Datum objave: 08.05.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Za vas smo zbrali spletne dogodke, nasvete, priporočila in ponudbe naših članic ter strokovnih služb rektorata, s pomočjo katerih bomo to obdobje lažje in varneje prebrodili, pa tudi pokazali, da življenje na Univerzi v Ljubljani teče dalje in smo ves čas aktivni.

Vabljeni k spremljanju. 

Brezplačni spletni dogodki 

KAJ MORAM VEDETI O DELOVNEM PRAVU, ČE SEM ŽE ZAPOSLEN?

Datum: torek, 12. maj 2020
Ura: 13.30
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava: https://kc.uni-lj.si/dogodki/delavnica-kaj-moram-vedeti-o-delovnem-pravu-ce-sem-e-zaposl.html 

Opis dogodka: Kaj moram vedeti o delovnem pravu, če sem že zaposlen ali sem tik pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi? Spletno delavnico bo izvedla odvetnica dr. Nana Weber, Odvetniška družba Weber o. p. – d. o. o. 

MOTIVACIJA ŠTUDENTOV ZA ŠTUDIJ

Datum: torek, 12. maj 2020
Ura: 15.00
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava: https://kc.uni-lj.si/dogodki/webinar-motivacija-tudentov-za-tudij.html 

Opis dogodka: Kako najti motivacijo za učenje? Spoznali boste, kaj nas resnično motivira, kako se soočiti z odlašanjem, kakšni so nasveti za lažje delo in učenje od doma, kako načrtovati učenje na daljavo, kako hitreje predelati večje količino gradiva in kaj narediti, ko se vam res ne da. Predavateljica bo Sonja Peklenik. 

DIGITALNA PREOBRAZBA V ČASU COVID-19 – ČESA SMO SE NAUČILI DO ZDAJ IN ČESA OD PREJ NE SMEMO POZABITI

Datum: torek, 12. maj 2020
Ura: 17.00
Izvajalec: prof. dr. Peter Trkman, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
Prijava: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/852 

Opis dogodka: Digitalna preobrazba je zaradi COVID-19 dobila izrazit pospešek. Zdaj znamo vsi uporabljati Zoom/Teams, izvajati svoje aktivnosti iz domače kleti in med analiziranjem podatkov o mesečni prodaji še previti dojenčka. Počasi se vračamo v »novo normalnost«. Kaj pa zdaj? Kateri so bili temeljni trendi pred COVID-19, katere novosti prinaša epidemija in katere »stare resnice« na področju strategije in novih poslovnih modelov, managementa poslovnih procesov, poslovne analitike in privzemanja tehnologije nam lahko pomagajo pri dolgoročni uspešnosti? Kakšen bo svet leta 2022 in kakšna bo naša vloga v njem?

OD SUBVERZIJE DO ŠIKA: IDEOLOŠKA, INSTITUCIONALNA IN KOMERCIALNA INKORPORACIJA GRAFITOV IN STREET ARTA

Datum: sreda, 13. maj 2020
Ura: 12.00
Izvajalec: Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://uef.zoom.us/j/6208397581 

Opis dogodka: Predaval bo kulturni antropolog Sandi Abram (Filozofska fakulteta, Univerza vzhodne Finske). 

MITI IN RESNICE O COVID-19

Datum: sreda, 13. maj 2020
Ura: 
16.00
Izvajalca: 
Srebrna katedra in Študentska organizacija Pravne fakultete Univerze v Ljubljani
Prijava: 
http://predavanja.ustava.si/prijava-za-ogled-predavanja-v-zivo/

Opis dogodka: Predaval bo prof. dr. Janez Tomažič, predstojnik Katedra za infekcijske bolezni in epidemiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

PRIZADEVANJA ZA OHRANITEV IN RAZVOJ ROKODELSTVA (SEKCIJA ZA DOMAČO IN UMETNOSTNO OBRT PRI OBRTNO-PODJETNIŠKI ZBORNICI SLOVENIJE)

Datum: četrtek, 14. maj 2020
Ura: 13.00
Izvajalec: Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://us02web.zoom.us/j/924737980 

Opis dogodka: Predaval bo Goran Lesničar Pučko iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. 

ALI JE SITUACIJA ZARADI COVID-19 TUDI PRILOŽNOST ZA HITREJŠI RAZVOJ DIGITALIZACIJE STORITEV JAVNE UPRAVE?

Datum: četrtek, 14. maj 2020
Ura: 16.00
Izvajalec: Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani
Prijava: http://www.sic.si/izobrazevanje/izobrazevalni-dogodki/p-js/ali-je-situacije-zaradi-covid-19-tudi-priloznost-za-hitrejsi-razvoj-digitalizacije-storitev-javne-uprave.html 

Opis dogodka: Gostje bodo mag. Tatjana Mizori Zupan (vodja portala e-Uprava, Ministrstvo za javno upravo), mag. Ivan Simič (direktor Simič & partnerji d. o. o.), doc. dr. Mitja Dečman (prodekan UL FU), prof. dr. Ljupčo Todorovski (Katedra za organizacijo in informatiko na UL FU). Obravnavane teme: kako online delo od doma doživljajo zaposleni v javnem sektorju; bo online delo od doma postalo stalnica in bo tako lahko javni sektor hkrati zmanjšal stroške dela, razbremenil zaposlene, a vendarle ohranil obseg in kakovost opravljenega dela; bodo stranke sprejele, da e-uprava obstaja in poenostavi uporabo javnih storitev; kako bo ta izkušnja vplivala na vlogo informacijske tehnologije v družbi; bodo javne institucije spremenile pogled na informatiko, na njeno vlogo in pomen; bo država končno razumela pomen digitalizacije ter njen razvoj postavila kot prioriteto in jo tudi realizirala itd. 

LITERARNO BRANJE IN POGOVOR S PISATELJEM TOMERJEM GARDIJEM

Datum: četrtek, 14. maj 2020
Ura: 20.00
Izvajalec: Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://us02web.zoom.us/j/84533828737 

Opis dogodka: Tomer Gardi, rojen v Izraelu, živi v Berlinu in piše eseje in romane v hebrejščini in nemščini. Bral bo iz romana Broken German (2016), ki je v Nemčiji zbudil veliko pozornosti z inovativno literarizacijo »polomljene« nemščine, pogovornega jezika priseljencev. Besedilo se kritično ukvarja z jezikom kot orodjem moči, njegova bogata zvočnost pa pride posebno do izraza prav v avtorjevi interpretaciji. Pogovor z njim bo vodila izr. prof. dr. Špela Virant. Prireditev, ki bo potekala v nemščini, je del mednarodnega in interdisciplinarnega evropskega laboratorija idej »Netzwerke Migrationsforschung«, ki ga podpira Nemška služba za akademske izmenjave (DAAD). 

Nasveti 

Zakaj kot raziskovalec sodelovati s podjetji?
Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani odgovarja na najbolj pogosta vprašanja raziskovalcev Univerze v Ljubljani. Oglejte si video prispevek, v katerem odgovarjajo na vprašanje: »Zakaj kot raziskovalec sodelovati s podjetji?« Vas zanima več? Imate še več vprašanj? Stopite v stik s Pisarno

Pozivi 

Kako smo preživljali korono v večstanovanjskih stavbah v Ljubljani?
Center za proučevanje družbene blaginje Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani vabi vse, ki živite v Ljubljani v večstanovanjski stavbi (več kot 8 stanovanj), k izpolnjevanju ankete o življenju v času korona krize. Anketa je anonimna, vzela vam bo približno 10 minut, najdete in izpolnite jo tukaj. Z anketo želijo ugotoviti, kako so stanovalci v večstanovanjskih stavbah doživljali in preživljali izzive, ki jih je prinesla epidemija, in kako so se v tem kriznem času pokazali sosedski odnosi – kot vir opore in solidarnosti ali nemara kot vir negotovosti in napetosti. 

Poziv k oddaji prispevkov na temo Odprta znanost v Sloveniji in svetu
Časopis za kritiko znanosti v sodelovanju s slovenskim vozliščem Research Data Alliance (RDA) poziva k oddaji prispevkov na temo Odprta znanost v Sloveniji in svetu.
Rok za oddajo povzetkov: 25. maj 2020
Rok za oddajo prispevkov: 25. oktober 2020
Izid zvezka: prvi meseci 2021 (282. številka ČKZ)
Več informacij najdete na spletni strani

Zdravje 

S pomočjo treh članic Univerze v Ljubljani uspešno izvedena nacionalna raziskava o pojavnosti novega koronavirusa
V Sloveniji smo ob pomoči treh članic Univerze v Ljubljani uspešno izvedli nacionalno raziskavo o pojavnosti novega koronavirusa med prebivalstvom. Gre za eno prvi tovrstnih raziskav na svetu. Ključno vlogo so igrale Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani. 

Ocena stopnje reprodukcije okužbe in deleža okuženih z virusom SARS-CoV-2 v Sloveniji
Statistiki Inštituta za biostatistiko in medicinsko informatiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so v Zdravniškem vestniku objavili članek, ki ocenjuje uspešnost dosedanjih ukrepov za zajezitev epidemije in skupno število okuženih v Sloveniji. V članku na podlagi števila umrlih in ob pomoči modela, ki temelji na 12 evropskih državah, ocenjujejo stopnjo reprodukcije okužbe v času. V obdobju od 20. 3. do 13. 4. 2020 je ocena stopnje reprodukcije enaka 0,6. Ocenjeni delež okuženih v Sloveniji je manjši od enega odstotka, uradno število okuženih tako podcenjuje pravo število približno za faktor 10.

Napovedovanje poteka pandemije v Sloveniji in po svetu
Prof. dr. Janez Žibert iz Laboratorija za vseprisotne sisteme Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani se je neposredno vključil v aktivnosti za napovedovanje epidemije COVID-19 na nacionalni ravni. Med drugim sodeluje s strokovno skupino, ki jo vodi dr. Bojana Beović. Pri napovedovanju poteka epidemije uporablja model SIR/SEIR.
Skupina raziskovalcev Fakultete za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani je izdelala model za dnevne napovedi stanja in spremljanje učinkovitosti ukrepov za zajezitev epidemije v različnih državah sveta. Model dobro in zelo natančno prikazuje stanje predvsem v državah, ki so uvedle strogo karanteno.

Farmacija in COVID–19
Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani na posebni podstrani COVID-19 aktualne informacije objavlja informacije o novem koronavirusu za strokovno in laično javnost. Zadnji prispevek za strokovno javnosti: EIDD 2801 je nova potencialna širokospektralna sintezna protivirusna učinkovina proti SARS-CoV-2. Zadnji prispevek za laično javnost: Vpliv vitamina D na potek okužbe z novim koronavirusom (SARS-CoV-2).

Začetek testiranja živali na SARS-CoV-2
Na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani so začeli izvajati testiranja živali na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Testiranje živali zlasti priporočajo tistim lastnikom, ki so preboleli okužbo s SARS-CoV-2 ali drugo akutno okužbo dihal in so bili med boleznijo v stiku z živaljo. Postopek odvzema vzorcev je za žival neboleč oziroma minimalno stresen, diagnostični postopek za dokaz virusa pa hiter. Rezultati so znani v nekaj dneh.

#vadidoma
Veliko zanimivega o dejavnem preživljanju prostega časa s koristnimi napotki za zdravje in dobro počutje boste izvedeli v novih oddajah #vadidoma, ki so nastale v sodelovanju Športnega programa RTV Slovenija in Fakultete za šport Univerze v Ljubljani. V prvih štirih oddajah novega sklopa akcije #vadidoma, ki teče že šesti teden zapored, so izvajali preproste dihalne in telovadne vaje, v sedmem tednu pa so se posvetili krepilnim vajam. Vabljeni, da se jim pridružite pri vadbi. Oglejte si tudi pretekle vaje: 5. teden, 4. teden, 3. teden, 2. teden, 1. teden.

Dobrodelnost

Študenti zdravstvene nege, fizioterapije in medicine na pomoč socialno varstvenim zavodom
V času epidemije smo priča tudi pozitivnim zgodbam. Eno od teh pišejo študenti zdravstvene nege, fizioterapije in medicine. Prostovoljci Zveze študentov medicine Slovenije ter Sekcije študentov zdravstvene nege in babištva so priskočili na pomoč socialno varstvenim zavodom. Razvijati se je začel navdušujoč primer dobre prakse in interdisciplinarnega sodelovanja.

Študenti podpirajo enakopravno izobraževanje za vse
Zaživela je dobrodelna akcija Študenti podpiramo enakopravno izobraževanje za vse. Iniciativa zbira denar za računalniško opremo za učence, dijake in študente, ki si je ne morejo privoščiti.

Umetnost

Video vodstvo po Mali galeriji Banke Slovenije
Ker je Mala galerija Banke Slovenije, v kateri razstavljajo naši študenti, zaradi veljavnih ukrepov zaprta, si lahko na spletni strani Univerze v Ljubljani (Kultura) ogledate video vodene razstave treh razstav prejšnje sezone.

Študenti oblikovali črkovne vrste na temo poletnih olimpijskih disciplin
Študenti 2. letnika Grafične in medijske tehnike ter 3. letnika Grafičnih in interaktivnih komunikacij na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani so pri predmetih Tipografsko načrtovanje in Tipografija v različnih medijih oblikovali črkovne vrste na temo poletnih olimpijskih disciplin, ki so bile predvidene v Tokiu. Mentorice so bile Klementina Možina, Tanja Urbanc in Ana Mendizza. Razstavo si lahko ogledate tukaj.

Misli v času epidemije

Fotofiniš
Tokratni blog z naslovom Fotofiniš je za rubriko FE od znotraj prispeval izr. prof. dr. Marko Jankovec. Svoja razmišljanja so že prispevali Iztok Mihevc (Anti-COVID-19 trening program), študent Vid Stropnik (Delo ni zastalo, samo znajti se je treba!), izr. prof. dr. Igor Pušnik (Življenje teče dalje in mi z njim) in izr. prof. dr. Boštjan Batagelj (Novi koronavirus mi je pospešil, ne pa ustavil svet!).

Družboslovna misel ob trenutni situaciji] #ostanidoma
Doc. dr. Marko Lovec je strnil svojo družboslovno misel o trenutni situaciji, neenakosti v mednarodni skupnosti kot posledici globalizacije in izkoriščanju krize za krepitev oblasti. Svoja razmišljanja so do zdaj že prispevali: prof. dr. Aleš Črnič, doc. dr. Jernej Amon Prodnik, Marko Puschner, izr. prof. dr. Jaroslav Berce, prof. dr. Marjan Malešič, izr. prof. dr. Samo Uhanprof. dr. Andreje Jakličprof. dr. Cirila Toplakprof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčelaizr. prof. dr. Marjan Smrkeprof. dr. Zlatko Šabičizr. prof. dr. Anže Burgerprof. dr. Klement PodnarKlemen Ploštajnerprof. dr. Mirjana Uledoc. dr. Mirt Komel.