Skoči na vsebino

Častni doktor

Častni doktor

Naziv častna doktorica/častni doktor Univerze v Ljubljani podeljujemo za izjemne dosežke na področju znanosti in umetnosti.

Teoretični astrofizik in kozmolog prof. dr. Uroš Seljak deluje na Univerzi Kalifornije, Berkeley, in v Lawrence Berkeley National Laboratory. Najbolj znan je po raziskavah kozmičnega prasevanja, kopičenja galaksij in gravitacijskega lečenja. Njegov opus obsega okoli 200 izvirnih člankov in ima v strokovni javnosti izjemno težo. Zelo dejaven je v ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji. Nagrada, ki jo je ustanovil, spodbuja hitrejše vključevanje študentk in študentov v znanstveno delo.

 

Jean Greisch, ki prihaja s Katoliškega inštituta v Parizu, je eden od osrednjih predstavnikov sodobne hermenevtične filozofije in filozofije religije. Na vprašanja sodobnega polifoničnega sveta, na katera metafizika in fenomenologija ne odgovarjata več zadovoljivo, išče odgovore v hermenevtični paradigmi razuma, ki gre od védenja k razumevanju, od pomena k smislu, od gotovosti k modrosti negotovosti. Našo dobo zato imenuje hermenevtična doba razuma. Svojo misel je razvil v dialogu z Ricœurjem, Derridajem, Levinasom idr.