Datum objave: 05.12.2017

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je na današnji slavnostni seji senata podelil najvišja priznanja. Naziv častni doktor Univerze v Ljubljani sta prejela prof. dr. James I. Prosser in prof. dr. Hans-Uwe Simon, naziv častni senator sta prejela prof. dr. Günter Borchardt in prof. dr. Danny Pieters. Rektor je podelil še plakete Pro universitate labacensi, zlate plakete in svečane listine mladim visokošolskim učiteljem. S podelitvijo najvišjih priznanj se je zaključil najbolj svečan dan v tradicionalnem Tednu Univerze, v katerem letos praznujemo že 98 let delovanja. 

»Znanstvenoraziskovalno delo je v središču na vseh odličnih svetovnih univerzah, pri tem pa ne smemo zanemariti pomena dela s študenti. Prav zato moramo vzpostaviti sistem za dobro in korektno vrednotenje pedagoškega dela Univerza mora tudi na področju znanstvenoraziskovalne dejavnosti postaviti kakovost pred količino. Čeprav smo globalno izpostavljeni različnim razvrščanjem univerz,, moramo primarno skrbeti za doseganje naših ciljev in ne brezpogojno stremeti k visokim uvrstitvam na svetovnih lestvicah,« je uvodoma dejal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič, ko je izpostavil nekaj osnovnih usmeritev delovanja novega vodstva.  Povedal je, da je predvsem na področju naravoslovja in tehnike pomembno strateško povezovanje z inštituti in da mora Univerza tudi sicer okrepiti interdisciplinarno povezovanje vseh področij. V svojem nagovoru je izrazil tudi nezadovoljstvo z usklajevanjem novele Zakona o visokem šolstvu in novega Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti. »Oba osnutka sta neusklajena, različne interesne skupine želijo uveljaviti delne rešitve. Univerza v Ljubljani, kot največja znanstvenoraziskovalna ustanova, ob spremljanju teh dogodkov ponovna izpostavlja potrebo po enem zakonu, po zakonu o univerzi!« je prepričan rektor Papič. 

Letos sta častni doktor Univerze v Ljubljani prejela izjemna profesorja iz Združenega kraljestva in Švice. James I. Prosser z Univerze v Aberdeenu je naziv prejel za izjemni doprinos k razvoju znanosti v svetu na področju mikrobiologije okolja ter zaradi pomembnega znanstvenega in pedagoškega sodelovanja z Univerzo v Ljubljani; Hans-Uwe Simon z Univerze v Bernu pa je naziv prejel za pionirsko delo na področju biomedicine, naklonjenost raziskovalcem in študentom ter za uspešno sodelovanje z Univerzo v Ljubljani. 

Profesor James I. Prosser je v slavnostnem nagovoru izpostavil zaskrbljenost nad temeljnimi spremembami v izobraževanju in raziskavah ter sprejetih pristopih, ki so nastali zaradi razsvetljenstva. »Razsvetljenski koncepti neodvisnega razvoja, racionalne misli, logike in kritične ocene empiričnih podatkov so osrednjega pomena in so pomembnejši od učne smeri na univerzi. Čeprav imajo dolgo zgodovino, so lažne novice trenutno zelo aktualne in stopnja, do katere se lahko razširijo in pridobijo zaupanje prek družbenih medijev, je povečala potrebo do kritične ocene tega kar vidimo, slišimo in beremo ter v skladu s tem sprejemamo racionalne odločitve. Za nekoga, ki živi v državi, ki je pred kratkim sprejela odločitev, da zapusti Evropsko unijo, v popolni odsotnosti katerega koli izstopnega načrta, potreba po racionalnem razmišljanju ni bila nikoli bolj očitna. Ko bi le še vedno obstajala Šola za razumen pristop Thomasa Reida. Te skrbi so prisotne tudi v drugih državah in na splošno se zdi, da je empatija, ki je nastala v obdobju razsvetljenstva, v zatonu.« 

Naziv častni senator Univerze v Ljubljani sta prejela prof. dr. Günter Borchard s Tehniške univerze Chlausthal (Nemčija) za velik in trajen prispevek h krepitvi sodelovanja in humanih odnosov, razvoju Univerze v Ljubljani ter njeni prepoznavnosti v svetu in prof. dr. Danny Pieters s KU Leuven (Belgija) za velik in trajen prispevek h krepitvi sodelovanja in humanih odnosov, razvoju Univerze v Ljubljani in njeni prepoznavnosti v svetu. 

Plaketo Pro universitate labacensi, ki jo na Univerzi v Ljubljani podeljujemo posameznikom in organizacijam, ki s svojimi sredstvi ali delom pomembno prispevajo k razvoju materialnih možnosti univerze ali k usposabljanju njenih sodelavcev, sta prejela rimskokatoliška župnija Horgen iz Švice in akad. prof. dr. Alojz Kralj. 

Zlato plaketo, ki jo na Univerzi v Ljubljani podeljujemo za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja in za krepitev ugleda Univerze, je letos prejelo 16 profesorjev Univerze v Ljubljani, osem svečanih listin za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke pa smo podelili tudi mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem.

Govor osrednjega govorca prof. dr. Jamesa I. Prosserja si lahko preberete tukaj: prof. dr. James I. Prosser 

Video posnetek dogodka si lahko ogledate tukaj.
 

Seznam vseh prejemnikov najvišjih priznanj, ki so bila podeljena na letošnji slavnostni seji senata Univerze v Ljubljani: 

Častna doktorja:
prof. James I. Prosser
prof. Hans-Uwe Simon 

Častna senatorja:
prof. dr. Günter Borchardt
prof. dr. Danny Pieters 

Prejemniki plakete Pro universitate labacensi:
akad. prof. dr. Alojz Kralj
Rimskokatoliška župnija Horgen (Švica) 

Prejemniki zlate plakete:
prof. Stanko Arnold, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani
prof. dr. Mojca Narat, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Tom Turk, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Irena Vida, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Anton Grizold, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani
prof. dr. Marko Topič, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani
izr. prof. dr. Anja Podlesek, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Danijel Kikelj, Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani
prof. dr. Boštjan Golob, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
prof. dr. Janez Demšar, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani
prof. dr. Tadej Battelino, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani
akad. prof. dr. Robert Zorec, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani
izr. prof. dr. Franci Sluga, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
višji pred. dr. Gorazd Golob, Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Zlatko Pavlica, Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. France Sevšek, Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani 

Prejemniki svečane listine mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem:
doc. dr. Žiga Laznik, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
doc. dr. Alenka Slavec Gomezel, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
doc. dr. Marko Lovec, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani
doc. dr. Izidor Sosič, Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani
doc. dr. Uroš Kuzman, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
doc. dr. Lovro  Šubelj, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani
doc. dr. Jernej Buzeti, Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani
doc. dr. Samo Skralovnik, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani 

Avtor fotografij je Foto studio NORA, d. o. o.

Več fotografij najdete v foto galeriji.