Datum objave: 05.06.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Za vas smo zbrali spletne dogodke, nasvete, priporočila in ponudbe naših članic ter strokovnih služb rektorata, s pomočjo katerih bomo to obdobje lažje in varneje prebrodili, pa tudi pokazali, da življenje na Univerzi v Ljubljani teče dalje in smo ves čas aktivni.

Vabljeni k spremljanju. 

Brezplačni spletni dogodki

INFORMATIVNI DAN ZA PODIPLOMSKI ŠTUDIJ

Datum: ponedeljek, 8. junij 2020
Izvajalec: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://www.aluo.uni-lj.si/novica/informativni-dan-za-podiplomski-studij/

Opis dogodka: Vljudno vabljeni na informativne dneve za drugostopenjski študij na UL ALUO. 

ASERTIVNOST V MEDOSEBNIH ODNOSIH 

Datum: od ponedeljka do srede, od 8. do 10. junija 2020
Ura: 16.30
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava: https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/spletna-delavnica-asertivnost-v-medosebnih-odnosih-junij.html 

Opis dogodka: Vsebina: pomen medsebojnih odnosov; predstavitev tipov vedenja (asertivno vedenje, agresivno vedenje, pasivno vedenje, posredno agresivno oz. manipulativno vedenje); izražanje čustev na ustrezen način (čustvena zrelost), pomen empatije in validacije; prevzemanje odgovornosti za svoje vedenje; zmanjševanje občutka krivde, ko rečemo ne; povečanje občutka zadovoljstva s seboj, sočutje do sebe; podajanje in sprejemanje kritik ter pohval; predstavitev tehnik asertivne komunikacije (aktivno poslušanje in zrcaljenje/povzemanje, jaz stavki, preokvirjanje, verbalna/neverbalna komunikacija). Delavnico bo vodila Taja Borštnar, univ. dipl. soc. del., IMAGO facilitator in specializantka integrativne psihoterapije na Inštitutu IPSA. 

TAJVANSKI MODEL ODZIVA NA VIRUSNO KRIZO IN LEKCIJE ZA SLOVENIJO 

Datum: torek, 9. junij 2020 (prijave do 7. junija na )
Ura: 10.00
Izvajalec: Center za tajvanske študije (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani) in Raziskovalno središče za Vzhodno Azijo (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani)
Povezava do dogodka: http://www.ff.uni-lj.si/node/17605 

Opis dogodka: Tajvan že dolgo velja za vzor uspešne demokracije, od nedavnega pa je postal tudi vzor učinkovitega obvladovanja pandemije. Tajvansko ime se je pojavilo na svetovnih naslovnicah ne le zaradi njegovih demokratičnih vrednot, temveč tudi zaradi njegovega izjemnega uspeha v boju proti koronavirusu. Okrogla miza bo obravnavala izkušnje, ki jih lahko pridobimo iz tajvanskega odziva na izbruh virusa, kot tudi načine vplivanja virusne krize na dojemanje mednarodne skupnosti glede Tajvana in njegove okolice.

ZGODBE ALUMNOV: KARIERNE POTI ALUMNOV AGRONOMIJE IN ZOOTEHNIKE

Datum: torek, 9. junij 2020
Ura: 16.00
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava: https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/spletni-dogodek-zgodbe-alumnov-bf-karierne-poti-alumnov-agr.html 

Opis dogodka: Gosti bodo: dr. Anka Čebulj, alumna Oddelka za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (UL BF), podoktorska raziskovalka na Kmetijskem inštitutu Slovenije; Daša Korže, alumna Oddelka za zootehniko UL BF, podjetnica, ki je ustvarila blagovno znamko FeeDKo (hrano za pse in mačke ter prehransko svetovanje za male živali); Tjaša Kirbiš, alumna Oddelka za zootehniko UL BF, strokovna sodelavka v Osemenjevalnem centru Ptuj; Anton Zavodnik, alumen Oddelka za agronomijo UL BF, specialist za travništvo, pašništvo na Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. 

ORGANIZACIJSKO PRILAGAJANJE V KRIZNIH ČASIH 

Datum: torek, 9. junij 2020
Ura: 17.00
Izvajalci: prof. Vaughn Tan (University College London’s School of Management), prof. Sameer B. Srivastava(Haas School of Business, Univerza Berkeley), prof. Tamara Pavasović Trošt (Ekonomska fakulteta Univerza v Ljubljani)
Prijava: http://raziskave.ef.uni-lj.si/a/882 

Opis dogodka: V sedanjih negotovih časih je bilo veliko podjetij prisiljenih poslati zaposlene na čakanje in množično odpuščati, nekatera pa so celo propadla. Kaj smo se naučili iz dvomesečne krize? Spletni pogovor bo osvetlil, kako se lahko podjetja prilagodijo negotovi situaciji, pa tudi kako lahko organizacije vnaprej načrtujejo in se preoblikujejo, da postanejo prilagodljivejše. Dva vodilna specialista s področja organizacijskega prilagajanja negotovim situacijam bosta izluščila nekaj glavnih lekcij, ki smo se jih naučili iz ugotovljenih vplivov covid-19 na majhna podjetja, ter ponudila vpoglede, kako se podjetja lahko dolgoročno prilagodijo negotovosti in jo vključijo v svoje načrtovanje. 

RAZŠIRJENOST IN DOLGOROČNI VPLIVI OBREMENJUJOČIH IZKUŠENJ V OTROŠTVU NA FUNKCIONIRANJE V ODRASLOSTI 

Datum: sreda, 10. junij 2020
Ura: 9.30
Izvajalec: Univerza v Ljubljani in Nacionalni inštitut za javno zdravje
Povezava do dogodka: https://www.fdv.uni-lj.si/obvestila-in-informacije/dogodki-in-utrinki/napovednik-dogodkov/e-strokovno-srecanje-prevalenca-obremenjujocih-izkusenj-v-otrostvu-in-njihova-povezanost-s-funkcioniranjem-v-odraslosti

Opis dogodka: V Sloveniji smo leta 2019 prvič ugotavljali razširjenost obremenjujočih izkušenj v otroštvu ter povezave teh izkušenj z zdravjem posameznikov in različnimi vidiki njihovega funkcioniranja in kakovosti življenja v odraslosti. Ugotovili smo, da so obremenjujoče izkušnje v otroštvu zelo pogoste in so povezane s slabšim fizičnim in duševnim zdravjem, tveganimi vedenji v otroštvu in odraslosti in drugimi neugodnimi izidi (npr. nižja stopnja izobrazbe in nižji materialni status v odraslosti). Raziskali smo tudi nekatere pozitivne izkušnje v otroštvu ter različne vidike psihične odpornosti. Predstavili bomo izbrane rezultate prve raziskave v Sloveniji o obremenjujočih izkušnjah v otroštvu in izsledke fokusnih skupin. 

2. SPLETNI KARIERNI DAN

Datum: sreda, 10. junij 2020
Ura: 15.00
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava: https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/2-spletni-karierni-dan.html 

Opis dogodka: Na dogodku bodo naslednji delodajalci: HNG Hidrotehnika, nizke in komunalne gradnje, d. o. o.; D.Labs; GEN-I; Krka.

15. ZNANSTVENI SIMPOZIJ CENTRA ZA FUNKCIJSKO GENOMIKO IN BIOČIPE (CFGBC) 

Datum: ponedeljek, 15. junij 2020 (rok za registracijo za tiste, ki želite predstaviti svoje delo na virtualni predstavitvi plakatov, je 10. junij 2020)
Ura: 13.00
Izvajalec: Center za funkcijsko genomiko in biočipe Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: http://cfgbc.mf.uni-lj.si/events-2020cfgbcsym15/ 

Opis dogodka: Raziskovalci in člani konzorcija Center za funkcijsko genomiko in biočipe (CFGBC) UL MF bodo na 15. Znanstvenem simpoziju CFGBC predstavili svoje najnovejše delo na področju funkcijske genomike. Udeležba je brezplačna, uradni jezik srečanja bo angleščina. Zainteresirani ste vabljeni k predstavitvi svojega dela na virtualni predstavitvi plakatov. Registracija s prispevkom je odprta do 10. junija 2020. Ostali udeleženci ste vabljeni, da se registrirate do začetka simpozija.

BITI MLAD STO LET

Datum: četrtek in petek, 11. in 12. junij 2020
Izvajalec: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://podaljsevanje-zivljenja.si/konferenca-2020/ 

Opis dogodka: Skorajšnja prihodnost obeta dolgoživostne tehnologije, ki bi lahko bistveno pripomogle k vitalnosti v visoki starosti. Biološko staranje povezujemo z onemoglostjo in boleznijo, z ekonomskega in socialnega vidika pa se kaže kot akuten izziv sodobne družbe. Prihod biomedicinskih tehnologij, ki pozitivno vplivajo na zdravje in dolgoživost starejših ljudi, lahko spremeni poglede na življenje v prihodnosti, demografska dejstva, zdravje in postavi nova etična vprašanja. Na konferenci se želijo s poglobljenimi razpravami osredotočiti na prepoznavanje zdravstvenih, naravoslovnih, socialnih in etičnih vidikov, ki bodo izoblikovali družbo prihodnosti ter njenega človeka. Konferenca je del projekta »Raziskovanje problema starizma in poslovnih priložnosti pri novih medicinskih tehnologijah, ki izboljšujejo zdravje in dolgoživost starejših ljudi«, pri katerem sodelujejo Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Celica d. o. o. in Društvo za vitalno podaljševanje življenja Slovenija.

Raziskave 

Od zunajceličnih veziklov do globalnega okolja: kozmopolitni virus SARS-COV-2
Raziskovalna skupina Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani je v okviru partnerskega sodelovanja s kolegi doma in v tujini preučevala aktualno problematiko virusa SARS-CoV-2 in bolezni covid-19. Pripravili so pregledni znanstveni članek z naslovom »From Extracellular Vesicles to Global Environment: a Cosmopolite SARS-CoV-2 Virus« in ga poslali v objavo v revijo Mat. Technol. Pri pripravi članka je sodelovalo 34 soavtorjev z različnih področij, ki so osvetlili problematiko virusa in bolezni. Vodilna avtorica publikacije je prof. dr. Veronika Kralj Iglič, koordinatorice posameznih področij, ki si delijo prvo avtorstvo, pa so doc. dr. Raja Dahmane, prof. dr. Tjaša Griessler Bulc in prof. dr. Polonca Trebše. 

Izšel je Evropski komunikacijski monitor 2020
Letošnje poročilo izpostavlja aktualne teme etike, spola, kibernetske varnosti, razvoja kompetenc in orodij v strateškem komuniciranju in odnosih z javnostmi. Pod pokroviteljstvom Evropskega združenja direktorjev komuniciranja (EACD) in Evropskega združenja za poučevanje in raziskovanje odnosov z javnostmi (EUPRERA) ga vodi raziskovalna skupina s petih uglednih evropskih univerz, v kateri je tudi prof. dr. Dejan Verčič s Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani. 

Umetnost in kultura 

Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem.
Vabljeni na cikel predavanj v sklopu razstave Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem. Vsa predavanja potekajo v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski 1 v Ljubljani. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave na e-naslov  ali na tel. št. 041 751 270. Ogled razstave je mogoč z nakupom muzejske vstopnice. Virtualni sprehod po razstavi vključuje tudi vse interaktivne vsebine, dostopen je na tej povezavi.

Mala galerija Banke Slovenije znova odprla svoja vrata
Po krajšem premoru Mala galerija Banke Slovenije znova odpira svoja vrata z razstavo, ki so jo pripravili v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Vljudno vabljeni na ogled razstave z naslovom Študije za zrelost, ki bo na ogled do 27. junija 2020 (od torka do sobote med 11. in 19. uro). Razstava prinaša pogled nazaj. Predstavila bo priznane slovenske likovne umetnike sodobnega časa. Gre za sklop tihožitij, ki so jih ustvarili nekdanji študenti Akademije v šestdesetih letih preteklega stoletja pod mentorstvom prof. Gabrijela Stupice in prinašajo edinstven vpogled v (dis)kontinuiteto razvoja slikarskih in drugih umetniških praks pri nas. 

Spletna slikarska razstava »Iščem negovalko s polno potovalko«
Vabljeni v Galerijo FDV na slikarsko razstavo Iščem negovalko s polno potovalko. 

Nasveti

Kako se deli prihodek od kupnine in licenčnine izuma?
Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani odgovarja na najbolj pogosta vprašanja raziskovalcev Univerze v Ljubljani. Oglejte si video prispevek, v katerem odgovarjajo na vprašanje, kako se deli prihodek od kupnine ali licenčnine izuma, know-howa, patenta oz. predmeta pogodbe (t.i. inovacijski prihodek). Vas zanima več? Imate še več vprašanj? Stopite v stik s Pisarno. Pretekli videi: v čem so razlike med licenčno in pogodbo o prenosu pravic intelektualne lastnine?Kako potekata trženje in promocija službenih izumov?, Postopek prevzema službenega izuma na UL in pravno varstvoZakaj kot raziskovalec sodelovati s podjetji?Najprej patent, nato članek!Kdo mora o nastanku izuma obvestiti UL?Kriteriji za pridobitev patentaKdo smo in kako vam lahko pomagamo?.  

Razmišljanja o aktualnih razmerah 

FE od znotraj
Tokratni blog z naslovom Optimizacija malo drugače je za rubriko FE od znotraj prispeval as. dr. Matevž Kunaver. Svoja razmišljanja so že prispevali študent Andraž Zadravec (Domače predavalnice in laboratoriji), Marko Jeran (Kozmopolitni virus SARS-COV-2), mag. Tea Urankar (Delo na domu ali dom na delu?), izr. prof. dr. Marko Jankovec (Fotofiniš), Iztok Mihevc (Anti-COVID-19 trening program), študent Vid Stropnik (Delo ni zastalo, samo znajti se je treba!), izr. prof. dr. Igor Pušnik (Življenje teče dalje in mi z njim) in izr. prof. dr. Boštjan Batagelj (Novi koronavirus mi je pospešil, ne pa ustavil svet!).