Datum objave: 30.04.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Za vas smo zbrali spletne dogodke, nasvete, priporočila in ponudbe naših članic ter strokovnih služb rektorata, s pomočjo katerih bomo to obdobje lažje in varneje prebrodili, pa tudi pokazali, da življenje na Univerzi v Ljubljani teče dalje in smo ves čas aktivni.

Vabljeni k spremljanju. 

Brezplačni spletni dogodki

PODNEBNE SPREMEMBE

Datum: ponedeljek, 4. maj 2020
Ura: 16.00
Izvajalci: Študentski svet Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani z gostom (okoljski ekonomist Jonas Sonnenschein)
Povezava: Spletna povezava bo dostopna na dan dogodka na Facebook strani (Webinar bo potekal preko platforme Arnes VID. Uporaba je možna s spletnim brskalnikom ali z mobilno aplikacijo Jitsi Meet).

Opis dogodka: Epidemija koronavirusa dodobra pretresa človeštvo, temeljne težave sodobnega časa pa ostajajo. Eden največjih nerešenih izzivov so podnebne spremembe, ki bodo v prihodnosti vse bolj narekovale družbeno življenje, naše individualne odločitve in probleme, s katerimi se bo spopadala stroka. Inženirstvo prihodnosti bo v takšni ali drugačni obliki, posredno ali neposredno, imelo opravka z reševanjem problemov, povezanih s podnebnimi spremembami. Na webinarju se bomo poglobili v oblikovanje industrije za prihodnost. Okoljski ekonomist Jonas Sonnenschein, vodja projektov pri Fundaciji Umanotera, nam bo predstavil okvire, v katerih danes poteka manjšanje emisij toplogrednih plinov iz industrije. Cilji, ki jih priporoča stroka, so daljnosežni, kontekst načrtovanja produkcije pa se močno prepleta s kontekstom oblikovanja industrijske politike.

LASTNIŠTVO ZAPOSLENIH V PODJETJIH IN TRENUTNA KRIZA

Datum: torek, 5. maj 2020
Ura:
16.00
Izvajalca:
Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Inštitutom za ekonomsko demokracijo (IED)
Prijava:
https://www.1ka.si/fdvwebinar

Opis dogodka: Gosti bodo dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, profesorica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in soustanoviteljica IED, dr. Marko Jaklič, profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani in član strokovnega odbora IED ter član vladne krizne skupine na področju gospodarstva, mag. Matjaž Čemažar, predsednik upravnega odbora Domel d. d., največjega slovenskega podjetja v lasti zaposlenih. Več informacij o vsebini seminarja najdete tukaj. 

KAJ MORAM VEDETI O DELOVNEM PRAVU, PREDEN SE ZAPOSLIM?

Datum: sreda, 6. maj 2020
Ura:
15.00
Izvajalec:
Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava:
https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/delavnica-kaj-moram-vedeti-o-delovnem-pravu-preden-se-zapos.html

Opis dogodka: Poudarek delavnice bo na praktični predstavitvi delovnega prava. S kombinacijo dela v skupinah in posredovanjem znanja slušateljem (študentom, ki še niso v delovnem razmerju) bodo predstavljeni najpomembnejši instituti, med drugim: na kaj morajo biti posamezniki pozorni pri sklenitvi pogodbe o zaposlitvi; kdaj in kako je možno iztožiti delovno razmerje, če posameznik delo opravlja preko napotnice, podjemne ali avtorske pogodbe (in davčni vidik podjemne in avtorske pogodbe); kakšne so pravice delavcev v delovnem razmerju. 

DELAVNICA ZA TUTORJE IN KOORDINATORJE TUTORJEV: KAKO ORGANIZIRATI TOP DOGODEK?

Datum: četrtek, 7. maj 2020
Ura:
13.00
Izvajalec:
Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava:
https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/kako-organizirati-top-dogodek-2020.html

Opis dogodka: Predavateljica Nika Močnik bo predstavila: kakšne dogodke poznamo in zakaj organizirati dogodke; osnove organiziranja dogodkov – od ideje do izvedbe; organiziranje vlog, tima in usmerjanje poteka dogodkov; na katera vprašanja si moramo nujno odgovoriti (npr. kaj, zakaj, kdo, kje, kdaj); pripomočke za načrtovanje dogodkov; kako uspešno promovirati dogodek in ga na koncu tudi izvesti.

IMPLEMENTACIJA UNESCOVE KONVENCIJE O VAROVANJU NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE V SLOVENIJI

Datum: četrtek, 7. maj 2020
Ura: 
13.00
Izvajalec: 
Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: 
https://us02web.zoom.us/j/924737980

Opis dogodka: Predavali bosta kustosinji iz Slovenskega etnografskega muzeja mag. Anja Jerin in mag. Adela Pukl.

PREDAVANJE FESPIRATOR

Datum: četrtek, 7. maj 2020
Ura: 13.30
Izvajalec: Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani
Prijava: https://efeplusmm.fe.uni-lj.si/asset/AjKi2CYZznHB2LAmZ

Opis dogodka: Glavna akterja izdelave novega slovenskega respiratorja izr. prof. dr. Marko Jankovec in doc. dr. Matija Pirc bosta v poljudnem predavanju prestavila, kako je nastajal FEspirator; od prve iniciative do obeh prototipov. V spletnem predavanju bosta v živo prikazala, kako deluje FEspiratorja, na voljo bosta tudi za odgovore na vaša vprašanja.

ON-LINE RAZGOVOR

Datum: četrtek, 7. maj 2020
Ura:
16.00
Izvajalec:
Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava:
https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/webinar-on-line-razgovor.html

Opis dogodka: Izvedeli boste, kako se pripravite na spletni razgovor, kako se razlikuje od klasičnih razgovorov ter kakšna vprašanja in naloge vas lahko doletijo. Slišali boste tudi, kako odgovoriti nanje in kaj narediti po razgovoru. 

Aktivnosti članic in služb rektorata

Anketa raziskovalcev Oddelka za živilstvo UL BF o spremembah v času COVID-19
Spremenjena dnevna rutina v času epidemije je močno posegla v vse pore življenja, tudi v način prehranjevanja in nakupa živil. Raziskovalci Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so zato pripravili spletno anketo, ki je namenjena zaposlenim in študentom na visokošolskih ustanovah v Sloveniji. Z njo želijo dobiti vpogled v nastale spremembe. Anketa je anonimna, za izpolnjevanje pa boste porabili 7–10 minut: https://www.1ka.si/a/277595 

Prvi maj v Galeriji FDV
Pri oblikovanju programa Galerije FDV so odprti za sugestije in sproščeni, njihov program je vsako leto drugačen. Imajo pa nekaj »železnega repertoarja«. Pomemben del tega je vsakoletno obeleževanje praznika dela. Tudi letos, v času, ko so se naša življenja in delo zelo spremenili, v Galeriji FDV praznujejo 1. maj in se želijo pokloniti idejam delavske solidarnosti in boju za delavske pravice – seveda na spremembam prilagojeni način.

Vse več prostovoljcev šiva zaščitne maske
Seznam prostovoljcev, ki šivajo zaščitne maske v dobrodelne namene, je vse daljši. V akcijo so se vključili tako študenti, študentke, profesorice Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje) kot tudi alumne UL (oblikovalke, kostumografinje).

Anti-COVID-19 trening program
Tokratni blog z naslovom Anti-COVID-19 trening program je za rubriko FE od znotraj prispeval Iztok Mihevc. Svoja razmišljanja so že prispevali študent Vid Stropnik (Delo ni zastalo, samo znajti se je treba!), izr. prof. dr. Igor Pušnik (Življenje teče dalje in mi z njim) in izr. prof. dr. Boštjan Batagelj (Novi koronavirus mi je pospešil, ne pa ustavil svet!).

Nove družboslovne misli v času koronavirusa
Vabljenju k prebiranju novih družboslovnih misli v času koronavirusa, ki jih prispevajo sodelavci Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Tokrat sta svoje misli prispevala prof. dr. Aleš Črnič in doc. dr. Jernej Amon Prodnik. Svoja razmišljanja so do zdaj že prispevali: Marko Puschner, izr. prof. dr. Jaroslav Berce, prof. dr. Marjan Malešič, izr. prof. dr. Samo Uhanprof. dr. Andreje Jakličprof. dr. Cirila Toplakprof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčelaizr. prof. dr. Marjan Smrkeprof. dr. Zlatko Šabičizr. prof. dr. Anže Burgerprof. dr. Klement PodnarKlemen Ploštajnerprof. dr. Mirjana Uledoc. dr. Mirt Komel.