Datum objave: 17.10.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je podelil priznanja za pomembna umetniška dela, najvišja umetniška priznanja Univerze v Ljubljani, ki so ekvivalent znanstvenemu nazivu doktorica oz. doktor znanosti. Letos je priznanja prejelo 36 umetnikov.

Univerza v Ljubljani s priznanji za pomembna umetniška dela umetnikom omogoča enakovreden vstop v akademsko kariero, kot so ga deležni znanstveniki z doseženim doktoratom znanosti. Priznanje umetniških del je pogoj za izvolitev v naziv visokošolski učitelj za tista habilitacijska področja, pri katerih je tudi v izobraževalnem procesu umetniška ustvarjalnost ključnega pomena.

Univerza v Ljubljani se lahko pohvali s kar tremi umetniškimi akademijami, umetniška dejavnost pa poteka tudi na drugih članicah, in sicer na Fakulteti za arhitekturo, Biotehniški fakulteti in Naravoslovnotehniški fakulteti. Univerza si ves čas prizadeva za razvoj umetniškega področja. »S Svetom za umetnost, ki smo ga ustanovili leta 2014, smo izvedli vrsto uspešnih razstav, predstav in koncertov. Vztrajno rešujemo vprašanje prostorskih možnosti za delovanje naših umetniških akademij, vzpostavljene imamo formalne pogoje za razvoj tretjestopenjskega študija umetnosti. Zaživela je Mala galerija. Gre za projekt Univerze v Ljubljani in Banke Slovenije, s katerim spodbujamo sodelovanje mladih potencialov na področju umetnosti in oblikovanja izven utečenih procesov začrtanega študijskega programa. Ob praznovanju stote obletnice ustanovitve Univerze v Ljubljani veliko vlogo igra prav umetniška produkcija študentov, profesorjev in vseh, ki ste povezani s tovrstno ustvarjalnostjo,« je na podelitvi priznanj povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič.

»Čas, ki ga živimo, umetnosti ni naklonjen. A prav tak ji je izziv: kljubovanje stopnjuje ustvarjalno zavest in boj, da bi jo sprostili, jo širi. Kar šteje, je moč umetnosti. Umetnost nas premika v najbolj intimnih čustvovanjih. Navidez običajne ljudi spodbudi k neobičajnim ravnanjem. "Spraskam se v pesem", je zapisal Marko Pavček, “in črna kri brizga iz verzov". Sami najbolje veste, kako je umetnost radikalna: zavrača nesprejemljivo in izumlja neznano. Giorgio Agamben je tu zelo jasen: v času premešanih pojmov opozarja na izvorno razliko med praxis in poiesis, med delovanjem in ustvarjanjem. Priznanje tudi od vas zahteva, da na to razliko opozarjate vedno znova,« je v svojem govoru dejala predsednica komisije za podelitev priznanj za pomembna umetniška dela prof. dr. Ana Kučan.

Umetniška priznanja so podeljena za stvaritve na področju glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti, gledališke in radijske umetnosti, filmske in televizijske umetnosti, slikarstva, kiparstva in grafike, restavratorstva, vizualnih komunikacij, arhitekture, urbanizma in oblikovanja krajine, industrijskega in unikatnega oblikovanja ter videa, fotografije in novih umetniških praks. 

Prejemniki priznanj za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani v letu 2019

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti:
Gašper Bertoncelj
Ambrož Čopi
Izidor Erazem Grafenauer
Fruzsina Hara
Steven Larry Loy
Nejc Mikolič
Jože Rošer
Nadežda Tokareva
Lana Trotovšek
Primož Zalaznik

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju filmske in televizijske umetnosti:
Jan Cvitkovič
Miha Jaramaz
Barbara Zemljič

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju gledališke in radijske umetnosti:
mag. Ivana Djilas
Alen Jelen
mag. Tina Kolenik
Nana Miličinski
Saša Rakef Perko

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju kiparstva:

Boris Beja
Tomaž Furlan
mag. Maja Smrekar
dr. Tomo Stanič

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju slikarstva:

Suzana Brborović
Staš Kleindienst

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju vizualnih komunikacij:
Ljubica Čehovin
Tanja Semion Šantić
Damijan Stepančič
Matjaž Tomažič

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju videa, fotografije in novih umetniških praks:

Jasna Hribernik
mag. Arven Šakti Kralj Szomi

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju fotografije:
dr. Tanja Verlak

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju arhitekture, urbanizma in oblikovane krajine:
Blaž Budja
Dean Lah
Špela Leskovic
Milan Tomac

Priznanje za pomembno umetniško delo na področju oblikovanja tekstilij in oblačil:
Petja Zorec

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj.