Datum objave: 09.07.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Filozofska fakulteta ter Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani vabita na spletno okroglo mizo ob stoletnici prvega doktorata na Univerzi v Ljubljani. Pogovor z naslovom Dr. Anka Mayer. Njene predhodnice in naslednice (1911–1931) bo v sredo, 15. julija 2020, ob 11. uri na spletni povezavi https://us02web.zoom.us/j/87699792505. Prenos v živo bo potekal tudi na Facebook strani Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

15. julija 1920 je bila na Univerzi v Ljubljani prva promocija v njeni zgodovini. Za doktorico filozofije je bila promovirana Anka Mayer. Pred njo so v Pragi in na Dunaju promovirale še Ana Jenko, Angela Piskernik, Milena Perušek in Melita Pivec. Na Univerzi v Ljubljani so v naslednjem desetletju promovirale še štiri doktorandke. O njihovih dosežkih in pričakovanjih bodo spregovorili zasl. prof. dr. Stane Pejovnik ter urednice in soavtor monografije Ženske, ki študirajo, so nevarne – doc. dr. Petra Kramberger, izr. prof. dr. Franc Perdih, izr. prof. dr. Irena Samide, izr. prof. dr. Tanja Žigon.

Na okrogli mizi bo predstavljeno tudi slikovno gradivo, ki sta ga pripravili Tatjana Dekleva in Tea Anžur iz Arhivsko muzejske službe Univerze v Ljubljani.

Spletno okroglo mizo bodo odprli rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič, prodekanja Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani prof. dr. Helena Prosen in dekan Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Roman Kuhar. Dogodek bo povezoval prof. dr. Tone Smolej s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Spletna okrogla miza o prvem doktoratu na Univerzi v Ljubljani je del praznovanj stoletnice Univerze v Ljubljani. Doktorska šola Univerze v Ljubljani bo stoto obletnico doktorskega študija obeležila tudi na posebnem dogodku 12. novembra 2020.

Stoletnica prvega doktorata na Univerzi v Ljubljani

Vpis Anke Mayer v knjigo doktorjev Univerze v Ljubljani.
Foto: UL