Datum objave: 15.05.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Za vas smo zbrali spletne dogodke, nasvete, priporočila in ponudbe naših članic ter strokovnih služb rektorata, s pomočjo katerih bomo to obdobje lažje in varneje prebrodili, pa tudi pokazali, da življenje na Univerzi v Ljubljani teče dalje in smo ves čas aktivni. 

Vabljeni k spremljanju.  

Brezplačni spletni dogodki 

LIBER.@C 2020: KNJIGE Z VRTA. PO SPLETNIH STOPINJAH V MESTO  

Datum: od ponedeljka do nedelje, 18.–24. maj 2020
Izvajalec: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.
Povezava do dogodka: https://liberac.ff.uni-lj.si 

Opis dogodka: Ker se v letošnjem maju v mestu ne bomo mogli družiti v obsegu, kot bi si želeli, smo letošnjo prireditev preselili v virtualno okolje. Tako smo pripravili Liber.@c 2020: Knjige z vrta. Po spletnih stopinjah v mesto. Prvi del – Knjige z vrta – se nanaša na spletni knjižni sejem, ki bo trajal od 18. do 24. maja in bo v čim širši meri povezal založnike akademskih knjig. Namesto na Foersterjevem vrtu bo tako knjige mogoče kupiti na spletnem vrtu. Založbe bodo spletne stojnice odprle v ponedeljek, 18. maja, ob 9. uri. V drugem delu, ki smo ga poimenovali Po spletnih stopinjah v mesto, bo oder prav tako zamenjal splet. Z »jagodnim izborom« skrbno izbranih spletnih spremljevalnih dogodkov vas bomo popeljali na arheosprehod in na ogled ljubljanskih invazivnih rastlin, spoznali bomo prostorsko sintakso Emone in si ogledali razstavo fotografij, pogovarjali se bomo o digitalnih sledeh, prisluhnili orglicam na pariških ulicah in še in še. Spremljevalni program se bo na spletni strani sejma odvrtel v dneh od 19. do 21. maja. Vabljeni k obisku sejma in spremljanju dogodkov. Več informacij najdete na spletni strani in FB-strani sejma

KAKO DO STATUSA SAMOSTOJNEGA KULTURNEGA DELAVCA?

Datum: ponedeljek, 18. maj 2020
Ura: 11.00
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava: https://kc.uni-lj.si/dogodki/spletna-delavnica-kako-do-statusa-samostojnega-kulturnega-d.html 

Opis dogodka: Razmišljate, da bi po končanem študiju svojo poklicno pot nadaljevali na področju kulture kot samostojna ustvarjalka ali ustvarjalec? Za mnoge diplomante izbira samostojne poklicne poti predstavlja eno glavnih možnosti, ob tem pa ima status kot tak kar nekaj formalnih pogojev za pridobitev, opravljanje in vzdrževanje. Preverite, katere administrativne, finančne in pravne vidike morate nujno poznati, kje pridobiti status samozaposlenih v kulturi in na kaj morate biti pozorni pri tem. 

SIMPOZIJ: VSAKDANJE ŽIVLJENJE V ČASU EPIDEMIJE: NOVE IZKUŠNJE, ETNOGRAFIJA IN REFLEKSIJA

Datum: torek, 19. maj 2020
Ura: 9.00
Izvajalec: Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Prijava:  

Opis dogodka: Od začetka leta 2020 smo priče pandemiji bolezni COVID-19, ki je februarja dosegla tudi Evropo. V marcu so evropske države, tudi Slovenija, sprejele mnoge ukrepe za zajezitev epidemije, ki so globoko zarezali v vsakdanje življenje – mnogi vidiki življenja so se praktično ustavili, nekateri družbeni in politični procesi pa so se celo močno pospešili. Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani kot odziv na te razmere organizirajo ad hoc simpozij o družbenih razsežnostih epidemije v vsakdanjem življenju. Simpozij pripravljajo z namenom, da odprejo razpravo tudi v etnologiji in antropologiji, zlasti v smislu opažanja in preliminarnih razmišljanj o tem, kako se vsakdanje življenje, prakse, politike, socialne identitete, odnosi ipd. spreminjajo zaradi epidemije in z njo povezanih državnih in mednarodnih ukrepov. 

SPLETNI KARIERNI DAN 

Datum: torek, 19. maj 2020
Ura: 15.00
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava: https://kc.uni-lj.si/dogodki/spletni-karierni-dan.html 

Opis dogodka: Vabimo študente UL na spletni karierni dan, na katerem bodo predstavniki delodajalcev, ki zaposlujejo različne izobrazbene profile. Z vami se bodo prek spleta pogovarjali predstavniki PricewaterhouseCoopers (PwC), Cosylab, Lek in Pivovarna Laško Union. Pridružite se nam.  

IZBRANI USTAVNOPRAVNI VIDIKI IZREDNEGA STANJA V ČASU PANDEMIJE 

Datum: četrtek, 21. maj 2020
Ura: 12.00
Izvajalec: Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://zoom.us/j/99328227939?pwd=REJneE9iSHE4bEN4QVo5WmxUYlREdz09, Meeting ID: 993 2822 7939, Password: 901925

Opis dogodka: Prof. dr. Saša Zagorc bo v okviru četrtkovega srečanja »Imeti svoj glas« spregovoril o izbranih ustavnopravnih vidikih izrednega stanja v času pandemije.

ALI PEDAGOGI IZVAJAMO ŠTUDIJ NA DALJAVO ALI ŠTUDIJ V IZREDNIH RAZMERAH?

Datum: petek, 22. maj 2020
Ura: 9.00
Izvajalec: Digitalna UL
Prijava: https://di.uni-lj.si/asset/Z6kgbhXa9TLTYwsLb 

Opis dogodka: Predstavljeni bodo praktični primeri izvedenih pilotnih posodobitev v okviru projekta Digitalna UL kot primeri dobrih praks didaktične uporabe IKT v pedagoškem procesu. Dogajanje boste lahko spremljali na povezavi https://di.uni-lj.si/prenos-v-zivo 

Raziskave in pozivi k sodelovanju

Sodelujte v projektu Univerze v Ljubljani – Tolmač
Na Univerzi v Ljubljani poteka projekt Tolmač, ki je namenjen razvoju sistema za avtomatizirano prevajanje slovenskih predavanj v tuje jezike. Razvoj poteka pod vodstvom Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani ter v sodelovanju s Centrom za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani. Rezultati projekta bodo pomembni za vse nas. Prevodi v živo bodo tujim študentom olajšali spremljanje predavanj, ki potekajo v slovenskem jeziku. Prepisi v slovenskem jeziku bodo povečali dostopnost gluhim in naglušnim. Izvlečki in posnetki predavanj, ki bodo dosegljivi preko posebnega portala, bodo odlično dopolnjevali elektronska gradiva za študij. Za izboljšanje delovanja sistema potrebujemo vašo pomoč. Prosimo vas, da si vzamete nekaj minut časa, obiščete spletno stran student-voice.uni-lj.si in v mikrofon preberete nekaj stavkov, ki se vam bodo izpisovali na ekranu. Anonimizirane posnetke bomo uporabili pri učenju modelov razpoznave slovenskega jezika. 

Teorija in praksa poziva k oddaji prispevkov na temo Key Societal Challenges of Crisis Response in the Case of Global COVID-19 Crisis
Znanstvena revija Teorija in praksa, ki jo izdaja Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, pripravlja posebno številko revije, ki bo posvečena ključnim družbenim izzivom ob kriznih odzivih na Covid-19. Vabljeni k oddaji prispevkov (znanstvenih člankov) za tematsko številko v angleškem jeziku (rok za oddajo je 17. januar 2021). Več informacij najdete na spletni strani revije: Call for papers - Teorija in praksa.

Mednarodna raziskava o uporabi digitalne tehnologije v humanistiki
Oddelek za geografijo s sodelavci Oddelka za pedagogiko in andragogiko ter Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabi k dejavni vključitvi v mednarodno raziskavo o uporabi digitalne tehnologije v humanistiki. Anketa se izvaja v sklopu Erasmus+ projekta HUM@N – Digital Transformation in Humanities. Anketa je sicer v angleškem jeziku, a raziskovalci spodbujajo, da svoje opisne odgovore podate tudi v slovenščini. Vabljeni k sodelovanju.

Mednarodna raziskava: Učinkovito prilagajanje ukrepov posameznikom v času težkih okoliščin
V mednarodni raziskavi Učinkovito prilagajanje ukrepov posameznikom v času težkih okoliščin se na Univerzi v Ljubljani (vodja: doc. dr. Boštjan Bajec, Oddelek za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani) in Univerzi v Siegnu (Nemčija) ukvarjajo s tem, kako učinkovito prilagajati ukrepe posameznikom v času težkih okoliščin, kakršna je trenutna epidemija koronavirusa. V ta namen preizkušajo različne dnevne predloge in sporočila, ki so lahko v pomoč, da ostanemo čim bolj zadovoljni (ukrepi niso namenjeni pomoči pri hujših stiskah – v primeru teh se obrnite po pomoč). Če vas sodelovanje v raziskavi zanima, lahko izpolnite nekaj vprašalnikov na spletni strani. Hvala za sodelovanje. 

Nasveti

Postopek prevzema službenega izuma na Univerzi v Ljubljani in pravno varstvo
Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani odgovarja na najbolj pogosta vprašanja raziskovalcev Univerze v Ljubljani. Oglejte si video prispevek, v katerem odgovarjajo na vprašanje: »Kakšen je postopek prevzema službenega izuma na Univerzi v Ljubljani in kdo poskrbi za pravno varstvo?« Vas zanima več? Imate še več vprašanj? Stopite v stik s Pisarno. Pretekli video prispevki: Zakaj kot raziskovalec sodelovati s podjetji?, Najprej patent, nato članek!, Kdo mora o nastanku izuma obvestiti UL?, Kriteriji za pridobitev patenta, Kdo smo in kako vam lahko pomagamo? 

Zdravje

Certificiranje FEspiratorja
Slovenski inštitut za kakovost in meroslovje bo začeli postopek certificiranja FEspiratorja, ki so ga v sodelovanju s partnerji izdelali na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. 

Kultura

Razstava: Življenjske modrosti
Galerija UL PEF vabi na spletno razstavo fotografij z naslovom Življenjske modrosti. Avtor fotografij je Darko Šemen. 

Razstava: Alma M. Karlin – državljanka sveta
Slikarska razstava z naslovom Alma M. Karlin – državljanka sveta je dosegljiva na spletu. Fizično razstavo so odprli 9. marca na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani v Galeriji FDV, nato pa so jo morali zaradi epidemije kmalu zapreti. Zdaj se je preselila na splet. Na ogled so postavljene slike akademske slikarke Huiqin Wang, s katerimi likovno umetniško interpretira Almino pot okrog sveta v letih 1919–1927. 

Razmišljanja o aktualnih razmerah

Svoboda tiska pomeni svobodo kritike in nasprotovanja
Na Katedri za novinarstvo Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani so zaskrbljeni zaradi različnih oblik podrejanja novinarstva ter poniževanja novinark in novinarjev, ki so z nastopom nove vlade postale del vsakdana. Poseganje v avtonomijo novinarskega poklica oži svobodo izražanja in namesto demokratičnega političnega komuniciranja širi enoumje. Politična oblast v zadnjih treh desetletjih vztrajno poskuša vplivati na uredniško odločanje, o čem naj novinarke in novinarji pišejo in kako. Pritiski na poklicno novinarstvo prek medijskega lastništva, oglaševanja in prikrojevanja zakonodaje so se v zadnjih letih okrepili s sovražnim govorom, poniževanji na internetnih družbenih omrežjih, predvsem urednic in novinark, ter z ustanavljanjem strankarskih medijev, ki razširjajo v novice preoblečeno politično propagando. Z nastopom nove vlade so se pritiski nadalje okrepili, predvsem z zlorabo državnih institucij in njihovih kanalov komuniciranja. Celotno izjavo si lahko preberete tukaj. 

FE od znotraj
Tokratni blog z naslovom Delo na domu ali dom na delu? je za rubriko FE od znotraj prispevala mag. Tea Urankar, tajnik Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Svoja razmišljanja so že prispevali izr. prof. dr. Marko Jankovec (Fotofiniš), Iztok Mihevc (Anti-COVID-19 trening program), študent Vid Stropnik (Delo ni zastalo, samo znajti se je treba!), izr. prof. dr. Igor Pušnik (Življenje teče dalje in mi z njim) in izr. prof. dr. Boštjan Batagelj (Novi koronavirus mi je pospešil, ne pa ustavil svet!). 

Družboslovna misel ob trenutni situaciji] #ostanidoma
Doc. dr. Simona Zavratnik je strnila svojo družboslovno misel o trenutni situaciji in opozorila na ranljivost skupin ljudi, ki jim trendovsko geslo #ostanidoma ne prinaša prijetnih občutkov. Svoja razmišljanja so do zdaj že prispevali: doc. dr. Marko Lovec, prof. dr. Aleš Črnič, doc. dr. Jernej Amon Prodnik, Marko Puschner, izr. prof. dr. Jaroslav Berce, prof. dr. Marjan Malešič, izr. prof. dr. Samo Uhanprof. dr. Andreje Jakličprof. dr. Cirila Toplakprof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčelaizr. prof. dr. Marjan Smrkeprof. dr. Zlatko Šabičizr. prof. dr. Anže Burgerprof. dr. Klement PodnarKlemen Ploštajnerprof. dr. Mirjana Uledoc. dr. Mirt Komel.