Datum objave: 12.06.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sodelavcem klicnega centra za informacije o koronavirusu izrekel hvaležnost za požrtvovalno in nesebično delo v času epidemije novega koronavirusa in jim vročil repliko priznanja Jabolko navdiha. V klicnem centru so od prvega dne delali tudi študenti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Klicni center za informacije o novem koronavirusu je zaživel še pred začetkom epidemije, 9. marca. Študentke in študenti Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so se takoj odzvali in se pridružili ekipi. Center so ustanovili Urad vlade za komuniciranje, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za javno upravo, Uprava za zaščito in reševanje ter Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Vsak dan so klicateljem strokovne odgovore o novem koronavirusu, zaščitnih ukrepih in njihovem sproščanju dajale študentke in študenti višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki so jim strokovno pomagali dve zdravnici z Infekcijske klinike, predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zdravje in civilne zaščite. V treh mesecih delovanja so sprejeli več kot 50.000 klicev oziroma v povprečju okoli 600 klicev na dan. Dnevni rekord so postavili dvakrat, ko so sprejeli več kot 1200 klicev na dan. Povprečni klic je trajal približno tri minute, najdaljši pa kar uro in 29 minut.