1. Poslovno poročilo rektorja 2015

Odmevi leta 2015
September

Raziskovalni skupini z Medicinske fakultete in Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani
Raziskovalni skupini z Medicinske fakultete in Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani

Raziskovalna skupina z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je v vodilni reviji na področju kardiologije Journal of American College of Cardiology kot prva na svetu objavila rezultate raziskave o učinkovitosti programa populacijskega presejalnega testiranja otrok za povišan holesterol pri odkrivanju bolnikov z družinsko hiperholesterolemijo. Kar 57 odstotkom otrok, ki so bili napoteni v ambulanto za povišan holesterol v krvi, so na genskem nivoju potrdili diagnozo družinske hiperholesterolemije. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje te bolezni je izredno pomembno za zmanjšanje tveganja za razvoj prezgodnjih bolezni srca in ožilja.

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani smo gostili prestižno mednarodno konferenco ISSEP (International Conference on Informatics in Schools: Situation, Evaluation and perspectives) in konferenco za slovenske učitelje Vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi (VIVID), ki sta ponudili poglobljene razprave in uspešne mednarodne primere poučevanja računalništva in informatike. Namen obeh konferenc je mlade usposobiti za kreatorje informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Konferenci, ki se ju je udeležilo preko dvesto domačih in tujih raziskovalcev ter praktikov s področja poučevanja računalništva, sta potekali v okviru multikonference Informacijska družba.

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani smo organizirali prvi svetovni kongres o elektroporaciji v biologiji in medicini ter na temo hrane in okoljskih tehnologij, na katerem so se predstavili raziskovalci iz 42 držav. Častni pokrovitelj kongresa je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani smo organizirali mednarodno znanstveno konferenco o inženirskih vibracijah – ICoEV 2015 (International Conference on Engineering Vibration), ki se je je udeležilo dvesto udeležencev iz 31 držav z vsega sveta. Na konferenci je potekala vsestranska razprava o novostih na področju inženirskih vibracij, s poudarkom na nelinearnih nihanjih.