Datum objave: 29.06.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Karierni centri Univerze v Ljubljani letos organizirajo že četrto  poletno šolo za dijake z naslovom Več kot 360 priložnosti, ki čakajo nate. Potekala bo od 24. do 28. avgusta 2020. Tokrat bo nekoliko drugačna, ker bo večina programa potekala preko spleta, s čimer bodo dijakom olajšali možnost vključitve v poletno šolo ne glede na to, kje živijo. Poletne šole se udeležujejo večinoma dijaki 2. in 3. letnikov, ki razmišljajo o nadaljnjem študiju in še niso odločeni, kaj bi študirali.

Dijakinje in dijaki bodo lahko izbirali med različnimi delavnicami samospoznavanja, predstavitvami 20 fakultet in 1 akademije ter spoznavali karierne zgodbe alumnov Univerze v Ljubljani, kjer bodo lahko iz prve roke izvedeli, kakšni so posamezni poklici. Med poletno šolo jim bodo za individualna svetovanja ves čas na voljo tudi karierni svetovalci.

Namen poletne šole je spodbuditi dijake, da začnejo pravočasno razmišljati o izbiri študija, prepoznajo svoje interese, osebnostne lastnosti in kompetence, se seznanijo z možnostmi študija in zaposlovanja v prihodnosti in se tako lažje odločijo glede nadaljnje študijske/karierne poti. Maja Dizdarević, vodja Kariernih centrov Univerze v Ljubljani, pravi: »V zadnjih letih, ko se generacije mladih manjšajo, je postala precejšnja konkurenca med ponudniki izobraževalnih programov. Mladi imajo bolj kot kdajkoli prej veliko izbire, manj pa poznajo svoje interese, sposobnosti in zaposlitvene možnosti v prihodnosti. To je popolnoma razumljivo, hkrati pa marsikoga to postavi še v večjo dilemo ali celo stisko, zato si vsako leto prizadevamo za posodobljene vsebine programa poletne šole, ki odgovarjajo potrebam in izzivom dijakov. Na spletu je dostopnih veliko informacij, ki pa ne morejo nadomestiti osebne, individualne obravnave, nasveta strokovnjakov, kariernih svetovalcev, ki na dnevni ravni sodelujejo z zaposlenimi in študenti vseh fakultet in akademij UL, predstavniki delodajalcev in širšim družbenim okoljem. Letos bomo program nadgradili s predstavitvami naših diplomantov in karierno orientacijo dijakov s posebnimi potrebami.«

Dijaki se lahko prijavijo na posamezne spletne dogodke glede na njihova zanimanja v treh sklopih. V dopoldanskih delavnicah Jaz pod lupo bodo raziskovalii svoje osebnostne lastnosti, interese, poklice prihodnosti, izvedeli vse o študiju pred študijem in si postavljali karierne cilje. V drugem sklopu Faksi v praksi bodo spoznali fakultete in akademije Univerze v Ljubljani, kjer jim bodo študenti in zaposleni podali informacije iz prve roke.

Dijaki bodo lahko preko spleta v enem tednu obiskali 21 članic Univerze v Ljubljani: Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, Biotehniško fakulteto, Ekonomsko fakulteto, Fakulteto za arhitekturo, Fakulteto za družbene vede, Fakulteto za elektrotehniko, Fakulteto za farmacijo, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakulteto za matematiko in fiziko, Fakulteto za pomorstvo in promet, Fakulteto za računalništvo in informatiko, Fakulteto za socialno delo, Fakulteto za strojništvo, Fakulteto za šport, Fakulteto za upravo, Filozofsko fakulteto, Naravoslovnotehniško fakulteto, Pedagoško fakulteto, Teološko fakulteto in Zdravstveno fakulteto.

Kaj lahko dijaki po zaključku študija počnejo s svojim znanjem, izobrazbo ali poklicem, bodo spoznavali v petkovem sklopu Znanje v praksi. Svoje karierne zgodbe in izkušnje bodo z njimi delili alumni Univerze v Ljubljani v sklopu štirih okroglih miz: Kaj dela bio…?; Kariera v komuniciranju; Ko bom velik, bom inženir in Zanima me delo z ljudmi.

Dijakom, ki so v dvomih glede izbire študija ali morda le potrebujejo dodatne informacije, bodo med poletno šolo na voljo karierni svetovalci za individualna svetovanja. Dijaki lahko pridobijo več informacij in se prijavijo na poletno šolo na spletni strani Kariernih centrov Univerze v Ljubljani.

Za dijake, ki so že bolj ali manj odločeni za določen študijski program in bi se radi prepričali o pravilnosti odločitve ter pridobili specifična strokovna znanja, potekajo v času počitnic tudi druge poletne šole na fakultetah in akademijah Univerze v Ljubljani.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 Poletna šola za dijake