Datum objave: 17.10.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Vabljeni na retrospektivno razstavo 8 desetletij Miroslava Cerarja, ki bo na ogled v Zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani do 3. novembra 2019. Avtor razstave je prof. dr. Ivan Čuk s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani. Miro Cerar je eden najuspešnejših slovenskih telovadcev vseh časov s 30 odličij z največjih tekmovanj: olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev.

Rojen je 28. oktobra 1939 v Ljubljani in je najuspešnejši športnik Slovenije vseh časov. Njegovo paradno orodje je konj z ročaji na katerem si je prislužil tudi laskave vzdevke, kot so kralj konja z ročaji, zlati konjenik in celo bog konja.

Čeprav je Miroslav Cerar znan kot odličen konjenik, pa je bil zelo univerzalen telovadec. Bil je namreč prvi, ki mu je uspelo dvakrat zapored osvojiti naslov evropskega prvaka v mnogoboju - v seštevku nastopov na vseh orodjih. Na prvenstvih stare celine je kolajne osvajal tudi na vseh drugih orodjih, naslove evropskega prvaka pa je osvojil še na krogih, bradlji in drogu.

Nastopil je na treh olimpijskih igrah - v Rimu leta 1960, Tokiu leta 1964 in Ciudad de Mexicu leta 1968. Svoj največji uspeh je sicer dosegel na olimpijskih igrah leta 1964 v Tokiu, kjer je osvojil zlato kolajno na konju in bronasto na drogu, štiri leta pozneje na OI v Ciudad de Mexicu pa ubranil naslov olimpijskega prvaka na konju.

V zbirki 30 kolajn z največjih tekmovanj je kar 16 najžlahtnejših; dva naslova olimpijskega prvaka, štirje naslovi svetovnega in deset naslovov evropskega prvaka. Izjemno kariero je Cerar končal z naslovom svetovnega prvaka leta 1970 na domačih tleh, ko se je od gimnastičnih aren poslovil v ljubljanski Hali Tivoli z zlatom na konju.

Miroslava Cerarja pa niso odlikovali le izjemni športni dosežki, temveč tudi življenje ob treningih in tekmovanjih. Ob telovadbi je uspešno končal študij prava in dolga leta delal kot odvetnik. Redki so športniki, ki jim uspe študij uspešno združiti s kariero vrhunskega športnika.

Poleg športnih dosežkov gre izpostaviti tudi njegove pomembnejše aktivnosti v času samostojne Slovenije. Po koncu kariere je postal aktiven športni delavec, izjemen borec za fair play, eden izmed ustanoviteljev Olimpijskega komiteja Slovenije, Slovenske olimpijske akademije in ambasador Slovenije za šport, toleranco in fair play. Cerar je tudi nosilec visokih odlikovanj, kot so olimpijski red (L'Ordre Olympique), najvišje državno priznanje v nekdanji Jugoslaviji (nagrada AVNOJ) in Sloveniji (Bloudkova nagrada). V prvi vrsti pa je poleg vseh njegovih domačih in mednarodnih aktivnosti tudi mož, oče, dedek in vzornik vseh mlajših rodov.