 študentk in študentov Univerze v Ljubljani smo razdelili 18.341,95 evrov. Hvala vsem, ki ste se aktivno vključili v darovanje in promocijo projekta Srčna UL.

Projekt Srčna UL je potekal od junija do novembra 2021 v partnerstvu Univerze v Ljubljani (UL) in Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). V obdobju zbiranja sredstev (junij–november 2021) smo za študentke in študente v stiski zbrali 18.341,95 EUR. S poslanim SMS na 1919 je bilo prek ključnikov #srcnaul5 in #srcnaul10 nakazanih 6.145,00 EUR, s sklenitvijo donatorske pogodbe 4.750,00 EUR in prek nakazil na transakcijski račun ZPMS 7.446,95 EUR.

Razpis za dodelitev finančne pomoči, ki je bil objavljen od 2. 9. do 15. 10. 2021, je bil namenjen študentkam in študentom UL z veljavnim statusom v študijskem letu 2020/2021, ki so se znašli v finančni stiski in obenem:

V razpisanem terminu je prispelo 83 vlog, ki jih je obravnavala Komisija za pregled in ocenjevanje vlog prispelih na razpis Srčne UL. Komisija je odobrila 54 vlog študentk in študentov, ki bodo iz zbranih sredstev prejeli pomoč v obliki sofinanciranja najemnine in bivanjskih stroškov (celotno ali delno poplačilo stroška), nakupa živil in oblačil, študijskega materiala (celotno ali delno poplačilo računa) in/ali študiju namenjene računalniške opreme (celotno ali delno poplačilo računa). 

Projekt SRČNA UL, ki je bil zelo dobro sprejet tako znotraj univerze kot tudi v širši javnosti, bomo ponovili v naslednjem študijskem letu.  

Namen projekta, v katerem sodelujemo z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, je pomoč študentom, katerim je epidemijo stisko poglobila in so tako ostali brez virov za preživetje in se spoprijemali z drugimi težavnimi osebnimi okoliščinami. Sredstva se nakazujejo na transakcijski račun Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki tudi sodeluje pri končni razdelitvi sredstev študentkam in študentom v finančnih stiskah. Svojo srčnost je z donacijami pokazalo že veliko zaposlenih in študentov Univerze v Ljubljani ter širša družba. Hvala 

Kako lahko pomagate?

(P)OSTANITE SRČNI TUDI VI IN S POSLANIM SMS-om

z besedilom SRCNAUL5 ali SRCNAUL10 na 1919 prispevajte 5 ali 10 EUR.

 

Pošljite SMS sporočilo na številko 1919 s ključno besedo

SRCNAUL5 (prispevali boste 5 EUR)

ali

SRCNAUL10 (prispevali boste 10 EUR)

za pomoč študentom*

 

*Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, T2, A1 in Telemacha.
Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija so objavljeni na spletni strani www.zpms.si.

Prispevajte z nakazilom

Zveza prijateljev mladine Slovenije

Dimičeva 9, 1000 Ljubljana

TRR DH: SI56 6100 0000 3512 232

Sklic: SI00 07-245104

Namen: POMOČ ŠTUDENTOM

Koda namena: CHAR

nalazilo

Prvim 200, ki boste donirali 35 EUR ali več, podarimo kapucar Srčna UL.

Zakaj zbiramo donacije?


Pričevanja študentov Univerze v Ljubljani

"V času epidemije se je moja finančna in bivanjska stiska poglobila do skorajšnjega roba. Ker so državne štipendije že leta kronično prenizke, da bi lahko omogočale dostojno preživetje, sem bila tudi sama primorana poleg študija opravljati študentsko delo. Pred epidemijo sem imela aktivne, kar tri študentske napotnice, dve študentski službi sta zaradi protivirusnih ukrepov usahnili, v izvedbo na daljavo pa se je preselila zgolj tista, ki pa je imela najnižji prihodek zaradi najmanj pogoste frekvence dela. Zato v času zaprtja javnega življenja kar nekaj mesecev nisem zares vedela, ali bom zmogla plačevati svoje položnice oz. ali bom imela za hrano. Knjige in študijska literatura sta se tako in tako izkazali za luksuz, o katerem ne smem niti sanjati. Kot da finančna stiska ni bila dovolj, je vlada z odlokom zaprla še študentske domove in upravnik mi je grozil z deložacijo - grožnje so se vrstile kljub temu, da sem imela mnenje območnega Centra za socialno delo, da vrnitev na stalni naslov zame ni bila realna opcija."

"V času epidemije sem morala z mamo zaradi nasilja v družini odditi varno hišo, kjer sem študirala po najboljših močeh in se z mamo psihično prebijala iz dneva v dan."

"Zaradi epidemije in preventivnih ukrepov, ki so omejevali javno življenje, ne morem opravljati študentskega dela, ker je v podjetju kjer delam prišlo najprej do ''odpuščanja'' študentov. V zadnjih mesecih sem komaj shajala iz meseca v mesec in živela od prihrankov. Mama je ostala brez službe, očeta pa nimam, zato mi starši ne morejo finančno pomagati za bivanje v Ljubljani."

"V prvem valu epidemije sem odšla domov, saj se mi je to zdela najboljša odločitev glede na razmere. Prihajam z velike družine, z veliko šolajočih otrok, zato je bil pogosto problem v pomanjkanju računalnikov oziroma v prekrivanju 3 ali več predavanj na enkrat, ki pa hkrati predstavlja preveliko internetno obremenitev. Zato sem se v drugem valu odločila ostati v Ljubljani v Študentskem domu, kjer pa me je pričakala velika socialna izoliranost od vrstnikov ter pomanjkanje denarja za osnovne potrebščine. Predavanja so dobila nove časovne premike, zato smo imeli predavanja preko celega dneva, kar je bilo to zelo težko usklajevati s kakršnim koli študentskim delom, ki jih tudi ni bilo na razpolago."

Želite donacijo izvesti v imenu vašega podjetja?

Za pogodbo o doniranju denarnih sredstev za program Zveze prijateljev mladine Slovenije in Univerze v Ljubljani - Srčna UL nam pišite na .

Si študent/-ka, ki potrebuje pomoč?

Spremljaj spletno stran Srčna UL in se prijavi na razpis za pridobitev denarne pomoči. Nov razpis bo predvidoma objavljen v študijskem letu 2022/23.

Do danes smo zbrali

18.341,95 € €

Znesek vključuje donacije, prejete na TRR in znesek sredstev, zbranih s SMS donacijami v obdobju od junija do novembra 2021.