Datum objave: 22.05.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Za vas smo zbrali spletne dogodke, nasvete, priporočila in ponudbe naših članic ter strokovnih služb rektorata, s pomočjo katerih bomo to obdobje lažje in varneje prebrodili, pa tudi pokazali, da življenje na Univerzi v Ljubljani teče dalje in smo ves čas aktivni.

Vabljeni k spremljanju.

Brezplačni spletni dogodki 

ŠTUDENTSKE PREDSTAVITVE PRI PREDMETU ETNOLOGIJA AMERIK (1. DEL)

Datum: ponedeljek, 25. maj 2020
Ura: 9.30
Izvajalec: Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://us04web.zoom.us/j/71558839875?pwd=ellzcDFRL0l5dFN6Sm9NUGpzTGhqQT09 

Opis dogodka: Vabljeni na študentske predstavitve pri predmetu Etnologija Amerik pod mentorstvom izr. prof. dr. Uršule Lipovec Čebron: Figura šamana (Nika Zorman Joštl), Spol in šamani (Špela Peterka in Nataša Roter), Rituali pri Mapučih (Jan Inkret) in Zdravilstvo pri Mapučih (Anuša Babuder, Tisa Kučan Lah). 

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA SAMOZAPOSLENIH V KULTURI

Datum: torek, 26. maj 2020
Ura: 11.00
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava: https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/predavanje-najpogostej-a-vpra-anja-samozaposlenih-v-kulturi.html 

Opis dogodka: Razmišljate, da bi po končanem študiju svojo poklicno pot nadaljevali na področju kulture kot samostojna ustvarjalka ali ustvarjalec? Sem spadajo tako umetniški poklici (denimo kipar, režiser, plesalec, arhitekt in drugi) kot podporni poklici (denimo lektor, pedagog in montažer). Na Ministrstvu za kulturo je trenutno v razvidu 61 poklicev, pri čemer so za vsak poklic določeni tudi pogoji za pridobitev. Na povezovalnem srečanju boste imeli bodoči in aktualni samozaposleni v kulturi priložnost, da naslovite svoje dvome in vprašanja na izkušene kolege in kolegice. Na pogovoru, ki ga bodo vodili predstavniki Asociacije, društva nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture, bo sodelovala samozaposlena v kulturi Tjaša Pureber, kulturna producentka. Z vami bo delila svoje izkušnje, znanje in nasvete praktičnega življenja v kontekstu statusa samozaposlenega v kulturi. 

POTRESI: NAPOVEDOVANJE IN ZAŠČITA

Datum: torek, 26. maj 2020
Ura: 17.00
Izvajalca: Srebrna katedra in Študentska organizacija Pravne fakultete Univerze v Ljubljani
Prijava: http://predavanja.ustava.si/prijava-za-ogled-predavanja-v-zivo/ 

Opis dogodka: Predaval bo zaslužni profesor dr. Peter Fajfar (Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani). Dogodek bosta vodila zaslužni profesor dr. Ciril Ribičič in Marjan Kos s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. 

VARNOSTNI IZZIVI VIRUSNE KRIZE IN VLOGA OBOROŽENIH SIL

Datum: sreda, 27. maj 2020
Ura: 15.00
Izvajalca: Evro-atlantski svet Slovenije in Katedra za obramboslovje Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani
Prijava:  

Opis dogodka: Namen okrogle mize je opredeliti širše varnostne izzive v zvezi s krizo in implikacije na oborožene sile. Sodelovali bodo državni sekretar Uroš Lampret, Ministrstvo za obrambo; amb. doc. dr. Erik Kopač, Stalno predstavništvo RS pri Natu; doc. dr. Jelena Juvan, Katedra za obramboslovje, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani; mag. Mirko Cigler, publicist, nekdanji diplomat in častnik. Moderator okrogle mize bo prof. dr. Iztok Prezelj, predsednik Evro-atlantskega sveta Slovenije. 

IZZIVI ŠTUDENTOV MED IN PO EPIDEMIJI COVID-19

Datum: sreda, 27. maj 2020
Ura: 16.00
Izvajalec: Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani
Prijava: http://www.sic.si/izobrazevanje/izobrazevalni-dogodki/p-js/izzivi-studentov-med-in-po-epidemiji-covid-19.html 

Opis dogodka: Sodelovali bodo Grega Rudolf, predsednik Študentskega sveta Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani (UL FU); Anja Gabrovec, predsednica Študentske organizacije UL FU; Ana Škrlin, študentka UL FU; Carmen Vodovnik, vodja posredovanja del na e-Študentskem servisu. Izvedeli boste, kako študij od doma doživljajo študenti, kakšne so prednosti in slabosti takšnega načina študija, kaj takšen način študija pomeni za osebni razvoj študentov in za medosebne odnose s sošolci, kaj od takšnega načina študija ohraniti tudi v prihodnosti, kaj se je skozi epidemijo dogajalo s področjem študentskega dela, kakšno izgubo predstavljajo za študente odpovedane izmenjave, poletne šole, študentski dogodki, mreženja, druženje itd. 

ŠTUDENTSKE PREDSTAVITVE PRI PREDMETU ETNOLOGIJA AMERIK (2. DEL)

Datum: četrtek, 28. maj 2020
Ura: 9.30
Izvajalec: Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://us04web.zoom.us/j/73825343852?pwd=ZnNhdFJqLzNGYVVWNXhVSUpEby9hQT09 

Opis dogodka: Vabljeni na študentske predstavitve pri predmetu Etnologija Amerik pod mentorstvom izr. prof. dr. Uršule Lipovec Čebron: Vzgoja pri Mapučih (Katarina Dolinčar), Film in Mapuči (Gašper Raušl), Protesti v Čilu in glavni razlogi zanje (Blaž Mugerli) ter Feminizem in protesti v Čilu (Lana Turnšek).

FINANCIRANJE STARTUPOV V ČASU KRIZE IN PO NJEJ

Datum: četrtek, 28. maj 2020
Ura: 15.00
Izvajalci: Aleš Pustovrh, partner v skladu tveganega kapitala Fil Rouge Capital; Mateja Lavrič, direktorica Kolektor Ventures; Maja Tomanič Vidovič, direktorica Podjetniškega sklada Slovenije; Dean Habuš, preprosto.je, finalist AmCham Young Talent; Jaka Lindič, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Katedra za podjetništvo
Prijava: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/871 

Opis dogodka: Kriza je pogosto priložnost. Startupi veljajo za najagilnejši del gospodarstva, ki bi takšno priložnost lahko učinkovito izkoristili. Kakšne pa so v tem obdobju možnosti za pridobivanje sredstev, s katerimi bi startupi krizo izkoristili? 

SPLETNE PREVARE V ČASU COVID-19

Datum: četrtek, 28. maj 2020
Ura: 17.00
Izvajalec: dr. David Modic (https://david.deception.org.uk)
Prijava: https://bit.ly/2zvdJup

Opis dogodka: Za hec bomo v tem opisu poskusili uporabiti čim več ljudskih rekov. Prevaranti nikoli ne spijo, ker kot koprive, tudi oni ne pozebejo. In v času krize ima še hudič mlade, saj jih mora tudi on nahraniti. Ko smo v stiski, bi še toliko raje vedeli, da lahko tudi nam pade sekira v med, tudi če je vanj figurativno zamešana ebola. Na webinarju se bomo najprej dotaknili teorije, kakšno bomo zdrli o tipih prevar in se vprašali, zakaj nam hudič ne da miru, če ne kliknemo na tisto povezavo - vse take bomo zdrli, da nam bo za tisoč let dovolj. Ampak to ni vse, saj z golo roko se kače ne lovijo. Orodje imamo, zdaj pa še vajo naredimo. Pogledali bomo par primerov in se pogovorili o tem, kaj novega po svetu najdemo. So stare prevare najboljše? So nove sploh kaj drugačne? Je bolje, če narod misli, da mu vladajo bedaki, ali pa da mu vladajo pokvarjenci? Za piko odret, na koncu, bomo še malo tuhtali o tem, kaj narediti in kako se zlemu obraniti.

POSLOVNI BONTON

Datum: četrtek, 28. maj 2020
Ura: 15.00
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava: https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/webinar-poslovni-bonton-maj.html 

Opis dogodka: Bonton se neprestano razvija in prilagaja času, v katerem ga uporabljamo. Ni zategnjen, tog, nerealen. V resnici gre za nabor uporabnih priporočil, ki vam odpirajo vrata in vas v očeh drugih naredijo bolj zrele. Z bontonom je pot do večje kompetentnosti in osebne trdnosti lažja. Novi in drugačni načini komunikacije zahtevajo poznavanje bontona. Vaša elektronska pošta namreč sporoča, kdo ste. Vsebina: zlata pravila sodobnega poslovnega bontona, nasveti glede delovnega bontona, vljudno vedenje udeležencev v delovnem okolju in pri vodenju; meje bontona v komuniciranju s strankami, sprejem poslovnih partnerjev, gostov, strank, dobrodošlica, kako ravnamo, ko smo sami v vlogi gostov; pisna komunikacija, načela uspešnega sporočanja; olikan poslovni sestanek; elektronska komunikacija, elektronska pošta, internet. 

ETNOLOGIJA IN KULTURNA ANTROPOLOGIJA V UMETNOSTI: IZZIVI, PRILOŽNOSTI TER SINGERIJE ZNANJ IN IZKUŠENJ  

Datum: četrtek, 28. maj 2020
Ura: 17.30
Izvajalec: Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://us02web.zoom.us/j/84101584661 

Opis dogodka: V okviru letošnjega Etno je fletno, ki ga pripravljajo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo UL FF, bo njihova alumna Katarina Juvančič izvedla predavanje z naslovom Etnologija in kulturna antropologija v umetnosti: izzivi, priložnosti ter singerije znanj in izkušenj.

Kultura, umetnost

Liber.@c 2020 z nami še do nedelje
Sejem akademske knjige Liber.@c 2020: Knjige z vrta. Po spletnih stopinjah v mesto poteka še vse do nedelje, 24. maja. Vabljeni, da se sprehodite po spletnem vrtu. Zagotovo boste našli kaj zase med bogato knjižno ponudbo 37 sodelujočih razstavljavcev, ki nudijo sejemske ugodnosti.
FB-stran sejma

Študentka UL NTF osvojila prvo mesto na natečaju Oblikuj pločevinko Illy
Tudi v letošnjem letu je potekal natečaj Oblikuj pločevinko Illy, na katerem so sodelovali študenti treh članic Univerze v Ljubljani: Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Fakultete za arhitekturo in Naravoslovnotehniške fakultete (UL NTF) (smeri grafika ter modno oblikovanje). Med 344 prispelimi rešitvami je komisija podelila prvo mesto študentki 1. letnika Grafične in medijske tehnike UL NTF Maji Flis. Čestitamo vsem študentom.

Raziskave 

Učinki epidemije covid-19 na lokacijo izvajanja dejavnosti
Na Katedri za prostorsko planiranje Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani v okviru raziskovalnega dela raziskujejo učinke epidemije covid-19 na lokacijo izvajanja dejavnosti. Predvsem jih zanima, kolikšen je bil obseg dela od doma in ali so imeli državljani Slovenije doma ustrezne delovne prostore in pogoje. Prosijo vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite anketni vprašalnik

Nasveti

Kako potekata trženje in promocija službenih izumov
Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani odgovarja na najbolj pogosta vprašanja raziskovalcev Univerze v Ljubljani. Oglejte si video prispevek, v katerem odgovarjajo na vprašanji, kako poteka trženje službenih izumov in kako vam pomagajo pri promociji izuma/tehnologije. Vas zanima več? Imate še več vprašanj? Stopite v stik s Pisarno. Pretekli videi: Postopek prevzema službenega izuma na ul in pravno varstvo, Zakaj kot raziskovalec sodelovati s podjetji?, Najprej patent, nato članek!, Kdo mora o nastanku izuma obvestiti UL?, Kriteriji za pridobitev patenta, Kdo smo in kako vam lahko pomagamo?

Razmišljanja o aktualnih razmerah 

FE od znotraj
Tokratni blog z naslovom Kozmopolitni virus SARS-COV-2 je za rubriko FE od znotraj prispeval Marko Jeran iz Laboratorija za fiziko, Katedra za osnove elektrotehnike, matematiko in fiziko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Svoja razmišljanja so že prispevali mag. Tea Urankar (Delo na domu ali dom na delu?), izr. prof. dr. Marko Jankovec (Fotofiniš), Iztok Mihevc (Anti-COVID-19 trening program), študent Vid Stropnik (Delo ni zastalo, samo znajti se je treba!), izr. prof. dr. Igor Pušnik (Življenje teče dalje in mi z njim) in izr. prof. dr. Boštjan Batagelj (Novi koronavirus mi je pospešil, ne pa ustavil svet!).

Družboslovna misel ob trenutni situaciji] #ostanidoma
Zaslužna profesorica dr. Tanja Rener je strnila svojo družboslovno misel o trenutni situaciji in se ozrla v prihodnost alternativnih rešitev, o katerih moramo začeti razmišljati še danes. Svoja razmišljanja so do zdaj že prispevali: doc. dr. Simona Zavratnik, doc. dr. Marko Lovec, prof. dr. Aleš Črnič, doc. dr. Jernej Amon Prodnik, Marko Puschner, izr. prof. dr. Jaroslav Berce, prof. dr. Marjan Malešič, izr. prof. dr. Samo Uhanprof. dr. Andreje Jakličprof. dr. Cirila Toplakprof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčelaizr. prof. dr. Marjan Smrkeprof. dr. Zlatko Šabičizr. prof. dr. Anže Burgerprof. dr. Klement PodnarKlemen Ploštajnerprof. dr. Mirjana Uledoc. dr. Mirt Komel.

COVID-19 - družboslovni vidiki
13. marca je strah pred nenadzorovanim širjenjem okužbe z novim koronavirusom Slovenijo obrnil na glavo. Eden za drugim so odloki uveljavljali nova pravila, od zaprtja izobraževalnih ustanov, knjižnic, študentskih domov do zbiranja na javnih mestih in nakupovanja. Sodelavci Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani so povzeli medijsko poročanje v tem času in podali tudi strokovna mnenja o aktualnih zadevah.