Datum objave: 10.05.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Svetovni dan očarljivih rastlin je namenjen ozaveščanju o pomenu rastlin in znanosti o rastlinah. V Sloveniji bo potekal v petek, 24. maja 2019. Že dan prej bo v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani (UL) predstavitev življenja in dela prof. dr. Frana Jesenka, prvega profesorja botanike na UL, ki je pred približno sto leti izvajal poskuse križanja vrst in rodov žit. Rezultat je tritikalo, križanec med pšenico in ržjo.

Predstavitev v Botaničnem vrtu UL bo v četrtek, 23. maja 2019, ob 18. uri. Na Oddelku za živilsko tehnologijo Biotehniške fakultete UL (UL BF) bodo ob tej priložnosti spekli kruh iz moke tritikale, ki ga boste lahko poskusili.

Na sam svetovni dan očarljivih rastlin bodo v Biološkem središču v Ljubljani (Večna pot 111) za organizirane skupine potekale različne aktivnosti, in sicer med 9. in 17. uro. Za individualne obiskovalce pa bodo aktivnosti potekale med 13. in 17. uro. V tem času bodo potekali praktični prikazi na stojnicah, delavnice in kvizi, na katerih se bodo mladi, družine z otroki in vsi ostali obiskovalci seznanili z rastlinami in njihovo raznolikostjo. Vse aktivnosti za organizirane skupine in individualne obiskovalce so brezplačne, potrebna pa je predhodna prijava na elektronski naslov .

Celoten program aktivnosti ob Dnevu očarljivih rastlin si lahko ogledate tukaj.