Datum objave: 01.04.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

Posebne razmere, v katerih smo že dobro leto, so nas še bolj opozorile, kako pomembno je zdravje in zdrav življenjskih slog posameznice oz. posameznika. O naravnih priložnostih za krepitev imunskega sistema, samoohranitvenih ukrepih v samoizolaciji, zdravi prehrani in prehranskih navadah, ustreznih navadah za kakovosten spanec, pravilnem pristopu h gibanju in vadbam, bodo na dogodkih Meseca zdravja (april 2021), spregovorili uveljavljeni strokovnjaki in strokovnjakinje. Za dodatno gibalno motivacijo sodelujte v izzivu V 30 dneh peš okoli sveta, ki vabi vse udeležene in udeležence k beleženju korakov za dosego skupnega cilja – 20.000.000 korakov v mesecu aprilu.  

Vsi dogodki so v celoti brezplačni in potekajo prek spleta. Obvezna je predhodna prijava prek https://popr.uni-lj.si/. Število mest je omejeno.

PROGRAM MESECA ZDRAVJA – APRIL 2021 

1.–30.4.2021, Izziv: V 30 dneh peš okoli sveta #korakamokolisveta
Si za akcijo?! Pridruži se nam na izzivu »V 30 dneh peš okoli sveta«. Pot okoli sveta je dolga 20.000.000 korakov, zato tudi tebe potrebujemo za dosego cilja. Cilj želimo doseči v mesecu zdravja, t.j. od 1. aprila do 30 aprila 2021. Več.  #korakamokolisveta 
 

6. 4. 2021 ob 19.00, Zdrava kuhalnica #1: Rastlinske in brezglutenske palačinke + pogovor o glutenu in veganskem prehranjevanju; prof. dr. Samo Kreft, mag. farm.
Pridruži se nam na prvi od treh "Zdravih kuhalnic" – spletnih srečanjih, kjer bomo govorili o polnovrednih obrokih (zajtrk, kosilo, večerja) in prehranjevanju ter kuhali z Lačno bučko. Na prvem srečanju bomo pripravili polnovreden zajtrk ter spregovorili o glutenu ter veganskem prehranjevanju (prednosti in pasti).
 

7. 4. 2021 ob 20.00, Imunski sistem: več kot le obramba telesa, dr. Urška Bukovnik
Pridruži se nam na predavanju "Imunski sistem: več kot le obramba telesa".
Predavanje zajema naslednje tematike:

  • kakšne so vloge imunskega sistema,
  • kako pomembna je prehrana za delovanje imunskega sistema in
  • kako z znanjem funkcionalne medicine do boljše zmogljivosti telesa in optimalnega delovanja imunskega sistema.


13. 4. 2021 ob 19.00, 
Zdrava kuhalnica #2: Zelenjavna ajdota z arašidi in makom + pogovor o potrebi telesa po proteinih (in aminokislinah) in maščobah (omega 3 in omega 6) ter prehranski viri teh hranil; prof. dr. Samo Kreft, mag. farm.
Pridruži se nam na drugi od treh "Zdravih kuhalnic" - spletnih srečanjih, kjer bomo govorili o polnovrednih obrokih in prehranjevanju ter kuhali z Lačno Bučko. Na drugem srečanju bomo pripravili polnovredno kosilo ter spregovorili o potrebi telesa po proteinih (in aminokislinah) in maščobah (omega 3 in omega 6) ter prehranski viri teh hranil. 
 

14. 4. 2021 ob 20.00, Socializacija v izolaciji, Anja Gruden asist., Psihološka svetovalnica UL PEF
Zadnje leto nas je opomnilo, kako pomembni so odnosi za ohranjanje duševne in telesne kondicije. Razmere od nas terjajo prilagoditve, ki jih nismo vajeni in nas spravljajo v stres in različne stiske. Kaj lahko v dani (covid-19) situaciji vendarle lahko storimo za svoj duševni mir in psihofizično kondicijo? O "samoohranitvenih" ukrepih bo spregovorila asist. Anja Gruden, članica skupine usposobljenih strokovnjakinj/ov, zaposlenih na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, ki delujejo v Psihosocialni svetovalnici za študente in študentke. 
 

19. 4. 2021 ob 19.30, CODUL Workout MIX
Spoznavni večer z vadbami, ki jih izvajamo v okviru rekreacijskega programa Center za obštudijsko dejavnost. Vadbe bodo krajše in si bodo sledile v smiselnem zaporedju. Vadbo bosta vodila Matjaž Gregorčič, mag. prof. šp. vzg. in Urša Kos, mag. prof. šp. vzg. 
 

20. 4. 2021 ob 19.00, Zdrava kuhalnica #3: Kvinojina mineštra in posrečen chia puding + pogovor o manj znanih živilih, kot so kvinoja, amarant, sladki krompir, topinambur, tapioka,...; prof. dr. Samo Kreft, mag. farm.
Pridruži se nam na zadnjem od treh "Zdravih kuhalnic" - spletnih srečanjih, kjer bomo govorili o polnovrednih obrokih in prehranjevanju ter kuhali z Lačno Bučko. Na tretjem srečanju bomo pripravili polnovredno večerjo ter spregovorili o manj znanih živilih, kot so kvinoja, amarant, sladki krompir, topinambur, tapioka,...
 

21. 4. 2021, ob 20.00, Gibanje za zdravje, prof. dr. Maja Dolenc, prof. šp. vzg.
Glavni razlog, zakaj smo ljudje telesno dejavni, je skrb za zdravje. Ne gre le za to, da želimo imeti boljše gibalne sposobnosti, višjo raven aerobnih sposobnosti, lepše izgledati, torej imeti boljšo telesno sestavo; želimo se tudi bolje počutiti, ne želimo, da nas kaj boli itd. Ob tem se vprašamo ali znamo izbrati primerno dejavnost? Ali vemo, kakšna je razlika, če neko vajo ponovimo 8x, 12x ali 30x? Ali vemo, da nam določena vaja ne povzroči več škode kot koristi? Ali izvajamo vaje za celo telo?
 

22. 4. 2021, ob 20.00, Zdravje, zoom kviz
V okviru meseca zdravja te vabimo na zoom kviz, katerega osrednja tema bo zdravje. Ta večer ne bo samo zabavno druženje, ampak tudi rekreacija za možgane! Obštudijsko bosta aktivni obe možganski polovici, sproščali se bodo hormoni sreče ... serotonin in dopamin bosta na višku!
 

28. 4. 2021 ob 20.00, Spanec je boljši kot žganec, doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med.
Zakaj ne moremo spati na zalogo? Nespečnost in dnevna utrujenost sta med drugimi tudi v kategoriji motenj spanj o katerih predavala dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr.med.Spregovorila bo, zakaj je spanec zagotovo boljši kot žganec ter kako izboljšati svojo kvaliteto spanja.
 

Kontakt in več informacij: , M: 030 641 648 (Ivanka Stritar)

Organizator dogodka:
Univerza v Ljubljani, Center za obštudijsko dejavnost
Študentski dom Ljubljana 

Na dogodke se je potrebno prijaviti prek prijavnega portala https://popr.uni-lj.si/.  

Mesec zdravja v2