Go to content
Home page
 1. Top news
 2. Information guide for international students
 3. Bachelor and Single-cycle master's degree programmes
 4. Master degree programmes
 5. Doctoral degree programmes
 6. Programmes and Subjects in English
 7. International Cooperation and Exchange
 8. Impressions
 9. Career centres, tutelage, extracurricular activities
 10. Summer school 2022
 11. Young Researchers
 12. Latest research news
 13. Student council
 14. University of Ljubljana members
 15. University ranking
 16. Useful contacts and quick overview
 17. Year plus
 18. Students with special needs
 19. Admission procedure

Izberi pravi študij zase - vpiši se na Univerzo v Ljubljani

Univerza v Ljubljani je največja in najstarejša univerza v Sloveniji, ki se uvršča med 3 odstotke najboljših na svetu. V tem študijskem letu na njej študira skoraj 40 tisoč študentk in študentov. V tem študijskem letu na Univerzi v Ljubljani študira 3558 mednarodnih študentk in študentov, od tega 1688 na dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programih, 1498 na magistrskem študiju in 372 na doktorskem študiju.

Slovenija je trajnostna destinacija edinstvenih doživetij, ki jih z veseljem delimo z vami. Glede na geografijo, zgodovino, kulturo in jezik je zelo raznolika država. Med študijem si vzemite čas za odkrivanje naše čudovite zelene dežele, kjer se Alpe stikajo s Sredozemljem in Panonsko nižino.

Univerza v Ljubljani nudi na 23 fakultetah in 3 umetniških akademijah študij s področij družboslovja, humanistike, naravoslovja, medicine, tehnike, umetnosti in športa, vsi so zasnovani v skladu s smernicami bolonjskega procesa. To, da ponujamo študij na vseh področjih znanosti in umetnosti je vse bolj redkost tudi v svetovnem merilu. Naš cilj je, da študentke in študenti pridobljeno znanje in kompetence uporabijo na najboljši možen način v praksi. Med študijem lahko študentke in študenti sodelujejo v različnih projektih in postanejo del raznolike mednarodne skupnosti profesorjev in študentov.

Študenti v Sloveniji imajo v primerjavi z drugimi državami kar nekaj ugodnosti. Imajo subvencionirano prehrano in prevoz ter lahko opravljajo študentsko delo. »Posebej za mednarodne študentke in študente ob začetku študijskega leta organiziramo dan dobrodošlice, kjer lahko iz prve roke izvedo uporabne informacije v zvezi s študijem na Univerzi v Ljubljani ter o življenju v Ljubljani in Sloveniji, s pomočjo tutorjev in različnih podpornih aktivnosti pa nudimo pomoč in podporo pri vključevanju v študij in življenje v Sloveniji. Z namenom olajšanja prihoda v Slovenijo in začetka študija na UL smo pripravili tudi vodnik dobrodošlice.« pravi rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič.

Na naši spletni strani so objavljene vse informacije v zvezi s študijem na Univerzi v Ljubljani – od razpisanih študijskih programov, pogojih za vpis, prijavnih rokih, obštudijskih dejavnostih, kariernih priložnostih, razmerah zaradi covid-19 idr.

Fotografija: IFP d. o. o
Foto: IFP, d.o.o.

RAZPIS ZA VPIS 2022/2023

Vse informacije o razpisanih programih, pogojih za vpis in razpisnih mestih najdete v Razpisu za vpis.

Kandidati za študij oddajo prijavo za vpis in vse zahtevane priloge prek portala eVŠ. Informacije o prijavnih rokih najdete na naši spletni strani. Vabimo vas tudi k ogledu predstavitvenih videoposnetkov glede izpolnjevanja prijave ter oddaje dokumentov za priznavanje.

Pomoč pri prijavno-sprejemnem postopku je na voljo tudi v okviru Info točke. Prijavite se lahko tudi na spletno svetovanje o prijavno-sprejemnem postopku za vpis na dodiplomski študij. Opozarjamo, da za prijavo na Univerzo v Ljubljani niso potrebne storitve, ki jih ponujajo rekrutacijski agenti in agencije.

»Izbira študija je ena izmed pomembnejših odločitev v vašem življenju. Predlagam vam, da dobro premislite, kaj vas veseli, saj je tako študirati veliko lažje. Obiščite naše spletne strani in družbena omrežja fakultet, ki vas zanimajo. Če bi potrebovali kak nasvet ali pomoč, nas lahko kontaktirate oz. se dogovorite za spletno svetovanje. Potrudili se bomo, da boste prejeli vse informacije in odgovore na vsa vaša vprašanja, ki se vam prav gotovo še porajajo. Vabim vas, da nas obiščete tudi na virtualnem sejmu izobraževanja "NA KOJI ČEŠ FAKS?" ter si ogledate virtualne stojnice, kjer se predstavljajo vse članice Univerze v Ljubljani (3 akademije in 23 fakultet). Prav tako smo pripravili različne spletne predstavitve, ki so vam lahko v pomoč pri vaši odločitvi za izbiro študija. V imenu Univerze v Ljubljani vam želim uspešen zaključek študija in nadaljevanje vaše študijske in karierne poti ter upam, da vas jeseni pozdravimo v Ljubljani.« pravi rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič.


Requested page/section contains elements that requires user consent to store cookies (embedeed youtube, facebook videos, etc.).

Leto plus in možnosti za učenje slovenskega jezika

Ker študij poteka v slovenskem jeziku, pri nekaterih študijskih programih pa tudi v angleškem ali drugih jezikih, imajo mednarodni študenti in študentke za lažje vključevanje v slovensko okolje in uspešnejši študij na voljo Leto plus. Leto plus je sklop vsebin in predmetov (poleg slovenščine), ki ob izpolnjevanju določenih pogojev mednarodnim študentkam in študentom omogoča podaljšanje statusa študenta.

Prav tako so na voljo različni tečaji slovenskega jezika, ki potekajo v živo ali prek spleta ter v obliki jesenskih, zimskih, spomladanskih in poletnih šol, na voljo pa je tudi brezplačen spletni tečaj slovenščine Slonline.

Učenje slovenskega jezika pa je omogočeno tudi na nekaterih univerzah v tujini.

Poletne šole

Univerza v Ljubljani vsako leto organizira pester nabor poletni šol z različnih področij: od ekonomsko-poslovnih ved in prava, socialnih ved do umetnosti, veterine, teoloških in tehničnih ved. V okviru poletnih šol s področja slovenskega jezika se lahko udeleženci naučijo oziroma nadgradijo znanje slovenskega jezika, ravno tako so poletne šole dobra priložnost za spoznavanje slovenske kulture in okolja. Nekatere poletne šole so namenjene osnovnošolcem, druge srednješolcem, dodiplomskim in podiplomskim študentom ter raziskovalcem in profesorjem.

Izkušnje mednarodnih študentk in študentov na Univerzi v Ljubljani

Univerza v Ljubljani je odprta univerza, želimo si čim več študentk in študentov iz drugih držav. Študentje so naši najboljši ambasadorji, zato smo zbrali različne vtise študentov o študiju na Univerzi v Ljubljani in življenju v Sloveniji, ki jih najdete na naši spletni strani.

Informacije o študiju na Univerzi v Ljubljani

Vse informacije o študiju najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Kontakt:

 • Tehnična pomoč za izpolnjevanje prijave za vpis: Requested page/section contains elements that requires user consent to store cookies (embedeed youtube, facebook videos, etc.).

   
  Vabljeni k vpisu na Univerzo v Ljubljani