Datum objave: 19.08.2020

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Evropska noč raziskovalcev je vseevropski projekt Evropske komisije, ki želi predstaviti poklic raziskovalca širši javnosti, še posebej mladim, ki se za svojo karierno pot šele odločajo. Že tretje leto zapored ga je uspešno pridobila tudi Univerza v Ljubljani. Projekt tudi letos koordinira Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani pod skupnim naslovom Humanistika, to si ti! Že v jesenskem času se bo zvrstilo veliko dogodkov, glavna prireditev s pestrim dogajanjem in številnimi aktivnostmi pa bo v petek, 27. novembra 2020.

Obiskovalce tako čaka več kot 40 zanimivih dogodkov. Raziskovalke in raziskovalci dvanajstih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani jim bodo s predavanji, delavnicami in praktičnimi prikazi predstavili svoje delo. Glavni cilji projekta so povečati ozaveščenost o raziskovalnem delu in prepoznavnost raziskovalcev v javnosti, razbijati stereotipe o njih in njihovem delu, povečati razumevanje o dejanskem vplivu njihovega dela na življenje ljudi, spodbujati mlade, da bi se odločili za raziskovalno karierno pot in povečati priljubljenost raziskovalnega dela.

Da bi javnosti približali in pokazali, kako zanimivo in pomembno je delo raziskovalcev ter za raziskovanje navdušili zlasti mlade in tiste, ki so mladi po srcu, na Evropsko noč raziskovalcev v Ljubljani organiziramo številne obiske, demonstracije, tekmovanja, razstave, obiske laboratorijev in odprte dneve fakultet/akademij, delavnice, diskusije, eksperimente, EU kotičke in pogovore z raziskovalci.

V času velikih kulturnih in globalnih izzivov, ki smo jim priča, je sodelovanje med različnimi znanostmi in znanstvenimi disciplinami morda danes pomembnejše kot kdajkoli prej. Zato dejavnosti projekta Humanistika, to si ti! spodbujajo interdisciplinarno sodelovanje med družboslovnimi, humanističnimi in naravoslovnimi znanostmi.

V letošnjem letu se projekt osredotoča na temo »Vede o ljudeh, vede za ljudi«. Dejavnosti projekta se posvečajo tako biološkim in tehnološkim kot tudi psihološkim, družbenim in kulturnim vidikom človekovega življenja in področij raziskovanja. Ob tem posebno pozornost namenja vedam in disciplinam, ki so bile v preteklosti zapostavljene. Druga letošnja tema je posvečena ženskam v znanosti, saj letos mineva sto let, odkar je Ana Mayer Kansky kot prva doktorirala na tedaj novoustanovljeni Univerzi v Ljubljani.

Več informacij o Evropski noči raziskovalcev 2020 najdete tukaj.

 

Evropska noč raziskovalcev 2020