Datum objave: 04.12.2018

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je na slavnostni seji Senata podelil najvišja priznanja Univerze v Ljubljani. Naziv častni doktor Univerze v Ljubljani so prejeli prof. dr. Aharon Oren, dr. Lluis M. Mir in prof. dr. Duncan M. Haldane. Naziv častni senator sta prejela prof. Marko Letonja in prof. dr. Jan Svejnar. Rektor je podelil še zlate plakete ter svečane listine mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem.

Letošnje slovesnosti v Tednu Univerze že potekajo z mislijo na stoletnico, ki jo bomo obeležili prihodnje leto, je v uvodnih besedah povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič in poudaril, da Univerza v Ljubljani še naprej ostaja med najboljšimi univerzami na svetu, kar izkazujejo priznane mednarodne lestvice. »Naši znanstveniki se uvrščajo v sam svetovni vrh in v prihodnje jih moramo še bolj motivirati, da bodo objavljali v uglednih mednarodnih revijah. Lahko se pohvalimo z izjemno uspešnim pridobivanjem projektov Evropskega raziskovalnega sveta, kjer, glede na velikost države, beležimo izjemne dosežke. Smo edina slovenska univerza s pridobljenimi ERC projekti. Že peti projekt smo pridobili letos poleti. Prav tako smo v okviru razpisa Evropskega raziskovalnega prostora ERA Chair pridobili projekt COMPETE za ustanovitev Centra za mikroprocesno inženirstvo in tehnologijo. Pridobljeni projekt je prvi in edini tovrstni slovenski projekt v sklopu programa Obzorje 2020,« je vidnejše uspehe Univerze v Ljubljani nanizal rektor. Izpostavil je tudi pomembne korake na področju internacionalizacije: »V letošnjem letu smo se vključil v mednarodni konzorcij univerz, ki bo sodeloval pri prvem pilotnem razpisu European Universities. Univerza v Ljubljani je novembra letos postala tudi polnopravna članica svetovne zveze univerze Venice International University.« Odlične rezultate doma in na mednarodnih tekmovanjih dosegajo tudi študenti. Rektor se je zato zahvalil vsem na Univerzi, ki gredo pri svojem delu in študiju še korak dlje, ki želijo in zmorejo več – zase, za Univerzo, za družbo. 

Letos so naziv častni doktor Univerze v Ljubljani prejeli prof. dr. Aharon Oren s Hebrejske univerze v Jeruzalemu za izjemen doprinos k razvoju znanosti v svetu na področju mikrobne ekologije ter za pomembno znanstveno in pedagoško sodelovanje z Univerzo v Ljubljani. Dr. Lluis M. Mir z Univerze Pariz-Saclay je prejel naziv za izjemen doprinos k razvoju znanosti v svetu na področju celične in medicinske elektroporacije ter za pomembno znanstveno in pedagoško sodelovanje z Univerzo v Ljubljani. Prof. dr. Duncan M. Haldane je postal častni doktor Univerze v Ljubljani zaradi izjemnega doprinosa k razvoju znanosti v svetu na področju kvantnih Hallovih tekočin in magnetnih verig ter za pomembno znanstveno in pedagoško sodelovanje z Univerzo.

Nobelovec in britanski znanstvenik prof. dr. Haldane z Univerze Princeton je bil tudi slavnostni govornik: »Po materi sem Slovenec in vedno sem se identificiral kot pol Slovenec pol Škot. Zato sem počaščen, da mi je največja Univerza v Sloveniji podelila ta naziv.« V svojem govoru se je dotaknil tudi odhajanja mladih izobraženih ljudi v tujino: »Za tako majhno državo je povsem normalno, da si mladi in nadarjeni znanstveniki želijo pridobiti izkušnje v mednarodnih raziskovalnih ustanovah in se tako tudi mednarodno uveljaviti. Bistveno je, da je okolje v državi takšno, da se ti ljudje vrnejo nazaj, da se jim omogoči oblikovanje lastnih raziskovalnih skupin in da njihovo delo ni nenehno izpostavljeno nihanju financiranja zaradi menjave ministrov in vlad. Slovenija ima v primerjavi z drugimi majhnimi državami prednost, saj je v bližini največjih evropskih raziskovalnih centrov in močno upam, da se bo tudi v primeru 'brexita', nadaljevalo sodelovanje z britanskimi raziskovalnimi centri.« Svoj govor je zaključil z zahvalo v slovenskem jeziku.

Naziv častni senator Univerze v Ljubljani sta prejela prof. Marko Letonja z Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani za pomemben prispevek k mednarodnemu ugledu Univerze v Ljubljani in za izjemno umetniško in pedagoško delo na področju dirigiranja. Prof. dr. Jan Svejnar je naziv častni senator prejel za izjemen prispevek k mednarodnemu ugledu Univerze v Ljubljani in h krepitvi raziskovalnih potencialov ter dosežkov na področju ekonomije.

Zlato plaketo, ki jo na Univerzi v Ljubljani podeljujemo za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja in za krepitev ugleda Univerze, je letos prejelo 13 profesorjev Univerze v Ljubljani, devet svečanih listin za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke pa smo podelili mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem.

Seznam vseh prejemnikov najvišjih priznanj, ki so bila podeljena na letošnji slavnostni seji senata Univerze v Ljubljani:

Častni doktorji:
prof. dr. Aharon Oren
dr. Lluis M. Mir
prof. dr. Duncan M. Haldane

Častna senatorja:
prof. Marko Letonja
prof. dr. Jan Svejnar 

Prejemniki zlate plakete:
prof. Andrej Grafenauer, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani
prof. dr. Peter Dovč, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Marko Petrič, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Danica Hafner Fink, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani
prof. dr. Rafael Mihalič, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani
akad. prof. dr. Peter Štih, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Bor Plestenjak, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
izr. prof. dr. Matej Kristan, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani
prof. dr. Miha Boltežar, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani
prof. dr. Ljupčo Todorovski, Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani
prof. dr. Dušan Repovš, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Rajko Pirnat, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani
prof. dr. Polonca Trebše, Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani 

Prejemniki svečane listine mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem:
doc. dr. Darija Aleksić, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
doc. dr. Jernej Amon Prodnik, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani
asist. dr. Sebastjan Šlajpah, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani
doc. dr. Simon Čopar, Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
doc. dr. Luka Čehovin Zajc, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani
mag. Veronika Petkovšek, Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani
doc. dr. Jerneja Pavlin, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani
dr. Simon Malmenvall, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani
doc. dr. Andrej Ovca, Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani

Fotoutrinke s podelitve si lahko ogledate tukaj.
Avtor vseh fotografij je Foto studio NORA d. o. o.