Datum objave: 12.06.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Brezplačni spletni dogodki 

15. ZNANSTVENI SIMPOZIJ CENTRA ZA FUNKCIJSKO GENOMIKO IN BIOČIPE (CFGBC) 

Datum: ponedeljek, 15. junij 2020
Ura: 13.00
Izvajalec: Center za funkcijsko genomiko in biočipe Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: http://cfgbc.mf.uni-lj.si/events-2020cfgbcsym15/ 

Opis dogodka: Raziskovalci in člani konzorcija Center za funkcijsko genomiko in biočipe (CFGBC) UL MF bodo na 15. Znanstvenem simpoziju CFGBC predstavili svoje najnovejše delo na področju funkcijske genomike. Udeležba je brezplačna, uradni jezik srečanja bo angleščina. Zainteresirani ste vabljeni k predstavitvi svojega dela na virtualni predstavitvi plakatov. Registracija s prispevkom je odprta do 10. junija 2020. Ostali udeleženci ste vabljeni, da se registrirate do začetka simpozija. 

3. SPLETNI KARIERNI DAN

Datum: torek, 16. junij 2020
Ura: 15.00
Izvajalec: Karierni centri Univerze v Ljubljani
Prijava: https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/3-spletni-karierni-dan.html 

Opis dogodka: Na dogodku bodo naslednji delodajalci: Dewesoft, Generali zavarovalnica, Kemijski inštitut, Bisnode. 

RAZISKOVALNI PODATKI IN EVROPSKI OBLAK ODPRTE ZNANOSTI

Datum: četrtek, 18. junija 2020
Ura: 9.00
Izvajalec: Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani
Prijava: https://register.gotowebinar.com/register/4258793770435410955 

Opis dogodka: Mednarodno združenje za raziskovalne podatke Research Data Alliance (RDA) s prostovoljnim udejstvovanjem svojih članov iz vsega sveta odpravlja ovire za deljenje raziskovalnih podatkov. Slovensko RDA vozlišče je bilo ustanovljeno kot stična točka med združenjem in slovenskimi deležniki s področja odprte znanosti. Dobro leto po vzpostavitvi vozlišča vas vabimo na konferenco, na kateri bomo povzeli dosedanje dosežke in naslovili vidike kulture deljenja odprtih podatkov v Sloveniji in evropskem raziskovalnem prostoru. Konferenca je namenjena vsem, ki se pri svojem delu srečujejo z odprto znanostjo in raziskovalnimi podatki. 

PREDSTAVITEV PORTALA JEZIKOVNIH POKLICEV

Datum: četrtek, 18. junija 2020
Ura: 14.00
Izvajalca: Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije
Povezava do dogodka: http://www.ff.uni-lj.si/node/17641 

Opis dogodka: Od marca do junija je v sodelovanju med Oddelkom za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Združenjem konferenčnih tolmačev Slovenije v okviru Študentskega inovativnega projekta v družbeno korist na daljavo nastajal portal Jezikovni poklici v Sloveniji. Vabljeni na predstavitev poteka projekta in spletne strani. 

PREDSTAVITVE ŠTUDIJSKIH PROGRAMOV 2. STOPNJE PROMET IN POMORSTVO

Datum: petek, 19. junij 2020
Ura: 16.00
Izvajalec: Fakulteta za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani
Prijava: https://meet.google.com/ofr-bsai-pqk 

Opis dogodka: Predstavitve študijskih programov bodo potekale v obliki videokonferenc preko Google Meeta. Do predstavitev lahko svoja vprašanja pošljete na elektronski naslov . 

VODENJE V 21. STOLETJU

Datum: torek, 23. junij 2020
Ura: 15.00
Izvajalec: Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani
Prijava: http://www.sic.si/izobrazevanje/izobrazevalni-dogodki/p-js/vodenje-v-21-stoletju.html 

Opis dogodka: Gosti bodo Boštjan Koritnik, minister za javno upravo; doc. dr. Danijela Brečko, izvršna direktorica Sofos – Inštituta za upravljanje znanja in razvoj talentov; prof. dr. Janez Stare, dekan Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani. Spoznali bomo vodje 21. stoletja, odgovorili na dileme, zakaj avtoritarni tipi vodenja ne vodijo k rešitvam oziroma zakaj mora biti novodobni vodja kompetenten. V današnjih družbah se vedno bolj soočamo z negotovostjo, ki zahteva bolj učinkovite in predvsem nove pristope vodenja sodelavcev oz. organizacij. Gre za t. i. postherojsko vodenje, pri katerem vodja skrbi za uresničevanje polnega potenciala sodelavcev. Z gosti bomo obenem odgovorili na vprašanje, kako ustvariti zdravo delovno okolje za uspešno in učinkovito vodenje novih generacij. 

Aktivnosti članic in služb rektorata 

Poletni tabor inovativnih tehnologij
Poletni tabor inovativnih tehnologij, ki ga organizira Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kljub izredni situaciji, nastali zaradi novega koronavirusa, tudi letos bo. Delavnice, ki jih bo letos zaradi varnostnih ukrepov manj, si lahko ogledate tukaj. Prijave so že odprte. 

Kaj je ključno pri sklepanju razvojno-raziskovalnih pogodb?
Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani odgovarja na najbolj pogosta vprašanja raziskovalcev Univerze v Ljubljani. Oglejte si video prispevek, v katerem odgovarjajo na vprašanje, kaj je ključno pri sklepanju razvojno-raziskovalnih pogodb. Vas zanima več? Imate še več vprašanj? Stopite v stik s Pisarno. Pretekli videi: Kako se deli prihodek od kupnine in licenčnine izuma?V čem so razlike med licenčno in pogodbo o prenosu pravic intelektualne lastnine?Kako potekata trženje in promocija službenih izumov?, Postopek prevzema službenega izuma na UL in pravno varstvoZakaj kot raziskovalec sodelovati s podjetji?Najprej patent, nato članek!Kdo mora o nastanku izuma obvestiti UL?Kriteriji za pridobitev patentaKdo smo in kako vam lahko pomagamo? 

FE od znotraj
Tokratni blog z naslovom Zmajska pravljica je za rubriko FE od znotraj prispevala Marjeta Rovšek. Svoja razmišljanja so že prispevali as. dr. Matevž Kunaver (Optimizacija malo drugače), študent Andraž Zadravec (Domače predavalnice in laboratoriji), Marko Jeran (Kozmopolitni virus SARS-COV-2), mag. Tea Urankar (Delo na domu ali dom na delu?), izr. prof. dr. Marko Jankovec (Fotofiniš), Iztok Mihevc (Anti-COVID-19 trening program), študent Vid Stropnik (Delo ni zastalo, samo znajti se je treba!), izr. prof. dr. Igor Pušnik (Življenje teče dalje in mi z njim) in izr. prof. dr. Boštjan Batagelj (Novi koronavirus mi je pospešil, ne pa ustavil svet!).