Skoči na vsebino

Častni doktor

Častni doktor

Naziv častna doktorica/častni doktor Univerze v Ljubljani podeljujemo za izjemne dosežke na področju znanosti in umetnosti.

Prof. dr. Bernd-Robert Höhn se je s svojim delovanjem kot vodja razvoja pogonov v enem najbolj uveljavljenih avtomobilskih koncernov ter profesor na Tehniški Univerzi v Münchnu uveljavil kot vodilni znanstvenik in strokovnjak na področju zobniških prenosnikov in pogonov. V obdobju delovanja na Tehniški Univerzi v Münchnu je razvil enega največjih in svetovno priznanih razvojno-raziskovalnih centrov na tem področju. Znanstvena dognanja je razvijal in uporabljal ciljno za podporo inženirskemu napredku in tehniškemu razvoju, še posebej v avtomobilski industriji, kjer je področje pogonov v tem času skokovito napredovalo tudi po njegovi zaslugi. Objavil je 500 strokovnih in znanstvenih prispevkov ter bil mentor kar 116 doktorandom. Deloval je tudi kot dekan Tehniške Univerze v Münchnu, bil je član predsedstva Združenja nemških inženirjev (VDI) ter eden od tvorcev nemške raziskovalne politike na področju inženirstva, ki uspešno povezuje akademsko in gospodarsko okolje. Za svoje delo je prejel številna priznanja, med drugim je častni član VDI in zaslužni profesor Tehniške Univerze v Münchnu. Že od samega prihoda na omenjeno univerzo je s svojim vplivom in delovanjem vzpostavil trajno in partnersko sodelovanje s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani in nesebično podpiral Univerzo v Ljubljani ter s tem pomembno prispeval k napredku in mednarodni uveljavitvi fakultete in univerze. Vzpostavljene trajne pedagoške in raziskovalne povezave, na temelju vsebinskih in partnerskih odnosov, ki jih je ustvarjal in gojil dr. Höhn, se nadaljujejo in bogatijo še desetletje po njegovi upokojitvi.

 

Prof. dr. Moshe Phillip je redni profesor pediatrije na Medicinski fakulteti Sackler Univerze v Tel Avivu in njen prodekan za raziskovalno dejavnost. Je direktor Inštituta za endokrinologijo in diabetes Nacionalnega centra za otroški diabetes v otroškem medicinskem centru Schneider v Izraelu. Dr. Phillip je izjemen raziskovalec, objavljenih ima več kot 400 bazičnih in kliničnih člankov s področja endokrinologije, diabetesa in umetne inteligence z več kot 12.000 citati. Med najbolj odmevne članke, objavljene v vrhunskih revijah, se uvrščajo članki o uporabi umetne inteligence pri zdravljenju sladkorne bolezni, ki vključujejo objave v The New England Journal of Medicine, Nature Medicine in The Lancet. Dr. Phillip je vodil številne mednarodne konsenze za zdravljenje sladkorne bolezni z uporabo umetne inteligence, ki so prešli v redno klinično prakso in jih uporabljajo po vsem svetu. Vodil je razvoj tehnologij, za katere je prejel mednarodne patente. Uveljavil se je tudi na področjih prezgodnje pubertete in nizke rasti. Prejel je mednarodni priznanji za življenjsko delo z njegovega strokovnega področja, in sicer Mednarodnega združenja za pediatrični in adolescentni diabetes ter nagrado Andrea Prader Evropskega združenja za pediatrično endokrinologijo. Z raziskovalno skupino na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani sodeluje dobrih 17 let. Skupaj so izvedli dva javna raziskovalna projekta (National Institutes of Health – NIH-NIDDK in Helmsley Charity Thrust) in objavili 48 mednarodnih člankov. Fakulteta mu je podelila naziv častni gostujoči profesor. Kot vabljeni predavatelj sodeluje pri pouku pediatrije in endokrinologije, je član komisije za doktorska dela in mentor mlajšim kolegom.