Datum objave: 13.04.2021

Kategorija: Aktualno na Univerzi

V prvem krogu volitev za rektorja Univerze v Ljubljani za mandatno obdobje od 1. oktobra 2021 do 30. septembra 2025 nihče od kandidatov ni prejel več kot 50 odstotkov veljavnih glasov. V drugi krog volitev, ki bo v sredo, 21. aprila 2021, sta se uvrstila prof. dr. Igor Papič, ki je prejel 35,5 odstotkov glasov, in prof. dr. Gregor Majdič, ki je prejel 29,7 odstotkov. Glede na tri skupine volilnih upravičenk in upravičencev, je bila najvišja udeležba na volitvah v prvem krogu v skupini visokošolski učitelji/učiteljice, znanstveni delavci/delavke, visokošolski in raziskovalni sodelavci/sodelavke, in sicer je znašala 63,3 odstotke.

Za položaj rektorja Univerze v Ljubljani so se potegovali štirje kandidati. Volitve so potekale na vseh 26 članicah in rektoratu Univerze v Ljubljani hkrati. Zaradi epidemioloških razmer so bile izvedene elektronsko, z uporabo sistema SimplyVoting. Volitev se je udeležilo 18,4 odstotka volilnih upravičenk in upravičencev. Glede na tri volilne skupine je bila s 63,3 odstotki najvišja udeležba v skupini visokošolski učitelji/učiteljice, znanstveni delavci/delavke, visokošolski in raziskovalni sodelavci/sodelavke. Sledi skupina strokovno-administrativni in tehnični delavci/delavke s 50,3 odstotki in skupina študentk in študentov z 12,2 odstotka. Skupine imajo različne uteži pri seštevanju glasov, in sicer v razmerju 60/20/20.

Upoštevajoč uteži je prof. dr. Igor Papič prejel 35,5 odstotkov glasov, prof. dr. Gregor Majdič 29,7 odstotkov glasov, prof. dr. Anton Ramšak 26 odstotkov glasov in prof. dr. Igor Lukšič 8,8 odstotkov glasov. V drugi krog sta se uvrstila prof. dr. Igor Papič in prof. dr. Gregor Majdič.