Datum objave: 18.06.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Brezplačni dogodki 

PREDSTAVITEV REZULTATOV PROJEKTA IN IZID KNJIGE

Datum: ponedeljek, 22. junij 2020, in torek, 23. junij 2020
Ura: 11.00
Izvajalec: Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://www.facebook.com/OkupacijskeMeje/ 

Opis dogodka: Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani 22. junija vabi v Atrij ZRC na predstavitev rezultatov projekta »Napravite mi to deželo nemško ... italijansko ... madžarsko ... hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva« in predstavitev treh knjig, ki so jih že izdali. Od 22. do 29. junija 2020 bodo v atriju na ogled tudi izbrani razstavni panoji nekaterih razstav, ki so nastale v okviru projekta.

23. junija pa ste vabljeni na predstavitev knjige »Vinceremo, videt čemo. Okupacijske meje v Beli krajini 1941–1945«. Dogodek bo potekal v gasilskem domu v Ziljah. Na predstavitvi bodo sodelovali vodja raziskovalnega projekta, prof. dr. Božo Repe, in dva od soavtorjev knjige, asist. dr. Božidar Flajšman in izr. prof. dr. Bojan Balkovec. 

VODENJE V 21. STOLETJU

Datum: torek, 23. junij 2020
Ura: 
15.00
Izvajalec: 
Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani
Prijava: 
http://www.sic.si/izobrazevanje/izobrazevalni-dogodki/p-js/vodenje-v-21-stoletju.html 

Opis dogodka: Gosti bodo Boštjan Koritnik, minister za javno upravo; doc. dr. Danijela Brečko, izvršna direktorica Sofos – Inštituta za upravljanje znanja in razvoj talentov; prof. dr. Janez Stare, dekan Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani. Spoznali bomo vodje 21. stoletja, odgovorili na dileme, zakaj avtoritarni tipi vodenja ne vodijo k rešitvam oziroma zakaj mora biti novodobni vodja kompetenten. V današnjih družbah se vedno bolj soočamo z negotovostjo, ki zahteva bolj učinkovite in predvsem nove pristope vodenja sodelavcev oz. organizacij. Gre za t. i. postherojsko vodenje, pri katerem vodja skrbi za uresničevanje polnega potenciala sodelavcev. Z gosti bomo obenem odgovorili na vprašanje, kako ustvariti zdravo delovno okolje za uspešno in učinkovito vodenje novih generacij.  

ALUMNI DOGODEK EKONOMSKE FAKULTETE UNIVERZE V LJUBLJANI: GOSTILI BOMO DR. DAVIDA D. FRIEDMANA

Datum: torek, 23. junij 2020
Ura: 18.00
Izvajalec: Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
Prijava: https://www.eventbrite.com/e/david-d-friedman-market-failurean-argument-for-and-against-government-tickets-109629107612  

Opis dogodka: Gostili bomo dr. Davida D. Friedmana, sina Nobelovega nagrajenca za ekonomijo Miltona Friedmana, ekonomista, pravnika in pisatelja. Predavanje, ki bo v angleščini, bo na temo Market Failure: An Argument for and Against Government (Tržne nepopolnosti – argument za in proti državni intervenciji). V svojem predavanju bo naslovil vprašanje makroekonomskih nepopolnosti trga, predstavil prednosti in nepredvidene slabosti tradicionalnega mišljenja o državnih korekcijah ter nepopolnosti. Po predavanju se bo dr. Friedmanu v diskusiji pridružil izr. prof. dr. Aleksandar Kešeljević z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. 

POLETNI SPLETNI KONCERTI AKADEMIJE ZA GLASBO UNIVERZE V LJUBLJANI

Datum: sreda, 24. junij 2020
Ura: 20.30
Izvajalec: Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://www.ag.uni-lj.si/dogodki/ostali-dogodki/poletni-spletni-koncerti-akademije-za-glasbo-univerze-v-ljubljani-1 

Opis dogodka: Kvartet saksofonov UL AG: Ita Nagode, sopranski saksofon; Nika Deželak, altovski saksofon; Tim Jerman, tenorski saksofon; Domen Koren, baritonski saksofon. 

INFORMATIVNI DAN: PRVI RAZPIS INOVACIJSKEGA SKLADA UL

Datum: torek, 30. junij 2020
Izvajalec: 
Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: 
https://ppz.uni-lj.si/novice/vabilo-na-informativni-dan-razpis-inovacijskega-sklada-ul/

Opis dogodka: Vljudno vabljeni na informativni dan, kjer bo predstavljen prvi razpis Inovacijskega sklada Univerze v Ljubljani. Več o razpisu in Inovacijskem skladu preberite na spletni strani Pisarne za prenos znanja UL. 

POLETNI SPLETNI KONCERTI AKADEMIJE ZA GLASBO UNIVERZE V LJUBLJANI

Datum: sreda, 1. julij 2020
Ura: 19.30
Izvajalec: Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani
Povezava do dogodka: https://www.ag.uni-lj.si/dogodki/ostali-dogodki/poletni-spletni-koncerti-akademije-za-glasbo-univerze-v-ljubljani 

Opis dogodka: Nastopili bodo Ansambel trobent UL AG, Trobilni kvintet Schaka, Godalni kvartet D.A.M.A, Godalni kvartet Emona. 

Aktivnosti članic in služb rektorata 

BIEN 2020
Vabljeni na skupinsko razstavo študentov oblikovanja tekstilij in oblačil ter notranje opreme s Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem. Razstava bo na ogled do 5. julija v Layerjevi hiši v Kranju. 136 študentk in študentov se predstavi v 12 projektih, v katerih glavno vlogo odigrata tekstil in Kranj. BIEN 2020 je poklon tekstilni tradiciji Kranja. 

Vodeni ogledi po razstavi Mladi smo in živi: 100 let šole za arhitekturo v Ljubljani
Stoletnica Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani je priložnost za premislek o preteklem delovanju in njenem današnjem poslanstvu tako v stroki kot v družbi. Fakulteta je v okviru praznovanja stoletnice študija arhitekture v Ljubljani v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma 10. marca 2020 otvorila razstavo, posvečeno stoletju študijskih del, nastalih na fakulteti.

Po razstavi Mladi smo in živi, ki bo na ogled še do 31. julija 2020, se bo možno v prihodnjih tednih sprehoditi ob vodstvih in zgodbah profesorjev in profesoric Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani ter priznanih arhitektov in arhitektk, urbanistov in urbanistk, ki so tudi s svojimi študijskimi in mentorskimi projekti udeleženi na razstavi. 

Magistrski koncerti študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani
22. junij 2020 ob 17.00, Palača Kazina, Ljubljana, Kongresni trg 1; Urška Šehić, harmonika
Več: https://www.ag.uni-lj.si/dogodki/magistrski-koncert/magistrski-koncert-urska-sehic-harmonika
22. junij 2020 ob 18.30, Palača Kazina, Ljubljana, Kongresni trg 1; Daniel Šimek, harmonika
Več: https://www.ag.uni-lj.si/dogodki/magistrski-koncert/magistrski-koncert-daniel-simek-harmonika
26.junij 2020 ob 10.00, Palača Kazina, Ljubljana, Kongresni trg 1; Ernest Kramar, tolkala
Več: https://www.ag.uni-lj.si/dogodki/magistrski-koncert/klasicna-in-sodobna-dela-za-tolkala
26.junij 2020 ob 13.00, Palača Kazina, Ljubljana, Kongresni trg 1; Carmelo Russotto - tolkala
Več: https://www.ag.uni-lj.si/dogodki/magistrski-koncert/magistrski-koncert-carmelo-russotto-tolkala
29.junij 2020 ob 16.00, Palača Kazina, Ljubljana, Kongresni trg 1; Anja Ravnikar Zabukovšek, violončelo
Več: https://www.ag.uni-lj.si/dogodki/magistrski-koncert/magistrski-koncert-anja-ravnikar-zabukovsek-violoncelo
29.junij 2020 ob 19.00, Palača Kazina, Ljubljana, Kongresni trg 1; Sandi Baitokova, violina
Več: https://www.ag.uni-lj.si/dogodki/magistrski-koncert/magistrski-koncert-sandi-baitokova-violina
3.julij 2020 ob 19.30, Palača Kazina, Ljubljana, Kongresni trg 1; Jana Fridau, kitara
Več: https://www.ag.uni-lj.si/dogodki/magistrski-koncert/magistrski-koncert-kitaristke-jane-fridau 

Premik naprej 2020
Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani tudi v letošnjem letu organizira natečaj Premik naprej 2020 z namenom izbora in predstavitve najboljše izboljšave v javni upravi za leto 2020. Vabljeni, da s svojo izboljšavo sodelujete na natečaju in tako prispevate k promociji in spodbujanju dobrih in inovativnih praks v  javni upravi. Natečaj je priložnost, da svoje dosežke predstavite slovenski strokovni in širši javnosti. Svojo prijavo lahko oddate preko povezave do 16. avgusta 2020. Več informacij si lahko preberete na spletni strani Svetovalno-izobraževalnega centra UL FU. Za morebitna dodatna vprašanja so vam na voljo na naslovu

Kaj je odcepljeno oz. spin-out podjetje?
Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani odgovarja na najbolj pogosta vprašanja raziskovalcev Univerze v Ljubljani. Oglejte si video prispevek, v katerem odgovarjajo na vprašanja, kaj je odcepljeno oz. spin-out podjetje, kako Univerza v Ljubljani spodbuja podjetništvo, kako vam na podjetniški poti pomaga Pisarna za prenos znanja in ali lahko hkrati opravljate delo na Univerzi in v odcepljenem podjetju, kaj je treba urediti. Vas zanima več? Imate še več vprašanj? Stopite v stik s Pisarno. Pretekli videi: Kaj je ključno pri sklepanju razvojno-raziskovalnih pogodb?, Kako se deli prihodek od kupnine in licenčnine izuma?V čem so razlike med licenčno in pogodbo o prenosu pravic intelektualne lastnine?Kako potekata trženje in promocija službenih izumov?, Postopek prevzema službenega izuma na UL in pravno varstvoZakaj kot raziskovalec sodelovati s podjetji?Najprej patent, nato članek!Kdo mora o nastanku izuma obvestiti UL?Kriteriji za pridobitev patentaKdo smo in kako vam lahko pomagamo? 

FE od znotraj
Tokratni vlog z naslovom LPVO vibe so za rubriko FE od znotraj posneli mladi raziskovalci v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko Miha Kikelj, Andraž Debevc in Špela Tomšič. Svoje prispevke za rubriko so že prispevali Marjeta Rovšek (Zmajska pravljica), as. dr. Matevž Kunaver (Optimizacija malo drugače), študent Andraž Zadravec (Domače predavalnice in laboratoriji), Marko Jeran (Kozmopolitni virus SARS-COV-2), mag. Tea Urankar (Delo na domu ali dom na delu?), izr. prof. dr. Marko Jankovec (Fotofiniš), Iztok Mihevc (Anti-COVID-19 trening program), študent Vid Stropnik (Delo ni zastalo, samo znajti se je treba!), izr. prof. dr. Igor Pušnik (Življenje teče dalje in mi z njim) in izr. prof. dr. Boštjan Batagelj (Novi koronavirus mi je pospešil, ne pa ustavil svet!).