Datum objave: 02.12.2014

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik je na današnji slavnostni seji senata Univerze v Ljubljani podelili najvišja priznanja; častni doktor, plakete 'Pro universitate labacensi', Zlate plakete ter svečane listine mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem.  

V Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani se je danes zaključil drugi dan v tradicionalnem Tednu Univerze. Prisotne je nagovoril rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, osrednji del dogodka pa je minil v duhu podeljevanja najvišjih priznanj Univerze v Ljubljani. Za častnega doktorja znanosti smo proglasili  nekdanjega Nobelovega nagrajenca Sira Richarda J. Robertsa za njegove pomembne prispevke na področju biokemije in molekularne biologije. Listino častni doktor Univerze v Ljubljani smo letos slavnostno izročili tudi profesorju Herbertu W. Roeskyju, ki je bil na predlog Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo proglašen sicer lani, za izjemno znanstveno delo in raziskave na področju anorganske kemije. 

Plaketo 'Pro universitate labacensi', ki jo na Univerzi v Ljubljani podeljujemo posameznikom in organizacijam, ki s svojimi sredstvi ali delom pomembno prispevajo k razvoju materialnih možnosti univerze ali k usposabljanju njenih sodelavcev, so prejeli Slovenska filharmonija, Telekom Slovenije in prof. Maruša Zorec s Fakultete za arhitekturo. 

Letošnji prejemniki Zlate plakete, ki jo na Univerzi v Ljubljani podeljujemo posameznikom za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja in za krepitev ugleda univerze, so prof. dr. Ivan Štuhec z Biotehniške fakultete, prof. dr. Dušan Mramor z Ekonomske fakultete, prof. dr. Marjan Svetličič s Fakultete za družbene vede, prof. dr. Damjan Miklavčič s Fakultete za elektrotehniko, prof. dr. Aleš Mrhar s Fakultete za farmacijo, prof. dr. Roman Drnovšek s Fakultete za matematiko in fiziko, prof. dr. Stojan Petelin s Fakultete za pomorstvo in promet,  prof. dr. Marko Bajec s Fakultete za računalništvo in informatiko ter doc. Mile Kosi z Akademije za glasbo, ki je žal nekaj dni pred podelitvijo častnega priznanja preminil. Svečano listino mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem na Univerzi v Ljubljani podeljujemo za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke. Letos so jo prejeli: doc. Miha Rogina z Akademijo za glasbo, doc. dr. Vito Logar s Fakultete za elektrotehniko, doc. dr. Petra Kocbek s Fakultete za farmacijo in doc. dr. Miha Ravnik s Fakultete za matematiko in fiziko. 

Slavnostni zbor je nagovoril tudi predsednik znanstvenega sveta Inštituta Jožef Stefan in profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko prof. dr. Dragan Mihailović. V svojem govoru se je oprl na izzive v prihodnosti s poudarkom na domiselnosti in motiviranosti, ki sta po njegovem mnenju nujna za vrhunske dosežke.  

Slavnostni govor si v celoti lahko preberete tukaj: Prof. dr. Dragan Mihailović


Avtorja fotografij sta Željko Stevanić in Domen Pal, IFP, d.o.o.