Datum objave: 10.04.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Za vas smo zbrali spletne dogodke, nasvete, priporočila in ponudbe naših članic ter strokovnih služb rektorata, s pomočjo katerih bomo to obdobje lažje in varneje prebrodili, pa tudi pokazali, da življenje na Univerzi v Ljubljani teče dalje in smo ves čas aktivni.

Vabljeni k spremljanju. 

Brezplačni spletni dogodki 

1. 9. ŠMITKOV VEČER: ČUTNOBIOGRAFSKI VIDIKI DOŽIVLJANJA LJUBLJANE OD SREDINE 20. STOLETJA DO DANES 

Datum: torek, 14. april 2020
Ura: 18.00
Izvajalec: Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://www.facebook.com/groups/27556929855/ 

Opis dogodka: Dr. Blaž Bajič in Sandi Abram, raziskovalca v projektu Sensotra Šole za humanistiko Filozofske fakultete Univerze vzhodne Finske, bosta pripovedovala o terenskem raziskovanju kulturne zgodovine čutov in čutnih spominov Ljubljančanov in Ljubljančank, o procesih estetizacije, gentrifikacije, turistifikacije mesta in uvajanja digitalnih tehnologij ter njihovega vpliva na vsakdanje življenje v sodobnem urbanem okolju. Pogovor bodo vodili prof. dr. Rajko Muršič ter študentki Tajda Jerkič in Lea Anclin.


2. KAKO SE UČINKOVITO SPOPRIJEMATI S STRESOM V ČASU EPIDEMIJE
 

Datum: sreda, 15. april 2020
Ura: 13. 00
Izvajalec: Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z izr. prof. dr. Evo Boštjančič z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Prijava: https://efeplusmm.fe.uni-lj.si/asset/ncCuXmZBd7coJfrgm 

Opis dogodka: Teme predavanja: kaj je stres; naš odziv na stres; krivulja stresa; stres in zdravje; kako obvladati stres.


3. TURIZEM PO COVID-19
 

Datum: sreda, 15. april 2020
Ura: 15.00
Izvajalci: Peter Vesenjak (Hosting), Siniša Topalović (Horwath HTL Croatia), dr. Ljubica Knežević Cvelbar (Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani)
Prijava: https://bit.ly/CPOEF-Etalk5-prijava 

Opis dogodka: Turizem je ena izmed najbolj prizadetih gospodarskih panog zaradi izbruha pandemije. Gospodarska škoda bo visoka. Marsikatero podjetje ne bo preživelo, številni zaposleni bodo ostali brez dela. Iskali bomo odgovore na naslednja vprašanja: Kaj lahko naredimo, da vplive omilimo? Kaj lahko pričakujemo na strani turistične ponudbe in povpraševanja na kratek in srednji rok v regiji? Kakšne so dolgoročne napovedi glede turističnega povpraševanja v svetu – bo turizem preživel?


4. DAN POSLOVNE LOGISTIKE: OSKRBA V ČASU KORONAVIRUSA
 

Datum: sreda, 15. april 2020
Ura: 17.00
Izvajalci: dr. Marko Budler (Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani), Andrej Planina (Špica International, d. o. o.), Marko Cedilnik (izvršni direktor logistike, Mercator, d. d.), Matjaž Martini (GS1 Slovenija), Tadej Pojbič (KEMOFARMACIJA)
Prijava: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/828 

Opis dogodka: V času koronavirusa se tudi logistika srečuje z velikimi izzivi. Od praznih polic do polnih skladišč in težav v mednarodni distribuciji. Vse to otežuje oskrbo. Zaradi drugačnega poslovanja so na preizkušnji fleksibilnost, upravljanje zalog, neprekinjena dobava, mednarodni transport s sledljivostjo produktov in učinkovit management tveganj. Ne samo spremembe, ampak tudi disrupcije postajajo stalnica. Kako biti pripravljen nanje, še preden se zgodijo, in kako ustrezno reagirati ter se iz tega nekaj naučiti – webinar Dan poslovne logistike 2020. 


5. HLEV JE BIL POD NEMCI, HIŠA POD MADŽARI
 

Datum: četrtek, 16. april 2020
Ura: 10.00
Izvajalci: sodelavci raziskovalnega projekta o okupacijskih mejah v Sloveniji z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://www.facebook.com/OkupacijskeMeje

Opis dogodka: Razstava z naslovom Hlev je bil pod Nemci, hiša pod Madžari osvetljuje problematiko okupacijskih meja v Prekmurju od 1941 do 1945. Odprtje razstave je zaradi začasnih omejitev preloženo, spletna predstavitev pa bo potekala v neposrednem prenosu na Facebook strani projekta, in sicer na dan 71. obletnice, odkar so po koncu vojaških operacij Nemci v Murski Soboti Prekmurje predali Madžarom. 


6. KAKO PODATI IN SPREJETI KRITIKO KOT PROFESIONALEC
 

Datum: četrtek, 16. april 2020
Ura: 15.00
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava: https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/webinar-kako-podati-in-sprejeti-kritiko-kot-profesionalec.html

Opis dogodka: Veščina podajanja in sprejemanja povratnih informacij je prepoznana kot odločilno orodje za proces razvoja posameznika in njegovih veščin. Na predavanju boste spoznali nevrološko ozadje procesov razvoja, kako bolje razumeli odnosne potrebe sodelavcev in kolegov ter spoznali model, ki dokazano podpira tako razvoj posameznika, kot tudi organizacij. Po dogodku bo odprta tudi klepetalnica, preko katere boste imeli možnost predavateljici Heleni Zajec postaviti vprašanja. Zajčeva deluje kot razvijalka osebnih človeških potencialov in pozitivnih odnosov. Izvaja treninge NLP (nevro-lingivistično programiranje) in izobraževanja celostne komunikacije, komunikacije v težavnih okoliščinah, čustvene stabilnosti, prodaje in osebnega razvoja, vodenja, upravljanja s časom ter karizmatičnega javnega nastopanja. 


7. TRDOŽIVOST ZA SEDANJOST IN PRIHODNOST

Datum: četrtek, 16. april 2020
Ura: 15.00
Izvajalki: prof. dr. Katarina Katja Mihelič in doc. dr. Melita Balas Rant z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani
Prijava: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/830 

Opis dogodka: Trdoživost je psihološka danost, ki predstavlja individualno zmožnost prilagoditi se, vzdržati in se povrniti v prvotno stanje. In čemu služi? Temu, da zaposleni sebi pomagajo prebroditi težave in so v oporo sodelavcem in bližnjim, ko jih ti potrebujejo. Trdoživi posamezniki ustvarjajo trdožive time in gradijo trdožive organizacije, ki so se zmožne učinkovito spoprijemati z izzivi. V okviru webinarja bomo pogledali značilnosti trdoživosti in razmišljali o tem, kako v času negotovosti, krize in skrbi, uspešno prebroditi izzive in obenem vzdrževati dobro počutje – v svoje dobro in v dobro drugih. Misli bomo usmerili v prihodnje mesece in čas po koronavirusu: kako trdoživost razvijati pri sebi in jo prenašati v družinske odnose in odnose pri delu. 


8. NOTRANJI IZZIVI DELA OD DOMA ZAPOSLENIH V JAVNEM SEKTORJU

Datum: četrtek, 16. april 2020
Ura: 16.00
Izvajalec: Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani
Prijava: http://www.sic.si/izobrazevanje/izobrazevalni-dogodki/p-js/notranji-izzivi-dela-od-doma-za-zaposlene-v-javnem-sektorju.html

Opis dogodka: Na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani v okviru projekta Pomaga(j)mo! organizirajo tudi spletne pogovore. Ti bodo iskali odgovore na vprašanja in izzive, s katerimi se soočajo mnogi zaposleni v javnem sektorju, nudili bodo pomoč in podporo sodelujočim ter na takšen način skušali prispevati svoj delež k reševanju trenutne situacije. V tokratnem pogovoru bodo sodelovali doc. dr. Jernej Buzeti (prodekan Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani), izr. prof. dr. Eva Boštjančič (Oddelek za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani), prof. dr. Janez Stare, (dekan Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani) in doc. dr. Katarina Kompan Erzar (psihoterapevtka Študijsko-raziskovalnega centra za družino in predavateljica na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani).


9. ODKRIJTE BOGASTVO SLOVENSKIH NAREČIJ

Datum: četrtek, 16. april 2020
Ura:
17.00
Izvajalec:
Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani
Prijava:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfE5Zu66HVbsILUIwPI6NMpn3Tn6lqAi-_bbbNXZ38JVNTLUg/viewform

Opis dogodka: Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani bodo v okviru Akademije FRI pripravili skupek brezplačnih enournih webinarjev.Profesorji, asistenti in raziskovalci se bodo dotaknili različnih tem, od slovenskih narečij in prepoznave oseb z biometrijo do osnov umetne inteligence. Webinarji so namenjeni tako popolnim laikom kot tudi računalniški stroki. Tokrat bo govora o bogastvu slovenskih narečij, ki ga bo predstavila viš. pred. dr. Alenka Kavčič z UL FRI.

Posnetki spletnih predavanj  

Etične in pravne dileme razvoja umetne inteligence
Prof. dr. Ivan Bratko s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, je v sklopu serije predavanj »Kaj mora pravnik vedeti o razvoju drugih znanosti?« spregovoril o etičnih vidikih razvoja umetne inteligence. Serijo predavanj pripravlja Srebrna katedra skupaj s Študentsko organizacijo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Predavanju lahko prisluhnete tukaj. 

Aktivnosti članic in služb rektorata 

FE od znotraj
Ker so ukrepi ob pojavu novega koronavirusa sprostili kakšno urico za branje, so na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani izkoristili ta čas in na spletni strani vzpostavili novo rubriko »FE od znotraj«. Služila bo kot blog (spletni dnevnik) oz. vlog (video dnevnik) ljudi s fakultete. V njem bodo, če bo le šlo, tedensko objavljali poljudne prispevke zaposlenih in študentov, ki bodo spregovorili o svojem delu v izolaciji, področjih delovanja, pogledu na fakulteto ali pa svojih razmišljanjih bodisi o delu bodisi o čem drugem, kar jim zaposluje misli. Prvi blog je prispeval izr. prof. dr. Boštjan Batagelj s prispevkom »Novi koronavirus mi je pospešil, ne pa ustavil svet!«.

Vizualizirajte statistiko o COVID-19
Koliko je obolelih, ozdravelih in mrtvih? Spremljanje pandemije nove koronavirusne bolezni in odločitve o ukrepih za zamejevanje širjenja v veliki meri zaznamujejo statistične analize podatkov. Toda, ali imajo ti podatki bolj statistično ali tudi praktično vrednost? Kdor bi želel obsežne podatke analizirati sam, to lahko naredi z uporabo programa za podatkovno rudarjenje Orange, ki so ga razvili na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Blaženje in odpravljanje stisk epidemije COVID-19
V času epidemije COVID-19 na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani zaposleni skupaj s študenti iščejo odgovore in načine pomoči za odpravljanja posledic krize na področjih duhovnosti in Svetega pisma ter psihosocialnega in družinsko-terapevtskega dela. Več informacij najdete tukaj.

To smo mi: Pisarna za prenos znanja UL (#ostanidoma)
Ekipa Pisarne za prenos znanja Univerze v Ljubljani kljub delu od doma še naprej pomaga s svojimi nasveti, zato so sodelavci posneli video, v katerem boste izvedeli, pri katerih dejavnostih so raziskovalcem in študentom Univerze v Ljubljani na voljo za podporo in svetovanje. Stopite v stik z njimi prek e-pošte. V prihodnjih tednih bodo posneli še deset videov, v katerih bodo odgovarjali na vprašanja, ki jih raziskovalci pogosto zastavljajo. Ogledali si jih boste lahko na njihovi spletni strani in na njihovem YouTube kanalu.

Izkušnje, etnografije in refleksije vsakdanjega življenja v času epidemije
Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani so se v času epidemije COVID-19 raziskovalno pridružili sledenju sočasnega dogajanja v družbi in temu tudi v okviru rednih pedagoških dejavnosti deloma prilagodili njihovo delo. Več si lahko preberete na Facebook strani oddelka. Na oddelku v mesecu maju napovedujejo manjši simpozij z delovnim naslovom Izkušnje, etnografije in refleksije vsakdanjega življenja v času epidemije. Vabijo, da se zbiranju gradiva v zvezi s predstavljenimi temami pridružite vsi zainteresirani, vaša morebitna vprašanja v zvezi s tem oziroma gradivo lahko pošljete na eika@ff.uni-lj.si.

Blog #Ostanidoma. Migracije, begunci in COVID-19
Blog je delo študentk (Anja Zafošnik, Špela Vovk, Klara Andlovic, Špela Perner, Sanja Cukut Krilić) in doc. dr. Simone Zavratnik s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Zapisi opozarjajo predvsem na marginalizirane skupine, ki v času epidemije nimajo možnosti ostati doma.

Nove družboslovne misli v času koronavirusa
Vabljenju k prebiranju novih družboslovnih misli v času koronavirusa, ki jih prispevajo sodelavci Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Tokrat preberite zapisa prof. dr. Andreje Jaklič in prof. dr. Cirile Toplak. Svoje misli so do zdaj že prispevali: prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, izr. prof. dr. Marjan Smrke, prof. dr. Zlatko Šabič, izr. prof. dr. Anže Burger, prof. dr. Klement Podnar, Klemen Ploštajner, prof. dr. Mirjana Ule, doc. dr. Mirt Komel.