1. Poslovno poročilo rektorja 2015

Odmevi leta 2015
Marec

Zavezniki  ob slavnostnem podpisu Listine o strateškem partnerstvu ABC pospeševalnika. <br />
Z leve proti desni: Dejan Roljič, direktor ABC TIM, Jože Mermal,  predsednik uprave BTC, prof. dr. Ivan Svetlik, rektor Univerze v Ljubljani, in Julij Božič, izvršni direktor IBM Slovenija<br />
Zavezniki ob slavnostnem podpisu Listine o strateškem partnerstvu ABC pospeševalnika.
Z leve proti desni: Dejan Roljič, direktor ABC TIM, Jože Mermal, predsednik uprave BTC, prof. dr. Ivan Svetlik, rektor Univerze v Ljubljani, in Julij Božič, izvršni direktor IBM Slovenija

V Ljubljani je zaživel nov podjetniški pospeševalnik Acceleration Business City (ABC). Namenjen je start-up podjetjem z že izdelanim izdelkom. Pospeševalnik ABC so ustanovila podjetja BTC, Xlab, AmCham Slovenija in ABC TIM, strateška partnerja sta IBM Slovenija in Univerza v Ljubljani. Namen pospeševalnika je vsako leto izvesti dva trimesečna programa, po zaključku pa ekipam ponuditi priložnost, da še tri mesece s pomočjo pospeševalnika vzpostavljajo stike z različnimi partnerji po vsem svetu.

 

 

 

 

Zmagovalka prebojne ideje Breaking the Wall of Data Storage Karin Ljubič
Zmagovalka prebojne ideje Breaking the Wall of Data Storage Karin Ljubič

V sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI) smo podelili Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani. Nagrado za najboljšo inovacijo je prejel projekt z naslovom Tiskarska barva za ireverzibilne temperaturne indikatorje z nizko temperaturo aktivacije1. Drugo mesto je zasedla inovacija LACEnano2, tretje mesto pa projekt iTreeAssay3. Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli podporo pri komercializaciji inovacije in denarno nagrado iz Rektorjevega sklada.

 

 

 

Odlični športniki Univerze v Ljubljani
Odlični športniki Univerze v Ljubljani

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je sprejel študente športnike, ki so se v letu 2014 udeležili drugih Evropskih univerzitetnih športnih iger. Univerzo v Ljubljani so študenti zastopali v treh športnih disciplinah: nogometu, namiznem tenisu in tenisu. Rektor je posebno pohvalo namenil študentki Fakultete za šport Univerze v Ljubljani Toji Černe, ki je na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v lokostrelstvu v letu 2014, v disciplini sestavljeni lok, osvojila bronasto medaljo.
 

 

Na Univerzi v Ljubljani smo prvič gostili in organizirali mednarodni dogodek Falling Walls Lab. Navdihujoč, interdisciplinaren dogodek je študentom, raziskovalcem, strokovnjakom in podjetnikom do 35. leta starosti ponudil možnost predstavitve prebojne ideje, raziskovalnega dela, inovativnega projekta ali poslovnega modela. Komisija je izmed 13 finalnih idej izbrala tri najboljše. Zmagala je Karin Ljubič z idejo Breaking the Wall of Data Storage, ki omogoča neizmerne količinske možnosti shranjevanja podatkov, brezplačno reproduciranje podatkov in obstojnost na tisoče let, saj so podatki shranjeni v živi rastlini in njenih semenih.
 

 

 

 

1 Novost predlagane serije ireverzibilnih temperaturnih indikatorjev, ki kažejo termično zgodovino izdelkov, je inovativna kombinacija aktivnega materiala, tehnologije mikrokapsuliranja in tiska. Glavni prednosti indikatorja sta sprememba, vidna s prostimi očmi, ki za delovanje ne potrebuje vira energije, in možnost izdelave temperaturnih indikatorjev v tankih in fleksibilnih formah, značilnih za pametne nalepke.

2 LACEnano rešuje težave tetoverjev; od bolečin v rokah do dodatnega dela s čiščenjem in servisiranjem orodja za tetoviranje. Tetoviranje z orodjem LACEnano je manj boleče tudi za tetovirance. Tehnološka inovacija združuje tehnologije, uporabljene v drugih branžah, kar prinaša optimizacijo delovanja, kakovosti in proizvodne cene.

3 Inovacija predstavlja hiter, enostaven in učinkovit način zaznavanja notranjih anomalij v deblih stoječih dreves, ki drevesa značilno kakovostno in ekonomsko razvrednotijo. Temelji na analizi prehoda ultrazvočnega signala pri prehodu skozi deblo, pri čemer drevesa ne poškoduje. Metoda omogoča opazno povišanje prihodkov pri gospodarjenju z gozdovi, saj lahko pravočasno ločimo zdrava od nezdravih dreves in s tem povečamo donose.