Datum objave: 02.10.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Študijsko leto 2019/2020 zaznamuje stota obletnica Univerze v Ljubljani, največje in najstarejše slovenske univerze. Tudi letos smo začetek študijskega leta proslavili s tradicionalnim Pozdravom brucem na Kongresnem trgu.

Zbralo se je več kot tri tisoč brucev in starejših študentov, ki so na stojnicah spoznavali članice Univerze v Ljubljani, in sicer 23 fakultet in 3 umetniške akademije. Pekli smo lava tortice, delali kemijske poskuse, skozi nagradne igre smo naše nove študente poučili o fakultetah in akademijah ter o zgodovini Univerze v Ljubljani. Na stojnicah so se predstavile tudi kulturne ustanove, strokovne službe Univerze v Ljubljani, organizacije in društva, ki se ukvarjajo z obštudijskimi aktivnostmi in še mnogi drugi.

Študente so pozdravili rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič, predsednica Študentskega sveta UL Laura Koudela, župan Ljubljane Zoran Janković in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in dekani.

Da bi se prireditev še bolj približala študentom, je letos organizacijo v večjem delu prevzel Študentski svet Univerze v Ljubljani. Predstavili so se nam zbori in folklorna skupina, študenti, ki se ukvarjajo s petjem, plesom, borilnimi veščinami. Za zabavo sta poskrbela stand up komika Rok Škrlep in Admir Baltić, ki sta množico nasmejala na račun študentskega življenja in vseh težav, s katerimi se soočajo mladi. Za konec pa je za dobro glasbo in zabavno vzdušje poskrbela glasbena skupina Jackson.

Vsem študentom Univerze v Ljubljani želimo čim več uspehov, dosežkov in pridobljenega znanja v novem študijskem letu. Za zaključek pa še misel predsednice Študentskega sveta Univerze v Ljubljani in vodje projekta Pozdrav brucem 2019 Laure Koudela: »Že 100 let smo prav študentje tisti, ki s svojo miselnostjo in delom sooblikujemo univerzo in jo delamo našo. Čeprav se nam kot posameznikom na trenutke ne zdi tako, smo del večje celote, del institucije, del, ki oblikuje in bo še naprej oblikoval družbo. Univerza ponuja velik nabor formalnih znanj, bogat obštudijski program ter vse mehanizme ki nam pomagajo ob morebitnih preprekah – študentski svet, tutorje, zaposlene. Ponujeno nam je veliko, na nas pa je, kako bomo s ponujenim postopali in ali bomo začutili pripadnost nečemu večjemu. Zapomnimo si, da svojo pot oblikujemo sami, prihodnost pa moramo zgraditi skupaj. Skupaj oblikujmo naslednjih 100 let Univerze in družbe.«

Fotoutrinke s Pozdrava brucem si lahko ogledate tukaj.