Datum objave: 11.12.2019

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je svečano razglasil drugo skupino novih rednih profesorjev in profesoric Univerze v Ljubljani. Univerzitetni senat je na predlog članic izvolil nove redne profesorice in profesorje z različnih področij znanstveno-raziskovalnega, umetniškega in pedagoškega dela.

»Letos mineva 100 let, odkar je prav v tem prostoru potekalo prvo predavanje v slovenskem jeziku na takrat novoustanovljeni Univerzi v Ljubljani. Skozi leto 2019 smo se spominjali pomembnih dogodkov iz zgodovine in posameznikov, ki so odločilno pripomogli k razvoju in obstoju naše univerze. Ni ji bilo vedno lahko, a danes smo najstarejša in največja univerza v Sloveniji, ki se uvršča med najboljše univerze na svetu. Verjamem, da bo njena odličnost v prihodnjih letih samo še rasla. V to sem prepričan, saj del te odličnosti sedi pred menoj. To ste vi, spoštovane redne profesorice in redni profesorji.,« je zbrane nagovoril rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič.

Slavnostni govornik prof. dr. Matej Praprotnik, vodja Teoretičnega odseka na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in redni profesor fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani: »UL je že 100 let osrednji svetilnik, ki sveti kulturnemu in znanstvenemu razvoju slovenskega naroda. Kljub šibki finančni podpori, v primerjavi z najboljšimi univerzami po svetu, smo njeni profesorji v samem vrhu svetovne znanosti. Znanstvena odličnost pa je nujen pogoj za kakovostno vzgojo in izobraževanje mlajših rodov.« Poudaril je, da so profesorice in profesorji odgovorni za dobro in napredek Univerze v Ljubljani, da ostane znanstvena univerza in ne birokratski servis za podeljevanje diplom.

V imenu novih rednih profesoric in profesorjev se je zahvalila prof. dr. Tadeja Zupančič: »Zadnje čase opažam, da vedno raje učim. Navkljub včasih sizifovskemu občutku, ko opažam dogajanje v različnih arhitekturnih praksah. Ko se sprašujem, kaj sploh počnem na univerzi, če namesto iskanja možnosti za dejanski vpliv na prostorsko kulturo preštevam akademske citate. Ko se sprašujem, kako zbuditi strast do strokovnosti in etičnega ravnanja s prostorom in njegovimi sooblikovalci. Predvsem takrat, ko opažam obilje talenta in pomanjkanje volje. Sprašujem se, koliko sploh poznamo svoje študente in koliko jih moramo poznati, po čem in koliko poznajo oni nas. Ali pa takrat, ko se mi zdi, da talenta ni mogoče zbuditi, ko se počutim, kot da bi hotela prižgati moker les, ali se morda tak zdi samo meni, ker sem tudi sama v stanju pedagoške otopelosti, o kateri nihče ne govori. Srečna sem, da se v moji bližini v takšnih trenutkih vedno pojavi nekdo, ki zažari v svoji energiji in me potegne za sabo. Včasih je to kdo od mojih doma, včasih kdo od kolegov ali študent, včasih kar vsi. Rada bi se iskreno zahvalila tem vsem.«

Foto utrinke s podelitve si lahko ogledate tukaj.

Avtor vseh fotografij je Foto studio NORA.

Nove redne profesorice in novi redni profesorji Univerze v Ljubljani z dne 9. december 2019 so: 

FAKULTETA ZA ARHITEKTURO
Tadeja Zupančič za področje arhitektura 

FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE
Gregor Petrič za področje družboslovna informatika
Iztok Prezelj za področje obramboslovje 

FAKULTETA ZA ELEKTORTEHNIKO
Boštjan Blažič za področje elektrotehnika
Iztok Humar za področje elektrotehnika
Jaka Sodnik za področje elektrotehnika
Tomaž Vrtovec za področje elektrotehnika 

FAKULTETA ZA FARMACIJO
Zdenko Časar za področje farmacevtska kemija
Mitja Kos za področje socialna farmacija
Janez Mavri za področje farmacevtska kemija 

FAKULTETA ZA KEMIJO IN KEMIJSKO TEHNOLOGIJO
Marjan Jereb za področje organska kemija
Aleš Podgornik za področje biotehnologija 

FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO
Tomaž Gyergyek za področje fizika
Primož Moravec za področje matematika
Marko Žnidarič za področje fizika 

PRAVNA FAKULTETA
Saša Zagorc za področje ustavno pravo