Datum objave: 24.04.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Za vas smo zbrali spletne dogodke, nasvete, priporočila in ponudbe naših članic ter strokovnih služb rektorata, s pomočjo katerih bomo to obdobje lažje in varneje prebrodili, pa tudi pokazali, da življenje na Univerzi v Ljubljani teče dalje in smo ves čas aktivni.

Vabljeni k spremljanju. 

Brezplačni spletni dogodki 

PRVI PANEVROPSKI HACKATHON #EUVSVIRUS 

Datum: petek–nedelja, 24.–26. april 2020
Izvajalci: Slovenija (med soorganizatorji sta tudi 4PDIH, ki deluje pod okriljem Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, in Fablab mreža Slovenije – koordinatorica mreže je Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani) v sodelovanju z Evropsko komisijo in državami članicami EU
Povezava do dogodka: https://euvsvirus.org/ in https://www.facebook.com/events/244194003442701/

Opis dogodka: Vabljeni na prvi panevropski heckaton #EUvsVirus, ki bo naslavljal teme razvoja inovativnih rešitev za različne globalne izzive, izhajajoče iz pandemije COVID-19. Hackathon bo povezal evropsko civilno družbo, inovatorje, partnerje in investitorje iz celotne Evrope. Združil bo več kot 60.000 udeležencev iz celotne Evrope.

SPLETNA RAZSTAVA NAVIDEZNI KOT

Datum: torek, 28. april 2020
Ura:
12.00
Izvajalca:
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: www.aluo.uni-lj.si in www.pef.uni-lj.si/748.html

Opis dogodka: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani vabita na spletno razstavo del študentov smeri Unikatno oblikovanje / steklo in keramika UL ALUO z naslovom Navidezni kot. Ker so fizična vrata Galerije UL PEF trenutno še zaprta, si boste lahko dela ogledali prek spletnega kataloga, ki bo objavljen od torka, 28. aprila, od 12. ure na spletnih straneh Galerija UL PEF in UL ALUO. Prikazana bo široka paleta uporabnih in skulpturalnih objektov, ki nosijo neodvisne poglede na različne teme. Razstava razkriva včasih nepričakovano uporabo stekla in keramike ter pogled na »skrite« kotičke sodobne umetnosti in oblikovanja.

BIOMETRIČNE TEHNOLOGIJE RAZPOZNAVE LJUDI

Datum: torek, 28. april 2020
Ura: 17.00
Izvajalec:
Žiga Emeršič (Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani)
Prijava: https://www.eventbrite.co.uk/e/fri-webinar-biometricne-tehnologije-razpoznave-ljudi-tickets-102418592768

Opis dogodka: Na webinarju bodo predstavili pristope, ki se uporabljajo pri biometriji, zajem podatkov, obdelavo in shrambo, delovanje nekaterih najbolj popularnih pristopov za razpoznavo obrazov, prstnih odtisov, šarenice in drugih.

TELESA IN PRIPOVEDI: KONSTRUIRANJE URBANIH PROSTOROV

Datum: sreda, 29. april 2020
Ura:
9.40
Izvajalec:
Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://uef.zoom.us/j/6208397581

Opis dogodka: Predaval bo etnomuzikolog Heikki Uimonen (Filozofska fakulteta, Univerza vzhodne Finske). 

KAKO NAJTI MOTIVACIJO ZA UČENJE?

Datum: sreda, 29. april 2020
Ura: 
15.00
Izvajalec: 
Karierni centri Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/webinar-za-dijake-kako-najti-motivacijo-za-u-enje-.html

Opis dogodka: Z uveljavljeno predavateljico Sonjo Peklenik bomo govorili o: postavljanju ciljev in pomenu načrtovanja pri učenju na daljavo; kako se organizirati (6 nasvetov za učenje doma); kako se samomotivirati za samostojno delo, se pripraviti do učenja, ko se ti res ne da; kako se lotiti učenja iz učbenika, kako predelati večje količine gradiva in predvsem kako lažje čez gradivo. Spoznali bomo tudi strategije oz. tehnike učinkovitega samostojnega učenja.

»OBČUTITI-MISLITI S SVETOVI«: PREPLETANJE RAZISKOVALNIH IZKUŠENJ IN DOŽIVLJANJA VSAKDANA PRI UPRAVLJANJU ZAŠČITENIH OBMOČIJ

Datum: sreda, 29. april 2020
Ura:
11.00
Izvajalec:
Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://us02web.zoom.us/j/88531260277

Opis dogodka: Predaval bo Francisco Gelves-Gomez (Univerza Sunshine Coast, Avstralija. Več informacij najdete tukaj. 

GLOBOKO UČENJE V RAČUNALNIŠKEM VIDU

Datum: četrtek, 30. april 2020
Ura:
17.00
Izvajalca:
izr. prof. dr. Danijel Skočaj in Domen Tabernik (Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani)
Prijava: https://www.eventbrite.co.uk/e/fri-webinar-globoko-ucenje-v-racunalniskem-vidu-tickets-102419310916

Opis dogodka: Namen webinarja je predstaviti globoko učenje in računalniški vid kot omogočitveno tehnologijo za razvoj novih produktov in reševanje mnogih izzivov na različnih področjih. Z razvojem metod globokega učenja se je namreč uspešnost in robustnost pristopov računalniškega vida v zadnjih nekaj letih izredno izboljšala. To omogoča uporabo te tehnologije ne samo v omejenih predvidljiv pogojih, temveč tudi v vse bolj raznovrstnih okoljih. Področja uporabe so se razširila tako v industrijskem okolju kot tudi na različna področja vsakdanjega življenja. 

Aktivnosti članic in služb rektorata 

FEspirator – elektrotehniški prototip medicinskega respiratorja
V razmahu epidemije Covid-19 je v Italiji prišlo do pomanjkanja respiratorjev, ki so nujni za bolnike, ki zaradi koronavirusa potrebujejo intenzivno zdravljenje. Da do podobnega scenarija ne bi prišlo tudi v Sloveniji, je po več vzporednih poteh sredi marca nastajala iniciativa »Slovenski respirator«. Ena izmed spontanih iniciativ se je porodila tudi na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, in sicer na pobudo prof. dr. Marka Topiča. Ekipa fakultete je danes (petek, 24. aprila), preizkusila že drugi, izpopolnjeni prototip FEspiratorja. Razviti prototip odlikujejo inovativne rešitve in napredni algoritmi za številne funkcionalnosti, značilne za profesionalne medicinske ventilatorje. Med drugim hitra in natančna regulacija tlaka, samodejno zaznavanje vdiha in večstopenjsko alarmiranje. S tem naprava presega nivo pripomočka pri dihanju in se približuje profesionalnim ventilatorjem. Naprava je tako že zdaj nared za reševanje življenj v morebitnih izrednih razmerah pandemije. 

Tipopirhi
Študenti 1. letnika Grafične in medijske tehnike na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani so pri predmetu Tipografski elementi izdelali tipografske pirhe pod mentorstvom Klementine Možina, Tanje Urbanc in Ane Mendizza. Razstavo tipografskih pirhov “TIPOPIRHI” si lahko ogledate na tukaj. 

#ostaniNTF 
Študij ni le pouk, je mnogo več; je druženje, spoznavanje, sodelovanje, zabava, širjenje obzorij ... Skupina študentov grafike ter člani Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani s projektom #ostaniNTF skrbijo, da ne ostajajo le doma, ampak da skupnost živi in ustvarja naprej. Dnevne novice vključujejo izzive, strokovne vsebine, vpoglede v življenja alumnov in še mnogo več. Vabljeni k branju in aktivnosti na grafika.sifacebook.com/ntfot ali instagram.com/ntfot.

Najprej patent nato članek ter kdo in kdaj mora o nastanku izuma obvestiti Univerzo v Ljubljani (Pisarno za prenos znanja)
Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani odgovarja na najbolj pogosta vprašanja raziskovalcev Univerze v Ljubljani. Oglejte si video prispevek, v katerem odgovarjajo na vprašanja: zakaj ne smete objaviti članka o izumu pred vložitvijo patentne prijave; ali je razkritje izuma Pisarni za prenos znanja enako prijavi patenta; kako Pisarna pomaga pri promociji izumov? V drugem video prispevku pa odgovarjajo na vprašanje, kdo in kdaj mora o nastanku izuma obvestiti Univerzo v Ljubljani (Pisarno za prenos znanja). Vas zanima več? Imate še več vprašanj? Stopite v stik z njimi. Oglejte si tudi pretekle videe.

Okoljska športna fiziologija
Na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani se bodo v prihodnjih tednih posvetili okoljski športni fiziologiji. Tako bodo vsak četrtek ob 17. uri (CET) potekali webinarji o različnih vidikih te tematike. V okviru webinarjev bodo svoje raziskovalno delo predstavili mnogi mednarodno priznani predavatelji in raziskovalci. Serijo webinarjev v sodelovanju z različnimi predavatelji organizirajo dr. Chris Tyler (Univerza Roehampton, Združeno kraljestvo), prof. Stephen Cheung (Univerza Brock, Kanada) in dr. Tadej Debevec (Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani). Vse informacije glede prihajajočih predavanj so na voljo tukaj.

Sejem s kavča in Noč knjige
Javna agencija za knjigo RS in Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju z več kot 50 založniki vabijo na Sejem s kavča, spletni knjižni sejem, ki traja od 23. do 26. aprila 2020. Na sejmu s ponudbo knjig Znanstvene založbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani sodeluje tudi Knjigarna UL FF. V Noči knjige sta v organizaciji Knjigarne UL FF potekala tudi dva knjižna dogodka, ki sta bila zaradi razmer prestavljena na splet: Staroangleška pesnitev Bitka pri Brunanburgu in pogovor o Edith I. Södergran (1892–1923), pesnici švedskih korenin s Finske.

Študenti za študente
Študentke Teološke fakultete Univerze v Ljubljani so pod mentorstvom doc. dr. Saše Poljak Lukek začele s projektom Študenti za študente. Ustvarile so spletno učilnico, katere namen je povezovanje in izmenjava mnenj med študenti. V učilnici, ki jo bodo oblikovali vsi zainteresirani, so že na voljo podcasti, kolumne, nasveti. Več informacij najdete na Facebook in Instagram (@studentizastudente1) profilu projekta.

Pomaga(j)mo
Na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani imajo na spletni strani posebno rubriko z naslovom Pomaga(j)mo. Situacije, v katerih se nahajamo zaradi koronavirusa, so namreč takšne, da se nanje ne moremo povsem vnaprej pripraviti. Ob njih se soočamo z različnimi odzivi pri nas samih ali pri drugih. Vse to je lahko vir mnogih vprašanj, pa tudi stisk. Zato v rubriki Pomaga(j)mo najdete nasvete, priporočila in spodbude. Objavljena sta tudi kontakta za pomoč in svetovanje.

Delo ni zastalo, samo znajti se je treba!
Tokratni vlog z naslovom »Delo ni zastalo, samo znajti se je treba!« za rubriko »FE od znotraj« je prispeval študent Vid Stropnik. Rubriko ustvarjajo zaposleni in študenti Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Svoja razmišljanja sta že prispevala izr. prof. dr. Igor Pušnik (Življenje teče dalje in mi z njim) in izr. prof. dr. Boštjan Batagelj (Novi koronavirus mi je pospešil, ne pa ustavil svet!).

Nove družboslovne misli v času koronavirusa
Vabljenju k prebiranju novih družboslovnih misli v času koronavirusa, ki jih prispevajo sodelavci Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Tokrat sta svoje misli prispevala Marko Puschner in izr. prof. dr. Jaroslav Berce. Svoja razmišljanja so do zdaj že prispevali: prof. dr. Marjan Malešič, izr. prof. dr. Samo Uhanprof. dr. Andreje Jakličprof. dr. Cirila Toplakprof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčelaizr. prof. dr. Marjan Smrkeprof. dr. Zlatko Šabičizr. prof. dr. Anže Burgerprof. dr. Klement PodnarKlemen Ploštajnerprof. dr. Mirjana Uledoc. dr. Mirt Komel.

#vadidoma
V petem tednu akcije #vadidoma so kolegi s Fakultete za šport Univerze v Ljubljani prikazali sedem zanimivih vaj, s katerimi lahko popestrite svojo vadbo in s tem storite nekaj dobrega za svoje zdravje in počutje. Vaje nastajajo v sodelovanju s športnim programom RTV Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije.