Datum objave: 03.10.2016

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Letošnja generacija brucev Univerze v Ljubljani je danes v okviru tradicionalne prireditve Pozdrav brucem slavnostno vstopila v študijsko leto 2016/2017. Na Kongresnem trgu je obiskovalce čakalo zanimivo in družabno doživetje. Poleg pestrega dogajanja na odru, se je predstavilo tudi vseh 26 fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. Spodbudne besede ob življenjski prelomnici so brucem namenili rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani Jan Kukovec, predsednik Upravnega odbora Univerze v Ljubljani prof. dr. Janez Hribar in župan Ljubljane Zoran Janković.

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik se obdobja, ko je bil tudi sam bruc, z veseljem spominja: »Prav nobenih strahov nisem imel, samo velika pričakovanja po novem znanju in izkušnjah. Vedel sem, da je to prava pot v svet samostojnosti in odraslosti. Iz izkušenj lahko rečem, da je študij res pomemben. Malce za šalo, malce zares - morda celo najpomembnejša stvar na svetu, obštudijske dejavnosti pa najpomembnejša postranska stvar na svetu.«

V študijskem letu 2016/2017 bo na Univerzo v Ljubljani vpisanih okoli štirideset tisoč študentov, med njimi skoraj devet tisoč brucev. Tujcev na vseh treh stopnjah študija je skoraj dva tisoč, več kot 1400 pa jih v prvem semestru prihaja na študijsko izmenjavo. Končni podatki o številu vpisanih študentov bodo znani 30. oktobra 2016.

Na odru so obiskovalci lahko spremljali bogat program, v katerem so se prepletali glasba, ples in petje. Nastopili so Tilen Artač, mažorete Laško, Jernej Kozan, Akademska folklorna skupina France Marolt, plesni par Anton Volkov in Anja Furlan, Trombone Connection Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Marina Mårtensson Trio. Tilen Artač, violončelist, imitator, satirik, televizijski voditelj in Ježkov nagrajenec, je študij zaključil že leta 2007, vstopa v študentsko življenje pa se spominja z nostalgijo: »Izbor fakultete in študijske smeri je seveda pomemben, a še pomembnejše se mi zdi druženje z vrstniki v času študija, spoznavanje novih ljudi. Ja, lepo smo se imeli, ko sem jih štel rosnih 18. Morda sem bil še celo malce premlad za odgovorno funkcijo bruca.«

Dogodek se je ob 20. uri zaključil s koncertom glasbene skupine CoverLover. Najbolj vztrajni so lahko druženje nadaljevali na žuru dobrodošlice Študentskega kampusa, na katerem je nastopila tudi glasbena skupina Plavi orkestar. 

Več fotografij z dogodka si lahko ogledate na Facebook strani Pozdrav brucem 2016.

Avtor fotografij je IFP, d.o.o.