Datum objave: 29.05.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Za vas smo zbrali spletne dogodke, nasvete, priporočila in ponudbe naših članic ter strokovnih služb rektorata, s pomočjo katerih bomo to obdobje lažje in varneje prebrodili, pa tudi pokazali, da življenje na Univerzi v Ljubljani teče dalje in smo ves čas aktivni.

Vabljeni k spremljanju. 

Brezplačni spletni dogodki

INFORMATIVNI DNEVI ZA DRUGO IN TRETJO STOPNJO ŠTUDIJA NA UL FF

Datum: ponedeljek, 1. junija 2020
Izvajalec: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Opis dogodka: Razpored predstavitev drugostopenjskih študijskih programov je objavljen tukaj, informacije o informativnem dnevu za doktorski študijski program pa so objavljene tukaj.

INOVIRANJE, NOVI POSLOVNI MODELI, ZELENE TEHNOLOGIJE IN TRENDI V SLOVENIJI TER SVETU

Datum: torek, 2. junij 2020
Ura: 15.30
Izvajalca: Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani (CPOEF) in Alumni EF
Prijava: https://bit.ly/E-talk-Inovacije

Opis dogodka: Gosti: Ivo Boscarol, Pipistrel; Matej Čer, Avant Car; Marko Javornik, Voyego by Comtrade; Miha Škerlavaj, UL EF; Maša Madon, CPOEF, moderatorka. Je trenutna situacija priložnost ali ovira za inovacije? Katere prebojne ideje so zaživele med pandemijo? V kakšnem ekosistemu oz. na kakšni platformi prihaja do inovacij? Kakšna je prihodnost zelenih tehnologij, bomo Slovenci izvažali znanje in tehnologijo? Lahko Slovenija postane referenčna država za zelene tehnologije in inovacije? Financiranje inovacij in namenski razpisi – kakšne so možnosti za slovenska podjetja. Kakšen je v svetu odnos do »made in Slovenia«? Video prenos bo na Youtube kanalu CPOEF – link do povezave prejmete na vaš e-naslov pred pričetkom prenosa.

INFORMATIVNI DNEVI ZA DRUGO IN TRETJO STOPNJO ŠTUDIJA NA UL NTF

Datum: od torka do ponedeljka, od 2. do 8. junija 2020
Izvajalec: Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://www.ntf.uni-lj.si/ntf/event/info-dan-2-3-stopnja/

Opis dogodka: Med 2. in 8. junijem bodo na UL NTF potekali informativni dnevi za drugo in tretjo stopnjo študija.

IZZIVI TRŽENJSKEGA RAZISKOVANJA NA TRGIH SREDNJE IN VZHODNE EVROPE

Datum: sreda, 3. junij 2020
Ura: 16.30
Izvajalec: Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
Prijava: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/878

Opis dogodka: Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani med 2. in 3. junijem 2020 organizirajo spletno konferenco EMCB, v okviru katere vse marketinške raziskovalce vabijo na brezplačno okroglo mizo Challenges in Marketing Research in Emerging Markets (Izzivi trženjskega raziskovanja na trgih srednje in vzhodne Evrope). V pogovoru sodelujejo: prof. dr. Vesna Žabkar, UL EF; prof. dr. Maja Zalaznik, UL EF; Janja Božič Marolt, ustanoviteljica in direktorica Inštituta za raziskovanje trga in medijev, Mediana ter nacionalna predstavnica združenja ESOMAR za Slovenijo; Janko Hočevar, ustanovitelj in generalni direktor podjetja Aragon, raziskovanje in načrtovanje.

MENDELEY 101 - KAKO NAVAJATI LITERATURO?

Datum: četrtek, 4. junij 2020
Ura: 16.00
Izvajalec: Študentski svet Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: Spletna povezava bo dostopna na dan dogodka na Facebook strani.

Opis dogodka: V seminarskih nalogah, poročilih, člankih, zaključnih delih je vedno treba dosledno navajati literaturo (citiranje). Ročno navajanje virov lahko po nepotrebnem vzame ogromno časa, predvsem pri obsežnih delih. Na spletnem seminarju bo zato predstavljen prosto dostopni program za citiranje Mendeley, ki omogoča preprostejše, hitrejše in preglednejše citiranje. Seminar bo primeren tudi za popolne začetnike, saj bodo predstavljene osnove programa, uporaba v MS Word, način shranjevanja virov v bazo programa, prednosti uporabe in izkušnje. Mendeley je primeren tudi za bolj strokovno uporabo npr. pisanje člankov, saj omogoča pregled nad bazo literature, ki jo uporabljamo pri svojem strokovnem delovanju. Prednosti programa so tudi dodajanje člankov v program, označevanje besedila, dodajanje komentarjev itd.

INFORMATIVNI DAN UL EF – MAGISTRSKI ŠTUDIJ

Datum: četrtek, 4. junij 2020
Ura: 16.00
Izvajalec: Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
Prijava: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/858

Opis dogodka: Na začetku vas bodo seznanili s splošnimi informacijami o poteku študija in vpisu, virtualno se boste lahko sprehodili po fakulteti, nato pa bo po zoom učilnicah sledila predstavitev vsebin in predmetnikov posameznih programov.

INFORMATIVNI DAN ZA SKUPNI DOKTORSKI ŠTUDIJSKI PROGRAM UPRAVLJANJE IN EKONOMIKA JAVNEGA SEKTORJA

Datum: četrtek, 4. junij 2020
Ura: 17.30
Izvajalec: Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://us02web.zoom.us/j/84935517215

Opis dogodka: Spletni informativni dan za skupni doktorski študijski program Upravljanje in ekonomika javnega sektorja.

15. ZNANSTVENI SIMPOZIJ CFGBC

Datum: ponedeljek, 15. junij 2020 (rok za registracijo za tiste, ki želite predstaviti svoje delo na virtualni predstavitvi plakatov, je 8. junij 2020)
Ura: 13.00
Izvajalec: Center za funkcijsko genomiko in biočipe (CFGBC) Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: http://cfgbc.mf.uni-lj.si/events-2020cfgbcsym15/

Opis dogodka: Raziskovalci in člani konzorcija Center za funkcijsko genomiko in biočipe (CFGBC) UL MF bodo na 15. Znanstvenem simpoziju CFGBC predstavili svoje najnovejše delo na področju funkcijske genomike. Udeležba je brezplačna, uradni jezik srečanja bo angleščina. Zainteresirani ste vabljeni k predstavitvi svojega dela na virtualni predstavitvi plakatov. Registracija s prispevkom je odprta do 8. junija 2020. Ostali udeleženci ste vabljeni, da se registrirate do začetka simpozija.

Povabila

Poletni tabor za mladostnike, sorojence oseb s posebnimi potrebami 
Center za proučevanje družbene blaginje na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani v okviru mednarodnega projekta MeWe Horizon2020 in v sodelovanju z Zvezo Sonček organizira poletni tabor za mladostnike, sorojence oseb s posebnimi potrebami oz. otroke staršev z različnimi oviranostmi. Prijave so možne tudi za otroke zaposlenih na Univerzi v Ljubljani.

Več informacij najdete tukaj.
Prijavnica je na voljo tukaj.

Raziskave

Razvoj in testiranje simulatorjev, ki delujejo v oblaku
V obdobju epidemije covid-19 so na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani s študenti sodelovali pri razvoju in testiranju simulatorjev, delujočih v oblaku. Pomorski simulatorji so nepogrešljivi za kakovostno izvajanje študija pomorstva. Skupaj z največjim pomorskim podjetjem Wärtsilä so študenti štirih oddelkov sodelovali pri testiranju. Dnevno so sodelovali s trening centrom v Portsmouthu in razvojnim oddelkom v Sankt Peterburgu.

Nasveti

V čem so razlike med licenčno pogodbo in pogodbo o prenosu pravic intelektualne lastnine?
Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani odgovarja na najbolj pogosta vprašanja raziskovalcev Univerze v Ljubljani. Oglejte si video prispevek, v katerem odgovarjajo na vprašanji, v čem so razlike med licenčno pogodbo in pogodbo o prenosu pravic intelektualne lastnine in kakšen obseg licence lahko podelijo. Vas zanima več? Imate še več vprašanj? Stopite v stik s Pisarno. Pretekli videi: Kako potekata trženje in promocija službenih izumov?, Postopek prevzema službenega izuma na UL in pravno varstvoZakaj kot raziskovalec sodelovati s podjetji?Najprej patent, nato članek!Kdo mora o nastanku izuma obvestiti UL?Kriteriji za pridobitev patentaKdo smo in kako vam lahko pomagamo?

Razmišljanja o aktualnih razmerah

FE od znotraj
Tokratni blog z naslovom Domače predavalnice in laboratoriji je za rubriko FE od znotraj prispeval Anže Zadravec, študent 2. stopnje multimedije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Svoja razmišljanja so že prispevali Marko Jeran (Kozmopolitni virus SARS-COV-2), mag. Tea Urankar (Delo na domu ali dom na delu?), izr. prof. dr. Marko Jankovec (Fotofiniš), Iztok Mihevc (Anti-COVID-19 trening program), študent Vid Stropnik (Delo ni zastalo, samo znajti se je treba!), izr. prof. dr. Igor Pušnik (Življenje teče dalje in mi z njim) in izr. prof. dr. Boštjan Batagelj (Novi koronavirus mi je pospešil, ne pa ustavil svet!).

Družboslovna misel ob trenutni situaciji #ostanidoma
Dekanja Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani prof. dr. Monika Kalin Golob je strnila svojo družboslovno misel o trenutni situaciji, pomenu osebnega stika v komunikaciji in drugih izzivih dela na daljavo. Zaslužna profesorica dr. Maca Jogan pa je svojo misel strnila v verzih. Svoja razmišljanja so do zdaj že prispevali: zaslužna profesorica dr. Tanja Rener, doc. dr. Simona Zavratnik, doc. dr. Marko Lovec, prof. dr. Aleš Črnič, doc. dr. Jernej Amon Prodnik, Marko Puschner, izr. prof. dr. Jaroslav Berce, prof. dr. Marjan Malešič, izr. prof. dr. Samo Uhanprof. dr. Andreje Jakličprof. dr. Cirila Toplakprof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčelaizr. prof. dr. Marjan Smrkeprof. dr. Zlatko Šabičizr. prof. dr. Anže Burgerprof. dr. Klement PodnarKlemen Ploštajnerprof. dr. Mirjana Uledoc. dr. Mirt Komel.